České přízraky: Projevy druidské kletby

České přízraky: Projevy druidské kletby
Sdílej
 
V celém Česku existují lokality, kde prý pocítíte strach z neznáma. V ruinách starých hradů, komnatách nádherných zámků nebo v temném podzemí - tam všude se prý můžete setkat se záhadnými jevy. V našem seriálu tato místa navštívíme. Zastavení sedmé: Tajemný hrad Zvíkov.

Úzkým oknem v silné kamenné zdi prosvítají nesmělé paprsky světla. Jsou však zesíleny filmařskými reflektory osvětlujícími Korunní síň. Nudná rutina je však nečekaně přerušena. Režisér Aleš Horal se během natáčení pohádky Marie Růžička nevěřícně dívá na monitor kamery, jejíž celou obrazovku postupně zaplňuje krvavě červená barva! Ta jakoby stéká po displeji dolů...

Později se v sálu zvíkovské Hlízové věže opakovala stejná situace, a monitor přestal zcela fungovat. Poté se zničil i druhý, a to zcela nový! A tak filmařům nezbylo nic jiného, než scénu natočit venku.

I zbytek tohoto natáčení na počátku 90. let 20. století prý provázela smůla. Navíc po jeho skončení dva jeho důležité protagonisty: Aleše Horala i herce Jiřího Kuldana údajně potkal tragický osud. Šlo pouze o náhodu? Jenže podivných příhod a jevů je s věží, známou též jako Markomanka, spojeno snad až příliš!

Komu straší ve věži?

Královský palác je důkazem někdejší důležitosti hradu •  Petr Koutský

Nejenom, že se uvnitř ní velmi často vybíjejí plně nabité baterie fotoaparátů a kamer a tajemně se kazí fotografické záběry, ale některým lidem se zde dělá zničehonic špatně, jiní zde prý mají zvláštní nebo nepříjemné pocity.

Podle některých názorů prý věží prochází jakási neznámá energie, která zde občas způsobuje zvláštní jevy. Kde se tu vzala? Kvůli odpovědi na tuto otázku se vraťme do dávné historie. Královský hrad Zvíkov byl založen na počátku 13. století jako jedna z nejdůležitějších pevností Českého království. Výhodná poloha hradu, ležícího na vyvýšeném ostrohu nad soutokem Vltavy a Otavy, mu zaručovala praktickou nedobytnost.

Strašidelné hrady: Komu straší ve veži a kde duch kazí fotky?

Strašidelné hrady: Komu straší ve veži a kde duch kazí fotky?

Avšak v hradním areálu stojí budova, která tam svým architektonickým stylem a nelogickou polohou vůbec nezapadá - je jí právě záhadná, 20 metrů vysoká a čtvercová Markomanka! Podobná středověká věž je v Česku zcela výjimečná, zato byla běžná u mnohem starších opevnění z doby pozdního Říma. Proto je možné, že je věž starší, než samotný hrad...

Podivné značky

Mohli ji postavit příslušníci germánského kmene Markomanů (odtud i její novodobý název), anebo snad dokonce jejich předchůdci - Keltové? Ti skutečně na místě dnešního Zvíkova žili dávno před vznikem hradu. Okopírovali stavební styl Římanů, s nimiž byli často v úzkém kontaktu?

Je Markomanka starší než samotný hrad? •  Petr Koutský

Nedá se to vyloučit. Této verzi možná nahrávají i tajemné symboly na vnějších stěnách Markomanky, kterých je 36 druhů. Zatímco podle oficiálních historiků může jít o kamenické značky, podle nezávislých badatelů se jedná o tajné symboly nebo neznámou abecedu, související snad s  významem věže a její údajnou magickou ochrannou. Známá je i teorie o germánských runách, ale tyto znaky se od run velmi odlišují.

Právě v Korunní síni Markomanky byla kdysi uchovávána koruna českých králů. Mohlo to být i proto, že v sobě tato lokalita ukrývá cosi, co toto místo chrání před nezvanými hosty? Vždyť právě zvíkovská Hlízová věž byla pokládána za nejbezpečnější místo v celých Čechách!

Že se na Zvíkově již kdysi odehrávaly podivné jevy, nasvědčuje i nápis z roku 1597, nalezený na jedné z hradních zdí: "K tomuž pondělí na uterý (...) pokušení jsem měl od zlého ducha takové, že pode mnou tažen, tak hrubě užasl jsem, až jsem ven z komnaty utéci musel!"

Záhadná Markomanka

A ty se zde dějí dosud! Známý český badatel v oblasti neobjasněných jevů Ivan Mackerle vzpomíná na svůj zážitek z Korunní síně: "Při natáčení seriálu pro televizi Prima: Záhady a mystéria kameramanovi náhle bez příčiny vypověděla kamera službu. Obraz v hledáčku se zcela rozplynul. Došlo k tomu opakovaně vždy, když se s ní kameraman přiblížil ke středu věže. U druhé kamery se zase náhle vybily čerstvé baterie. Televizní technici si tyto závady nedokázali vysvětlit."

Tým reportéra Stanislava Motla tu pro změnu zaznamenal nevysvětlitelné změny teploty. "Je až zarážející, jak často dochází při zkoumání paranormálních jevů ke zvláštnímu selhávání a výpadkům techniky nebo jiným neobvyklým jevům. Často podivná shoda okolností nedovolí pořídit záznam, který by byl důkazem zkoumaného jevu. Jakoby 'něco' bránilo svému zkoumání. Je možné, že se něco podobného děje i na Markomance," pokračoval ve vyprávění Mackerle.

Jde o zvláštní náhody, anebo je tato věž obestřena jakýmsi středověkým, nebo ještě starším prokletím? Vždyť druidové (keltští duchovní) prý podobnými rituály chránili svá významná sídla. I mně při pořizování fotografií pro tento článek nestačily baterie. Hádejte, kde se mi vybily...

Klíčová slova:
zvíkov
 

Články odjinud