Recenze: Calvin a Hobbes varují, že na sáňkách se prostě nedá jezdit bezpečně

Recenze: Calvin a Hobbes varují, že na sáňkách se prostě nedá jezdit bezpečně
Sdílej
 
V páté knize geniálních sebraných komiksových stripů od Billa Watersona se dozvíte, že nejlíp se na svět dívá s hlavou na teplém tygřím bříšku. A taky že na sáňkách se prostě nedá jezdit bezpečně!

 

Calvin je kluk. Hobbes je jeho tygr. Živý tygr, jasný? Je to krvelačná šelma, postrach Calvinových nepřátel a zřídlo životní moudrosti. Jen škoda, že ho většina populace považuje za pouhého plyšáka a on sám se nechá uplatit dobře mířenou dívčí pusou. Přesto je dokonalým parťákem, po jakém občas zatoužil každý.

Vítejte do báječného světa Calvina a Hobbese, kde se vypisují konkurzy na pozici „tatího“, pod postelí se skrývají vobludy, sněhuláci jsou pokusnými králíky ve zvrhlých experimentech a největším nepřítelem lidstva je holčička jménem Susie Derkinsová. Je to, prostě a jednoduše chlapecký svět.

 

Jeden z povedených stripů s Calvinem a Hobbesem •  Crew

 

Krátké vtipné komiksy s údernou pointou nazývané stripy jsou u nás populární už dlouho především díky nenažranému kocourovi Garfieldovi. Teprve v posledních dvou letech jsme ale měli možnost seznámit se s dalšími velkými hvězdami žánru: posmutnělým Peanuts alias bíglem Snoopym, kancelářským otloukánkem Dilbertem a právě Calvin a Hobbesem.

Bill Watterson pojmenoval nesourodou dvojici kluk a plyšový, teda pardon, živý! tygr pojmenoval podle slavných historických filozofů. A přes všechnu anarchii, v které si jeho stripy libují, to dává smysl. Oba hrdinové jsou totiž schopni v tu nejnečekanější chvíli vyslovit moudro, ze kterého prostě půjdete do kolen.

Kouzlo komiksu spočívá nejen v napětí mezi hlubokými myšlenkami a absurdními činy ústřední dvojice. Watterson výborně pracuje s představami, kterým se Calvin milerád oddává. A tak je v jednu chvíli odvážným kosmonautem Sekáčem v zajetí slizoidních emzáků, aby se vzápětí ukázalo, že ve skutečnosti ho „pančelka“ zkouší před tabulí.

 

To je teda aport! Psisko si kvůli míčku podá hromadu listí

To je teda aport! Psisko si kvůli míčku podá hromadu listí

 

Watterson moc dobře ví, jak funguje romantika vesmírných letů a dobrodružství s paprskometem. I to, že jedině tyranosaurus je tím správným postrachem ulice. Ale umí vystihnout i prostou radost z koulované nebo stavby ledového paláce s několika příkopy v reálné velikosti...

Do češtiny převedl komiks Richard Podaný, jeden z nejlepších domácích překladatelů – a i jeho zapojení svědčí o tom, že Calvin s Hobbesem jsou výjimečným dílem. Pravda, nenajdete je na tričkách či hrncích – ale jen proto, že jejich tvůrce nikdy nedal svolení s jejich obchodním využitím. Škoda.

Za všechny fanoušky k tomu mohu dodat jen tolik: pokud si dám někdy udělat tetování, bude to tygr Hobbes. A basta! Do té doby si budu muset vystačit s komiksy. Aspoň se dozvím, jak se pomstít slečně na hlídání, která nutí bezmocné děti jít spát už v deset. Bude to boj do posledního tygra!

 

+ Dokonalé propojení anarchistického řádění a kouzla chlapeckých dobrodružství. Navíc s plně ozubeným tygrem!

- Pokud jde o Calvina a Hobbse, jsme odkázání pouze na komiksy.

 

100%


Calvin a Hobbes: Pomsta hlídaných

Bill Watterson, 175 stran, 229 Kč, Crew 2011

 

Recenze: Černá loď připlouvá se strašidelnými příběhy

Recenze: Černá loď připlouvá se strašidelnými příběhy

Operace Bíla vdova začíná. Bojoví roboti se do ní vrhají po hlavě

Operace Bíla vdova začíná. Bojoví roboti se do ní vrhají po hlavě

 

Články odjinud