Tvoříme v Ylands: Stavění budov

Video se připravuje ...
Sdílej
 
V tomto díle seriálu video návodů, jak tvořit ve hře Ylands, si v naší únikové hře postavíme budovy. Egyptskou pyramidu zvládneme za pár kliků!

Soubor s rozpracovaným Ylands projektem si můžete stáhnout tady.

Dá se egyptská pyramida zvládnout postavit za pár kliků? V Ylands ano! Budovy se staví z entit – z bloků. Zvolíme materiál, např. PÍSKOVCOVÝ BLOK, a při zapnutém přichytávání k mřížce stiskneme levé tlačítko myši – držíme – a táhneme myší. Po puštění tlačítka se bloky vykreslí. Tímto způsobem bychom ale stavěli pyramidu dlouho. Proto si ukážeme NÁSTROJ TVARY.

V pravém horním rohu klikneme na Nástroj tvary – PYRAMIDA •  ABC

V pravém horním rohu klikneme na Nástroj tvary – PYRAMIDA, zvolíme materiál PÍSKOVEC, vybereme tloušťku (velikost kostek, z kterých se pyramida složí), zaškrtneme, jestli chceme i podlahu. Pokud zaklikneme „vyhlazení“, bude pyramida vypadat jako egyptská, pokud ne, bude se podobat mayské pyramidě.

Levým tlačítkem myši umístíme první kostku pyramidy do scény a tažením myši nakreslíme půdorys •  ABC

Levým tlačítkem myši umístíme první kostku pyramidy do scény a tažením myši nakreslíme půdorys. Dalším kliknutím levého tlačítka půdorys potvrdíme a tažením myši určíme výšku. Kliknutím levého tlačítka myši výšku potvrdíme.

Po nakreslení pyramidy lze použít nástroje přesunout, otočit nebo škálovat pro úpravu výsledného tvaru •  ABC

Po nakreslení pyramidy lze použít nástroje přesunout, otočit nebo škálovat pro úpravu výsledného tvaru. Kliknutím na tlačítko umístit pyramidu umístíte do scény. Po umístění už nelze upravovat atributy, takže platí „Dvakrát měř,…!“.

Abychom do pyramidy mohli vložit dveře z minulého dílu, popř. přidat i další dveře, tak potřebujeme některé z bloků pyramidy odstranit •  ABC

Abychom do pyramidy mohli vložit dveře z minulého dílu, popř. přidat i další dveře, tak potřebujeme některé z bloků pyramidy odstranit, jenže to aktuálně nejde. Všechny kostky totiž tvoří skupinu, takže pyramida se jeví jako jeden objekt. Abychom mohli pyramidu upravovat, musíme pyramidu rozebrat na jednotlivé kameny, tzn. zrušit skupinu. Po rozkliknutí menu SKUPINA, zvolíme ZRUŠIT SKUPINU.

Po odstranění některých kamenů a zapasování dveří do pyramidy budeme muset některé bloky dostavět •  ABC

Po odstranění některých kamenů a zapasovní dveří do pyramidy budeme muset některé bloky dostavět, aby pyramida byla celistvá a hráč nemohl proklouznout kolem dveří. K tomu nám slouží zkratka CTRL+D (duplikovat). To je šikovná zkratka, se kterou pracují i jiné programy, nejen Ylands. Duplikovat můžeme i více kostek. Při držení tlačítka CTRL vyklikáme kostky (sloupec), zduplikujeme zkratkou apřesuneme celý nový sloupec na místo, kam potřebujeme.

Na tomto místě by bylo dobré vysvětlit si, co to jsou tzv. KOLIZNÍ BLOKY. Kdyby objekty neměly kolizní bloky, všechny by sebou navzájem procházely. Kolizní blok je nějaký tvar, který co nejpřesněji ohraničuje nějaký objekt. V případě dveří by to byl kvádr. A tento kolizní blok říká hře, že tímto objektem nelze projít, hráč do něj narazí a neprojde. Případně lze vytvořit, že při narušení kolizní plochy se spustí konkrétní akce. Např. ve chvíli, kdy hráč narazí do kolizního bloku NPC, což může být tvarem také kvádr, spustí se dialog nebo se otevře speciální menu interakce s NPC (útok, dialog, obchod,…).

Vybrat všechny kostky v pyramidě by vyklikáváním s pomocí tlačítka CTRL trvalo opravdu dlouho. Naštěstí máme k dispozici nástroj 3D VÝBĚR •  ABC

Vybrat všechny kostky v pyramidě by vyklikáváním s pomocí tlačítka CTRL trvalo opravdu dlouho. Naštěstí máme k dispozici nástroj 3D VÝBĚR. Ten funguje podobně jako stavění objektu, tzn. v prostoru nakreslíme šířku, délku a výšku, vždy odděleno kliknutím levým tlačítkem myši tak, aby CELÝ objekt byl schovaný v zeleném výběru. Další možností je vybrat jeden blok, držet tlačítko CTRL + dvojklik myší.

Pak už stačí kliknout na SKUPINA a VYTVOŘIT SKUPINU •  ABC

Pak už stačí kliknout na SKUPINA a VYTVOŘIT SKUPINU.

Kromě vytvoření skupiny je v nabídce i SVAŘENÍ ENTIT. Výsledek vypadá stejně, tzn. více bloků se jeví jako jeden velký objekt. Podstatný rozdíl je ale v počtu kolizních bloků (tzv. colliders). V případě výběru metody SVÁŘENÍ jich je podstatně méně. Je dobré si uvědomit, že každá případná kolize (hráč, který narazí do dveří) se musí vypočítat. Čím méně kolizních bloků, tím menší nároky na výpočty a ve výsledku i plynulejší hra.

Kromě vytvoření skupiny je v nabídce i SVAŘENÍ ENTIT •  ABC

Soubor s novými úpravami si můžete stáhnout tady.

Klávesové zkratky:

CTRL + levé tlačítko umožňuje vícenásobný výběr libovolných objektů. Tuhle fintu lze využít i v jiných programech, nejen v Ylands.

CTRL + dvojklik levého tlačítka vybere všechny bloky původního odskupeného tvaru (budovy)

Pomoc, nevím, jak dál!

V případě záseku napište o pomoc Mourrisonovi na e-mail mourrison@abicko.cz. Můžete také kontaktovat tvůrce hry skrze jejich Discord kanál uvedený na oficiálních stránkách hry Ylands.

Tvoříme v Ylands: Entity

Tvoříme v Ylands: Entity

Tvoříme v Ylands: Úpravy terénu

Tvoříme v Ylands: Úpravy terénu

Tvoříme v Ylands: Práce s objekty

Tvoříme v Ylands: Práce s objekty

Tvoříme v Ylands: Založení projektu

Tvoříme v Ylands: Založení projektu

Autor

Marek Hůlka