Štastná náhoda: Našel se vrak ztracené ponorky Narwhal

Štastná náhoda: Našel se vrak ztracené ponorky Narwhal
Sdílej
 
Znáte situaci, když něco hledáte a najdete něco jiného, co jste už dávno považovali za ztracené? Tak přesně tohle se stalo polským potápěčům. Hledali polskou ponorku ORP Orzeł a náhodou našli britskou ponorku Narwhal.

 

89 metrů dlouhá HMS Narwhal potopila první nacistickou ponorku U-1 a několik lodí, převážně pomocí min. 23. července 1940 ale byla sama potopena. Pravděpodobným důvodem je útok německého bombardéru Dornier během letecké bitvy o Británii. Pilot bombardéru tehdy Narwhal našel poměrně bez problémů. Němcům se podařilo prolomit šifru (přečtěte si o tajných službách a šifrách), která zabezpečovala komunikaci Britského námořnictva. A to o prolomení nevědělo a veselo komunikovalo, takže některé lodě a ponorky (o jejich historii píšeme zde) byly vystavené jako kachny na střelnici.

Orel na dně

Polská ponorka Orzel byla potopena při útěku z nacisty okupovaného Polska •  Wikipedia

Nikdo neměl moc ponětí o tom, kde přesně k potopení došlo. A hledat vrak na dně moře je snad ještě horší, než hledat jehlu v kupce sena. Výzkumníci proto na Narwhal zapomněli a namísto toho se věnovali hledání vraku polské ponorky Orzeł. Podle dostupných informací měla ležet v Severním moři, 225 kilometrů na východ od Skotska. V době jejího potopení byla na útěku z nacisty okupovaného Polska a zřejmě se srazila s minou.

Technologie zasahuje

Radarové vykreslení vraku ponoirky Narwhal na dně Severního moře •  Santi Diving

Polští badatelé ze skupiny Santi Diving při hledání Orzełu využili speciální podvodní 3D radar. Ten odráží do počítačů poměrně detailní odraz mořského dna, na kterém se podle nepravidelností dá vysledovat, zda pod vodou není umělý objekt. Nad jedním místem z dat vyšlo, že 94 metrů pod hladinou moře je nepřirozený objekt tvaru ponorky. Nejdříve se domnívali, že našli „svojí“ ponorku, ale díky přesnosti radaru zjistili, že objekt je o 4 metry delší než Orzeł. Ostatní rozměry navíc spíše odpovídaly Narwhalu. A skutečně, podle všech měření jde skutečně o ztracenou britskou ponorku.

58 mužů

HMS Narwhal měla za úkol klást miny kolem nacisty obsazeného Norska •  Wikipedia

V době plavby bylo na palubě ponorky 58 britských námořníků. Dno Severního moře se jim stalo temným a studeným hrobem. Jejich ostatky jsou stále v ponorce uvězněny a polští výzkumníci se společně s britskými kolegy snaží vypátrat rodiny námořníků. Ty by mohly doplnit zapomenuté příběhy vojáků a dopsat tak další z kapitol kroniky druhé světové války.

Chybějící ponorky

Pohledy na vrak ponorky Narwhal 94 metrů pod hladinou oceánu •  Santi Diving

George Malcomson zakladatel archivu Národního Muzea Královského Námořnictva k celé věci poznamenal, že Britské Námořnictvo stále postrádá velké množství ponorek. A to nejen z období druhé světové války, ale i z té první. Dohromady jde o 70 plavidel. Důvodem je, že na moři se za války většinu času dodržoval radiový klid, takže ponorka se vydala na plavbu a když se nevrátila, tak nikdo ani nevěděl kdy, kde a jak se potopila. Pokud už se nějaký vrak podaří najít, tak je to obvykle z větší části náhoda. Ale i na tu se dá spoléhat, když něco hledáte. Nikdy totiž nevíte, jestli nenajdete na mořském dnu něco úplně jiného!

Přečtěte si také:

Ponorkový pravěk: Nestvůry a podmořská šlapadla

Ponorkový pravěk: Nestvůry a podmořská šlapadla

Autoponorka: Undersea Aquahoverer pro každého s řidičákem?

Autoponorka: Undersea Aquahoverer pro každého s řidičákem?

Ábíčko s kamerou: Mini ponorky z druhé světové

Ábíčko s kamerou: Mini ponorky z druhé světové

Na leklého lachtana: Jezdi na bodyboardu!

Na leklého lachtana: Jezdi na bodyboardu!

Návštěva ponorky U-9 v Muzeu ve Špýru

Video se připravuje ...

Muzeum ve Špýru III. - V ponorce U-9 • Zdroj: ABC

 

Články odjinud