Tvoříme v Ylands: Jednoduché herní logiky

Video se připravuje ...
Sdílej
 
V tomto díle seriálu video návodů, jak tvořit ve hře Ylands, se podíváme na to, jak použít tzv. herní logiky, které naši hru náležitě vyšperkují.

Soubor s rozpracovaným Ylands projektem si můžete stáhnout tady.

Díky herní logice hra v Ylands vypadá a funguje přesně tak, jak chceme. Ať už jde o upoutání pozornosti nebo nasměrování správným směrem, mohou značit i interaktivitu nebo vlastnosti předmětu (např. kouzelný, nebezpečný, sebratelný).

Seznam HERNÍCH LOGIK najdeme vpravo nahoře pod oranžovou ikonou •  ABC

Seznam HERNÍCH LOGIK najdeme vpravo nahoře pod oranžovou ikonou. Po jejím rozkliknutí se nelekněte délky seznamu. 

Jednu logiku už ve hře máme. Jde o místo, na kterém hráč začíná – Startovní bod •  ABC

Jednu logiku už ve hře máme. Jde o místo, na kterém hráč začíná – Startovní bod. Tuhle logiku nemusíme nastavovat. Pokud ikonu nemáte ve 3D, v nastavení zobrazení (ikonka oka nahoře) zaškrtneme „3D IKONY HERNÍCH LOGIK“, případně stisknutím numerické klávesy „0“.

Zaměříme se na logiku NEPROSTUPNÁ BARIÉRA •  ABC

Zaměříme se na logiku NEPROSTUPNÁ BARIÉRA. Slouží k tomu, aby se hráč dostal pouze tam, kam chceme. Můžeme nastavit, jestli je bariéra aktivní (v takovém případě hráč nemůže projít), tvar a velikost bariéry, jestli má hráč bariéru vidět, pokud „ano“, tak jakou má mít barvu, průhlednost (tzv. nastavení „Alfa“). Všechno si pořádně proklikejte!

Na existující postavě Egypťanky si vyzkoušíme logiku CHOVÁNÍ AI (umělé inteligence) •  ABC

Na existující postavě Egypťanky si vyzkoušíme ní logiku CHOVÁNÍ AI (umělé inteligence). Logiku vložíme poblíž postavy a nastavíme, že chceme, aby postava stála na místě a nebyla agresivní, tzn., aby hráče ignorovala.

Ve chvíli, kdy máme CHOVÁNÍ AI nastavené, musíme ho přiřadit konkrétnímu NPC (neherní postavě) •  ABC

Ve chvíli, kdy máme CHOVÁNÍ AI nastavené, musíme ho přiřadit konkrétnímu NPC (neherní postavě). Ve vlastnostech POSTAVY (Egypťanky) vybereme v menu CHOVÁNÍ UMĚLÉ INTELIGENCE a pomocí pipety/kapátka přiřadíme kliknutím námi vytvořené mírumilovné chování. Na jednu herní logiku lze napojit více NPC.

Logiku ČÁSTICOVÝ EFEKT použijeme pro zvýraznění NPC/ /předmětu, aby hráč věděl, že se jedná o bod zájmu •  ABC

Logiku ČÁSTICOVÝ EFEKT použijeme pro zvýraznění NPC/předmětu, aby hráč věděl, že se jedná o bod zájmu a že je asi dobré za Egypťankou jít nebo truhlu otevřít. Nastavíme DRUH ČÁSTICE a upravíme velikost efektu, průhlednost (alfa) a rychlost simulace.

Velmi užitečnou logikou je SVĚTLO, které opět může sloužit ke zvýraznění před- mětů nebo cesty •  ABC

Velmi užitečnou logikou je SVĚTLO, které opět může sloužit ke zvýraznění předmětů nebo cesty. Nastavit si můžeme typ, intenzitu (jak moc bude svítit), velikost osvětlené plochy, barvu světla a tak dále. Zajímavou možností k zaškrtnutí je VRHAT STÍNY. Stíny jsou velmi náročné na výpočet (proto když se vám nějaká hra seká, jako první vypněte stínování), ale na druhou stranu – hra se stíny vypadá mnohem více reálně.

HUDBA PŘEDVOLBA je důležitým elementem pro navození správné atmosfé-ry •  ABC

HUDBA PŘEDVOLBA je důležitým elementem pro navození správné atmosféry. Tuto logiku si můžeme umístit kamkoliv, zaškrtneme VÝCHOZÍ, aby se hudba začala přehrávat od samotného začátku hry. Přes tlačítko „+k“ vedle hudebních skladeb si vytvoříme potřebný seznam skladeb. Pro přidání skladby klikneme na UPRAVIT a z knihovny si vybereme ty skladby, které se nám hodí.

Soubor s novými úpravami si můžete stáhnout tady.

Pomoc, nevím, jak dál!

V případě záseku napište o pomoc Mourrisonovi na e-mail mourrison@abicko.cz. Můžete také kontaktovat tvůrce hry skrze jejich Discord kanál uvedený na oficiálních stránkách hry Ylands.

Tvoříme v Ylands: Založení projektu

Tvoříme v Ylands: Založení projektu

Tvoříme v Ylands: Práce s objekty

Tvoříme v Ylands: Práce s objekty

Tvoříme v Ylands: Úpravy terénu

Tvoříme v Ylands: Úpravy terénu

Tvoříme v Ylands: Entity

Tvoříme v Ylands: Entity

Tvoříme v Ylands: Stavění budov

Tvoříme v Ylands: Stavění budov

Autor

Marek Hůlka