Ylands: Trochu jako Minecraft, trochu jako Roblox

Ylands: Trochu jako Minecraft, trochu jako Roblox
Sdílej
 
Minecraft a Roblox v jednom? Ano, Ylands připomínají obojí. Přinášíme vám novou sérii výukových článků, ve kterých společně vytvoříme napínavou únikovou hru. Přitom se naučíme základy programování v editoru hry Ylands.

Vymodelujeme herní mapu, vymyslíme zajímavé hádanky, oživíme NPC a co by to bylo za hru, kdyby v ní nebyl parkour? Z jakého místa budeme utíkat? Kdo by nechtěl zažít dobrodružství na tropickém ostrově plném tajemných pyramid! Nebo to bude zmrzlá pustina, jak z Ledového království? To už záleží jen na vás. V editoru Ylands máme všechny nástroje, potřebné k vytvoření takové hry.

Co jsou Ylands? Minecraft a Roblox v 1!

Počítačovou hru Ylands vytvořilo české studio Bohemia Interactive. To bylo založeno již v roce 1999 bratry Markem a Ondřejem Španělovými. Díky hrám jako Arma, DayZ nebo Vigor je známé nejen u nás, ale i po celém světě.

Plná verze Ylands vyšla v roce 2019 a prošla mnoha změnami. Jedná se o sandboxový survival titul podobný například Minecraftu nebo Robloxu. Hra vyšla jako F2P, to znamená, že je zdarma, byť je její součástí i obchod, kde si můžete spoustu věcí zakoupit a podpořit autory. My si ale v průběhu seriálu vystačíme s tím, co nabízí hra v základu a nic kupovat nemusíme.

Video se připravuje ...

Ylands: Postavte si únikovku 0 • Zdroj: redakce ABC

Ylands Editor

Bohemia Interactive si zakládá na otevřenosti ve vztahu ke svým hráčům, klade důraz na jejich zpětnou vazbu a umožňuje jim se na samotných hrách podílet. Platí, že téměř ke všem svým hrám přidávají i editor a umožňují fanouškům nejen pasivně hrát, ale i aktivně vytvářet obsah hry.

A přesně takový editor je i v Ylands. Díky němu můžeme programovat vlastní úrovně a proměnit celou hru k nepoznání. Práce probíhá ve 3D prostředí, programovací jazyk může leckomu připomínat Scratch, ale umí toho mnohem víc. Platforma je určena mladým kreativcům a tvoří ideální přechod k „dospěláckému” programování. S jeho pomocí vytvoříme svět podle vlastní fantazie a pravidel. Přidáme budovy, zvířata, stromy, ale i postavy.

Ylands EDU

Vedle klasické hry Ylands je k dispozici i její vzdělávací verze s názvem Ylands EDU. Ta je ochuzena o herní složku, ale zase obsahuje bohaté nástroje pro učitele. Díky tomu mohou do světa programování a vývoje herního designu nakouknout děti v rámci školní výuky. Možná už jste se s Ylands EDU ve své škole potkali. Nebo se zkuste zeptat učitele informatiky, jestli je zná.

Ylands je sandbox survival hra jako Minecraft a Roblox •  Bohemia Interactive

Hardwarové nároky

Díky své low poly grafice nekladou Ylands velké požadavky na hardware. Mám vyzkoušeno, že pokud máte v počítači alespoň grafiku nVidia GeForce GTX 1050, procesor Intel i5 a 8GB RAM, tak vám hra poběží i se všemi grafickými vychytávkami jako je změna počasí. Oficiální požadavky na hardware najdete na oficiálních stránkách www.ylands.com. Ty minimální vám sice umožní spustit hru, ale nese to sebou již nějaké kompromisy.

Instalace Ylands

Instalace hry do počítače je poměrně jednoduchá záležitost. Stáhnout si ji můžete buď v Microsoft Store nebo na Steamu. Jednoduše si pomocí vyhledávací lišty Ylands najdete a přes tlačítko „Získat”, nebo „Nainstalovat” hru stáhnete. Instalace proběhne automaticky a na vás už je jen si vytvořit vlastní účet a avatara.

Přemýšlíte-li nad stažení hry na tablet či mobil, pak vězte, že to lze, hra ale v těchto případech není vybavena editorem a pro naše potřeby se nehodí.

Ylands na Microsoft Store najdete tady >

Ylands na Steamu najdete tady >

Programování v Ylands editoru připomíná Scratch. Jen má mnohem více funkcí a na rozdíl od Scratche programujeme 3D svět! •  Bohemia Interactive

Co nás všechno čeká

V jednotlivých dílech našeho seriálu najdete popis a vysvětlení herních mechanik, návod na jejich implementaci. Dále seznam klávesových zkratek nebo upozornění na časté chyby.

Ke každému článku na našem webu abicko.cz zveřejníme i soubor aktuální verze hry pro editor s postupem, jak si soubor nahrát do své verze Ylands. Na závěr seriálu si ukážeme, jak hru nahrát na workshop a nechat ji zahrát ostatní hráče.

Nebojte si říct o pomoc

Každý z nás si občas neví rady a projde si takzvaným zákysem nebo zásekem. Nejste v tom sami! V případě takového záseku si zkuste napsat o pomoc třeba Mourissonovi na email mourisson@abicko.cz. Nebo kontaktuje tvůrce přímo skrze jejich Discord kanál nebo Twitter uvedený na oficiálních stránkách hry. Určitě vám rádi poradí!

PŘÍŠTĚ: Založení projektu

Tvoříme v Ylands: Založení projektu

Tvoříme v Ylands: Založení projektu

Tvoříme v Ylands: Práce s objekty

Tvoříme v Ylands: Práce s objekty

Jak na Ylands 1: Získávání surovin a crafting

Jak na Ylands 1: Získávání surovin a crafting

Tvoříme v Ylands: Entity

Tvoříme v Ylands: Entity