Tvoříme v Ylands: Základy skriptování 2

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Minule jsme si ukázali základní skriptování v Ylands. Jako správní vývojáři si ukážeme i praktické příklady.

Soubor s rozpracovaným Ylands projektem si můžete stáhnout tady.

Před psaním skriptů je dobré si uvědomit, v jaké posloupnosti se hra načítá. Jako první se načítají herní assety –- terén, NPC, herní logiky atd. Dále se vyvolají skripty začínající událostí „Při spuštění hry“. V posledním kroku se přidá postava hráče. Proč je to důležité?

Najdeme si herní logiku „Obrazový Efekt“, který máme z minula u startovní pozice hráče •  ABC

Najdeme si herní logiku „Obrazový Efekt“, který máme z minula u startovní pozice hráče a vypneme možnost „Aktivní pro nového hráče“. Skript přidáme na herní logiku „Startovní Bod“. Spouštěcí blok je událost „Při Vytvoření Hráče“. Na ni napasujeme dlouhé puzzle „Nastavit Aktivní“ z fialové kategorie „Herní Logika“ -> „Obrazový Efekt“, který má několik parametrů (vstupů). 

U prvního parametru vybereme kapátkem „Obrazový Efekt“, z předešlého bodu. Parametr „Hráč“ vezmeme z bloku události „Při vytvoření hráče“ – jednoduše kostičku „Hráč“ levým tlačítkem myši vemte a umístěte do parametru. „Aktivní“ nastavíme na „Pravda“ a „Doba proměny“ je „0“, tzn. okamžitá změna. Malou nevýhodou je, že počasí je náročné na výpočty, takže funguje jen na výkonějších počítačích.

Možná se ptáte, proč spouštěcí událostí není „Při spuštění hry“? Kdybychom tuto kostku použili, parametr „Hráč“ by zahlásil chybu. V okamžiku spuštění skriptu postava hráče ještě neexistuje.

Další vychytávka bude zamávání NPC postavy u východu z džungle. Jakmile se k ní přiblížíme, zamává na nás a upoutá tak hráčovu pozornost. Nejdříve si vložíme k NPCčku herní logiku „Aktivační Oblast“. Při vstupu do oblasti se spustí animace zamávání. Protože chceme, aby na nás NPC mávalo už z dálky, přenastavíme poloměr z hodnoty 1 na 15.

Na „Aktivační Oblast“ přidáme skript a začneme událostí „Při Vstupu Do Oblasti •  ABC

Na „Aktivační Oblast“ přidáme skript a začneme událostí „Při Vstupu Do Oblasti“. Dále připojíme kostičku „Přehrát Animaci“ z kategorie „Entity“ -> „“Postava“ a kapátkem vybereme NPC postavu. Parametr „Animace“ nastavíme na „Mávání“ nebo vyberte jinou animaci, která lépe odpovídá vašemu typu hry.

Nyní připravímevýtah. Ten jezdí automaticky nahoru a dolů ve stylu ping-pong. My si výtah spustíme stisknutím tlačítka. V horním nabídce „Entity“ si vyhledáme slovo „tlačítko“. Ze zobrazených možností vezmeme tlačítko a vložíme do scény na stěnu k výtahu.

U výtahu je herní logika „Animátor Pozice“, tady v možnostech odškrtneme „Aktivní“ •  ABC

U výtahu je herní logika „Animátor Pozice“, tady v možnostech odškrtneme „Aktivní“, čímž výtah vypneme a smyčku změníme z „Ping Pong“ na hodnotu „None“ (žádná smyčka). Tím se ale výtah na začátku hry neposune na počáteční pozici, kterou udává spodní „Referenční bod“ (herní logika s tvarem donutu). Stalo by se, až po stisknutí tlačítka a bylo by to pro hráče matoucí. Musíme výtah manualně přesunout na správně místo ideálně tím, že jeho souřadnice XYZ ručně přepíšeme na stejné jako u spodního „Referenčního bodu“.

Přidáme skript k tlačítku a začneme událostí „Při Zapnutí“ •  ABC

Přidáme skript k tlačítku a začneme událostí „Při Zapnutí“. Z kategorie „Herní logika“ -> „Běžné“ vezmeme kostičku „Nastavit aktivní“. Pipetou vybereme „Animátor Pozice“ a do parametru „Na“ nastavíme hodnotu „Pravda“. Tzn. po stisknutí tlačítka se zapne animátor pozice = výtah pojede z prvního referenčního bodu do druhého = výtah vyveze hráče do patra.

Soubor s novými úpravami si můžete stáhnout tady.

Tvoříme v Ylands: Základy skriptování 1

Tvoříme v Ylands: Základy skriptování 1

Tvoříme v Ylands: Pokročilé herní logiky

Tvoříme v Ylands: Pokročilé herní logiky

Tvoříme v Ylands: Jednoduché herní logiky

Tvoříme v Ylands: Jednoduché herní logiky

Autor

Marek Hůlka