Rozhovor s autorem Scratch Wars: Karty, figurky a deskovka

Rozhovor s autorem Scratch Wars: Karty, figurky a deskovka
Sdílej
 
Scratch Wars jsou sběratelskou karetní hrou z Česka. Najdete je u ábíčka 3/2017, jehož titulní stranu také zdobí. Rozhovor s autorem Jirkou Mikolášem jsme udělali během slavnostního představení hry.

 

Společně s Mikolášem Tučkem a Jirkou Králem ukázal Jirka Mikoláš ze studia Notre Game svojí hru Scratch Wars v klubu Zetko v obchodním domě Kotva. Prostory určené pro „generaci Z“, tedy pro ty, kteří vyrostli s internetem (jestli vám něco říká tohle, tak do ní patříte), byly pro představení perfektní. Scratch Wars je totiž sběratelskou karetní hrou (jako třeb Pokémon) nového tisíciletí. Hraje se na stole, kartičky lze naskenovat přes QR kód do aplikace a dále rozšiřovat a je jich tolik, že neexistují dvě stejné. Jak to celé dal Jirka Mikoláš dohromady?

Autor Scratch Wars Jirka Mikoláš a youtuber Jirka Král •  Notre Game

Kolik je dohromady kartiček?

Hrdinů je vydáno v tuto chvíli čtyřicet, ale počet variací karet je mnohem větší. Každý hrdina má unikátní statistiky, nejsou dva stejní.

Editoři ábíčka a jejich karty Scratch Wars •  Abicko.cz

Elektronindžu Ashnoba, kterého mám v ruce, už nikdo jiný nebude mít?

Ne s těmi samými statistikami. Karty se od sebe liší hodnotami útoků, životy, a tak podobně. Kombinací je dohromady kolem tří set tisíc. Hrdiny máme vlastní, v některých případech je však znáte dopředu. Třeba youtuber Jirka Král má vlastní kartičku. Když ho naskenujete do naší aplikace, tak uvidíte i jeho animaci.

Z jakých existujících her vycházíte?

Úplně upřímně řečeno, nevycházíme z žádné existující karetní hry. Naopak se vůči nim hodně vymezujeme. Všechny slavné sběratelské karetní hry mají třeba texty na samotných kartách, tímpádem skoro každá z nich znamená nějaké speciální pravidlo. Tomu jsme se chtěli vyhnout. Šli jsme cestou čistých karet, které posilují zábavu z hraní. Doufáme, že tak zaujmeme dost lidí na to, abychom překonali všechny ostatní, třeba Pokémony nebo Magic the Gathering. To jsou hry, které tady jsou už přes dvacet let, špatně se aktualizují a nemají svého nástupce. Proto jsme tady my se Scratch Wars.

Scratch Wars jsou hrou s oškrabovacími kartičkami. Musím říci, že ten pocit při stírání vrstvy a odhalování hrdiny funguje skvěle (smích).

(smích) Bylo docela těžké, zejména v českých podmínkách, celé to realizovat. Jsme začínající firma, je nás málo a každý dělá za dva lidi. Aplikaci a fyzickou hru jsme vyvíjeli jeden rok, což je neuvěřitelně krátká doba. Obvykle to trvá mnoho let. Těžké bylo sehnat dodavatele, který by byl schopný vyrobit tento druh karet. Hledali jsme ve Švédsku, v Polsku, Španělsku nebo Itálii. Jenže vždy byl nějaký problém. Potisk karet se při škrábání třeba poškodil, a tak podobně. Nikdo to nebyl schopen udělat pořádně. Takže jsme měli smůlu. Věděli jsme ale, co chceme. Nakonec jsme společně s jednou tiskárnou nové technologie zkoumali a nakupovali, aby bylo vše tak, jak má být.

Jak plánujete hru rozvíjet?

V první řadě budeme rádi, až to celé vydáme a vše bude fungovat. Nechceme nic uspěchat. Aplikace má několik režimů, dá se používat různě a budete postupně odhalovat, co vše můžete se Scratch Wars dělat. Máme už teď nápady, jak rozšiřovat kartičky i aplikaci. Dokonce máme vymyšlené figurky hrdinů a deskovou hru. Na kolečku zbraně najdete penízky, které mohou sloužit k získávání financí na nakupování efektů v obchodě.

Budou kartičky s deskovkou provázány?

Určitě! Celé je to ucelený systém, ve kterém figurky budou chodit po desce a spolupracovat s kartami a aplikací.

To zní fantasticky! Díky za rozhovor.

ABC 3/2017: Scratch Wars

ABC 3/2017: Scratch Wars

Deskovinky #14: U herního stolu s mafiány

Deskovinky #14: U herního stolu s mafiány

Deskovinky recenzují: Krysí válka

Deskovinky recenzují: Krysí válka

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE

Deskovinky recenzují: Česká karetní hra RONE

Deskovinky recenzují: Srovnání Kamionem po Evropě

Deskovinky recenzují: Srovnání Kamionem po Evropě

 

Články odjinud