VIDEO Tvoříme v Ylands: Jak pracovat s inventářem

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Zásadní mechanika, která umí pořádně zamíchat kartami a ovlivnit herní příběh. To je inventář v Ylands. Ve video návodu o tvoření, programování a 3D modelování si ukážeme, jak se s takovým inventářem pracuje.

Soubor s rozpracovaným Ylands projektem si můžete stáhnout tady.

Kapsy, batohy, brašny, bágly, vaky, ruksaky, chlebníky, pytle, krosny a kdo ví co ještě mají ve hrách jedno společné. Umožňují hráči s sebou ve hře nosit různé předměty ať už nalezené, koupené, nebo získané v boji, velké, malé, kouzelné či obyčejné. Jak fungují v Ylands?

Do inventáře se ve hře dostaneme tlačítkem TAB na klávesnici •  ABC

Do inventáře se ve hře dostaneme tlačítkem TAB na klávesnici. Vlevo vidíme vybavení postavy, které má na sobě. Uprostřed je inventář samotný, tzn. seznam věcí, které máme k dispozici a dole jsou tzv. „sloty“ (z angl. slot – volné místo) rychlého použití předmětů stisknutím numerické klávesy 0–9.

Pokud chceme, aby hráč měl nějaké konkrétní vybavení již od začátku hry, využijeme herní logiku „ROLE HRÁČE“ •  ABC

Pokud chceme, aby hráč měl nějaké konkrétní vybavení již od začátku hry, využijeme herní logiku „ROLE HRÁČE“. Po zaškrtnutí „Přepsat výbavu ze země her“ můžeme přidávat ať už vybavení (oblečení), nebo předměty do inventáře.

S vybranou rolí hráče skočíme v horním menu do Entity (modrá krychle) a označíme konkrétní předmět. Ve vybavení vlevo se aktivují dlaždice pro přiřazení a my jenom kliknutím levým tlačítkem myši na ni přiřazení předmětu potvrdíme, pravé tlačítko předmět maže. 

Do pyramidy za naši zatemňovací místnost vložíme dva ne- přátele, •  ABC

Do pyramidy za naši zatemňovací místnost vložíme dva nepřátele, tři aktivační oblasti a jednu startovní pozici. Hráč může v souboji zemřít, jednu aktivační oblast proto nastavte jako „checkpoint“ – místo, kde se bude hráč oživovat.

Aktivační oblasti za vchodem přiřadíme skript. Spouštěč bude „Vstup do oblasti“ a navážeme Postava -> Nastavit Místo Oživení. Do parametru Postava použijeme „Spouštěč události“. Pro parametr „Na“ vybereme kapátkem herní logiku startovní pozice, kterou jsme vložili hned za vchod.

Aktivační oblasti za vchodem přiřadíme skript •  ABC

Z kategorie Herní logika -> Běžné vybereme Zničit Logika a vložíme „Tohle“. Jakmile jednou protneme aktivační oblast, přepíše se nové místo oživení, tzn. už vždy se budeme oživovat před mumií a logiku už tak nebudeme potřebovat.

Nastavíme si chování mumií. Přidáme herní logiku Chování AI, stačí jedna. Na entitu AI může být napojeno více postav najednou. Nastavíme chování AI na agresivní. V nastavení každé mumie nastavíme zdraví na hodnotu 1 a propojíme s entitou Chování AI.

Nastavíme si chování mumií •  ABC

Za mumie si přidáme předměty k sebrání – brnění a meč. Abychom upoutali hráčovu pozornost, každému z předmětů přiřadíme herní logiky „Částicový efekt“ (nějaký si vyberte) a „Animátor rotace“. U rotace nastavíme Smyčka: Repeated (bude se pořád točit) a Čas (otočení):  3 vteřiny, otáčení kolem osy Y = 1 a úhel nastavíme na 360° = otáčení kolem celé své osy, prostor necháme relativní.

V nastavení brnění a meče zaškrtneme „Animovaný“ a kapátkem přiřadíme „Animátor rotace“, který jsme si před chvilkou nastavili. Předměty ale musíme po herní stránce ještě vyladit. Chceme, aby po sebrání předmět zmizel, měli jsme ho ihned k dispozici a  zrušil se částicový efekt.

Přiřadíme skript aktivační oblasti •  ABC

Přiřadíme skript aktivační oblasti, spouštěč bude „Vstup“. Navážeme Postava -> Vybavit. Tím bude mít postava meč/brnění ihned k dispozici. Postava bude „Spouštěč události“ a předmět bude brnění/meč (vybereme kapátkem).

A budeme ničit! Jednak částicový efekt: Herní logika -> Zničit Logika -> NIC (herní logika) a kapátkem vybereme částicový efekt a Zničit Logika -> Tohle, čímž zničíme samotnou aktivační oblast.

Soubor s novými úpravami si můžete stáhnout tady.

Tvoříme v Ylands: Základy skriptování 1

Tvoříme v Ylands: Základy skriptování 1

Tvoříme v Ylands: Základy skriptování 2

Tvoříme v Ylands: Základy skriptování 2

Tvoříme v Ylands: Pokročilé herní logiky

Tvoříme v Ylands: Pokročilé herní logiky

Autor

Marek Hůlka