Tvoříme v Ylands: Základy skriptování 1

Video se připravuje ...
Sdílej
 
V minulém díle jsme se podívali na některé složitější herní logiky. Nyní půjdeme ještě dál a ukážeme si základy skriptování.

Soubor s rozpracovaným Ylands projektem si můžete stáhnout tady.

Naše exkurze do světa Ylands už bude připomínat programování. Ale nemusíte se obávat dlouhých kódů. Pro Ylands vyvinuli vývojáři systém, který se hodně podobá Scratch nebo Minecraft Education. Jedná se o tzv. vizuální skriptování, kdy celý proces vypadá jako skládání obrázku puzzle.

Skripty můžeme přidávat téměř ke každé entitě kromě terénu •  ABC

Skripty můžeme přidávat téměř ke každé entitě, kromě terénu. Do skriptovacího modulu se dostaneme výběrem entity a kliknutím na tlačítko PŘIDAT SKRIPT nebo UPRAVIT SKRIPT (pakliže entita už nějaký skript má).

Celé menu skriptů je rozděleno podle barev •  ABC

Celé menu skriptů je rozděleno podle barev. Po najetí kurzorem myši se zobrazí název kategorie. Pokud má u sebe ikona kategorie tři bílé tečky, rozbalí se ještě podkategorie. Když si nebudete jisti, co bloky dělají, pravým tlačítkem vyvolejte nabídku možností a vyberte PŘEJÍT NA WIKI. Otevře se vám anglický popis všech bloků.

Vytvoříme první skript •  ABC

Vytvoříme první skript. Z kategorie UDÁLOSTI vybereme blok PŘI SPUŠTĚNÍ HRY a levým tlačítkem přetáhneme kostičku na plátno. Už víme, KDY se skript spustí, teď ještě musíme naprogramovat, CO se spustí. V růžové kategorii HRA vezmeme blok NASTAVIT HERNÍ ČAS a přesuneme ho kamkoliv na plátno. Tvary bloků napovídají, jak skript spojením vytvořit, stačí myší bloky přesunout tak, aby puzzle pasovalo.

Pokud je zapotřebí blok rozebrat, stačí tažením myši kostičku „vytrhnout“ z bloku a přesunout jinam. Když kostička není součástí bloku a jen tak se povaluje na plátně, program si jí nevšímá a nic se nestane.

Blok NASTAVIT HERNÍ ČAS v sobě má další blok, tzn., tahle kostička očekává nějaký VSTUP. Tomu v programování říkáme PARAMETR •  ABC

Blok NASTAVIT HERNÍ ČAS v sobě má další blok, tzn. tahle kostička očekává nějaký VSTUP. Tomu v programování říkáme PARAMETR. Možnosti máme dvě. Buď klikneme do kostičky a parametr levým kliknutím nastavíme ručně, nebo můžeme šedou kostičku vyndat a dát místo ní jinou.

Máme tři možností... •  ABC

Máme tři možností... •  ABC

Po nějakém čase může být bloků jako máku, takže pokud se chceme pohybovat po plátně, stačí kliknout kamkoliv do prostoru pravým tlačítkem, držet a pohybovat kurzorem. V horní části si můžete plátna přidat, nezapomeňte je trefně pojmenovat. Jenom pozor – když budete chtít plátno smazat, smažou se vám i všechny vytvořené kódy/bloky!

Práce s bloky na plátně je v mnohém hodně podobná práci se soubory na ploše, takže když např. chceme označit více bloků najednou, klikneme na plátno a držením levého tlačítka vytvoříme zelenou oblast výběru.

Práce s bloky na plátně je v mnohém hodně podobná práci se soubory na ploše •  ABC

Pokud se chceme kostičky úplně zbavit, můžeme tak udělat tlačítkem DELETE nebo vyvoláme nabídku možností a vybereme ODSTRANIT.

Soubor s novými úpravami si můžete stáhnout tady.

Discord kanál Ylands:

Oficiální Discord kanál, kde zastihneš vývojáře najdeš na tady.

Tvoříme v Ylands: Pokročilé herní logiky

Tvoříme v Ylands: Pokročilé herní logiky

Tvoříme v Ylands: Jednoduché herní logiky

Tvoříme v Ylands: Jednoduché herní logiky

Tvoříme v Ylands: Stavění budov

Tvoříme v Ylands: Stavění budov

Autor

Marek Hůlka