LEGO Worlds v Londýně: Cesta za virtuálními kostičkami

LEGO Worlds v Londýně: Cesta za virtuálními kostičkami
Sdílej
 
Vývojáři LEGO Worlds pozvali ábíčko do Londýna, kde jsme si mohli hru zahrát ještě před jejím oficiálním vydáním.

 

Podobné akce se v herním světě nedějí moc často. Pokud vás však na ně pozvou, máte možnost si nejen zahrát mezi prvními na světě, ale také si popovídat s hlavními vývojáři a položit jim otázky, které vás zajímají.

O čem je LEGO Worlds?

V Londýně jsme si samozřejmě nejprve vyzkoušeli LEGO Worlds. Princip hry je trochu podobný starému dobrému Minecraftu: Dostanete svět a kostičky, z nichž můžete postavit snad všechno, co si zamanete. Navíc máte single-playerovou linku, která vás postupně provede základy hraní a naučí zacházet se všemi nástroji, které LEGO Worlds nabízí.

Za redakci ábíčka se za LEGO Worlds do Londýna vypravila Bětka Trojanová •  Cenega, Alžběta Trojanová

Na živo s tvůrci

Při ukázce bylo vidět, že vývojáře práce na LEGO Worlds jednoznačně baví. Když nám producent Chris Rose začal nadšeně popisovat, že na jakémkoliv zvířeti ve hře - od prasat až po chobotnice - můžete jezdit, byla na něm vidět nefalšovaná radost. Dozvěděli jsme se také, že plánují možnost propojit skutečný svět s tím herním. Jednoduše si koupíte nějakou novou sestavu LEGO, která bude se hrou kompatibilní, naskenujete kód a sestava se vám objeví i ve hře.

Hraj hry.abicko.cz!

Virtuální kostičky aneb druhý Minecraft

A co říkají tvůrci LEGO Worlds na srovnávání s Minecraftem? Jak se zdá, Chris mezi oběma hrami zase tolik podobností nevidí. Na druhou stranu uznává, že jejich srovnávání je nevyhnutelné. Ale jak se zdá, nikomu to zásadně nevadí. Nakonec i Notch, který stojí za Minecraftem, napsal tvůrcům LEGO Worlds pochvalný tweet. Na americké herní konferenci E3 si jej zahrál a celý koncept se mu líbil. LEGO také bylo jednou z hlavních inspirací při vzniku Minecraftu, takže si můžete být jistí, že rivalita tu nepanuje.   

LEGO® Worlds: Stavitelská hra jako Minecraft

LEGO® Worlds: Stavitelská hra jako Minecraft

Čas si hrát

A jaké to vlastně je, dělat takovou hru? Kolik času člověk věnuje vývoji a kolik času si může užívat samotné hraní? Záleží na pozici, jakou ve firmě zastáváte. Lidé, kteří musí hru před finálním spuštěním otestovat, věnovali hraní LEGO Worlds klidně i 4 tisíce hodin! To je rok a půl hraní, pokud byste nad hrou strávili každý den osm hodin! I Chris, ačkoli je producent a jeho prací není procházet každou skulinku ve hře, strávil hraním LEGO Worlds na 1000 hodin.

Problémy při vývoji

Vývoj hry není jenom zábava, vyskytnou se i problémy. Chris nám řekl, že tím největším při tvorbě LEGO Worlds byl vývoj na konzole. Počítač má celkem slušný výkon a můžete tam klidně nechat běhat stovky oveček a k tomu stavět budovy z nespočtu kostiček, aniž by se stroj zadýchal. Konzole však má svoje limity. Každý tak musí dostat stejný produkt a není možné popustit uzdu fantazii tak, jako v případě verze pro počítače. Další výzvou byl online multiplayer. Ale jak říká Chris, když vidí spokojené hráče, kteří si hru užívají, je to ta nejlepší odměna.

Chris Rose předvádí LEGO Worlds. Popsal nám i to, jak se jezdí na chobotnici •  Cenega, Alžběta Trojanová

Fanoušci jsou slyšet

Hráči jsou pro vývoj hry nesmírně důležití. A pokud máte projekt jako je LEGO Worlds, platí to dvojnásob. Hra proto vyšla nejprve v předběžném přístupu – to znamená, že v limitované podobě si ji mohli fanoušci vyzkoušet ještě před oficiálním vydáním. A díky tomu, že si její tvůrci s celou komunitou kolem LEGO Worlds aktivně povídali, přišli na spoustu nových nápadů. Mezi ně patří i Tyrannosaurus rex. Původně ve hře vůbec nebyl, což ale spoustu hráčů mrzelo. A tak se vývojáři rozhodli, že ho tam přidají.


LEGO Worlds v Londýně: Cesta za virtuálními kostičkami •  Lego

Rada pro vás

Než jsme definitivně skončili celý rozhovor s Chrisem, museli jsme se zeptat ještě na jednu věc: Co by poradil někomu, kdo by rád jednou hry vytvářel. Chris možná trochu překvapivě poznamenal, že podle něj je důležité umět programovat. Programování se totiž prolíná do každého aspektu hry – ať už je řeč o těch, kteří přímo budují samotný program přes výtvarníky až po zvukaře. To vše platí hlavně, pokud začínáte na nějakém menším projektu. Další radou, kterou Chris uvedl, je hledat akce, na kterých se s vývojáři můžete setkat. A povídat si s nimi. Lidé od her se strašně rádi baví o hrách!

 

ABC TV Brick Republic: Video reportáž z výstavy

ABC TV Brick Republic: Video reportáž z výstavy

Nejlepší LEGO příběhy, na které se těšíme

Nejlepší LEGO příběhy, na které se těšíme

Ábíčko staví LEGO Minecraft: Jako boss?!!

Ábíčko staví LEGO Minecraft: Jako boss?!!

LEGO® Batman: Superhrdinové i záporňáci z kostiček

LEGO® Batman: Superhrdinové i záporňáci z kostiček

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

 

Články odjinud