USB - Nejsnadnější připojení čehokoliv (do počítače)

Sdílej
 
Jestli vás děsí obrovské množství různých konektorů připojovaných do počítačů, je USB řešením přesně pro vás.

USB - Nejsnadnější připojení čehokoliv (do počítače)Koupili jste si nový počítač a máte na jeho zadní stěně podivné obdélníkové konektory. Nebo na počítači nic takového nemáte, ale slyšeli jste něco o USB. Tak vězte, že USB (Universal Serial Bus) je velice zajímavé rozhraní budoucnosti, které se sice v počítačích už nějakou dobu objevuje, ale zatím jeho plnohodnotnému využití brání zbytečně vysoké ceny periferií i rozbočovačů - situace by se ale měla pořád zlepšovat. Podívejme se tedy na tento podivně jednoduchý konektor podrobněji.

Co to vlastně je

USBUSB rozhraní v sobě spojuje vlastnosti sériového a paralelního portu, lze jím ovšem nahradit i gameport či výstup pro reproduktory. Přes USB můžete připojit až 127 zařízení při maximální přenosové rychlosti 12 MB/s u modemu, tiskárny, skeneru a podobně (asi 10x rychlejší než paralelní port a asi 100x rychlejší než port sériový) a 1,5 MB/s u klávesnice, myši, joysticku či jiného zařízení s nižšími nároky na datový tok. Toto rozhraní podporuje Plug&Play a lze k němu periferie připojovat i od něj odpojovat za chodu počítače většinou bez nutnosti restartu systému (HotPlug&HotUnplug).

Kabely a konektory

Periferie jsou k počítači připojeny tenkými kabely o maximální délce 5 m. Kabel je tvořen čtyřmi vodiči dvěma je vedeno napájení 5 V a dva jsou datové. USB kabel není na obou koncích stejný. Plochý obdélník (A konektor) se zapojuje do počítače, eventuálně do rozbočovače. Čtverec se zakulacenými rohy (B konektor) slouží k připojení do periferie, ne všechna zařízení však B konektor mají, někdy je kabel připevněn "natvrdo" (myšky) - lépe to drží, nemůžete ale vyměnit kabel za delší. USB kabely - typ kabelu určují konektoryV nejnovějších počítačích se základními deskami ATX je běžně USB konektor instalován přímo na desce. U AT desek je již velice dlouho na základní desce přítomná pozice pro připojení USB rozhraní, ale výrobci nedodávali kabel s konektorem - ten stačí dokoupit a zapojit či nechat si zapojit (informaci, zda má vaše deska podporu USB, najdete v manuálu) a všechno je vyřešené. Když zjistíte, že vaše deska pozici k připojení USB nemá (486 a starší pentia), žádný problém, USB lze do vašeho počítače dostat na přídavné PCI kartě s USB řadičem. Jediné, co ještě potřebujete pro bezproblémový chod, jsou Windows 98 (majitelé Win95 nemusejí věšet hlavu, novější verze tohoto systému USB také zvládají).

Rozbočovač neboli HUB

HUB  rozbočovač  slouží k připojení dalších USB zařízeníUSB konektory bývají v běžném počítači (vybaveném USB) dva, chcete-li používat více zařízení vedle sebe, musíte si koupit rozbočovač, již zmíněný HUB [hab]. I když je USB konektor napájený interně, je výhodnější při používání většího počtu zařízení pořídit si HUB napájený externím zdrojem. Jako rozbočovače pro USB se používají i monitory a klávesnice, tedy zařízení, která jsou nejvíc po ruce, mají ale většinou málo portů pro připojení. Ideální je koupit napájený HUB s co největším množstvím portů.

Propojení dvou počítačů

Přímé propojení počítačů přes sériový port a hraní her v této sestavě je stále velice časté. Spojit dva počítače přes rozhraní USB jde také, je k tomu ale potřeba speciální kabel s adaptérem. Samozřejmě že takto můžete také kopírovat data z jednoho stroje do druhého. Jediné, co není zcela jasné, je, jak většině současných her či aplikací vysvětlíte, že jste propojeni právě přes USB.

Zapojení více joysticků

Na USB existují přirozeně i herní ovladače  hlavní výhodou je možnost zapojení několika ovladačů současněZapojení několika herních ovladačů současně je sen mnoha hráčů. Můžete to buď vyřešit přídavnou kartou se dvěma gameporty (většinou jsou to ale zastaralé ISA karty), nebo pomocí přídavné rozbočovací jednotky za gameport. Nejjednodušší je obyčejná levná rozdvojka. Ta má jedinou nevýhodu - výrazně omezí množství využitelných tlačítek na ovladačích. Skutečným řešením tohoto problému je USB. Připojíte bez problémů několik USB joysticků najednou a všechna tlačítka by měla být aktivní (ke starším joystickům jsou k mání adaptéry). Samozřejmě i toto řešení má své nevýhody - funguje to jen pod Windows a některé hry nechtějí s ovladači USB fungovat korektně. Doufejme ale, že optimalizace her pro USB se v budoucnu zlepší.

Využití

Přídavné karty s řadičem USB  umožňují připojení USB zařízení i do počítačů bez konektorů tohoto typu na základní descePřes USB je možné připojit téměř všechny periferie - klávesnice, myši, reproduktory, modemy, joysticky, digitální fotoaparáty a mnoho dalšího. Vypadá to, že využití USB nestojí nic v cestě. Vlastnosti tohoto zařízení jsou skutečně skvělé a nemůže být pochyb o jeho výhodách. Několik problémů tu ale stále je - prvním je neúměrná cena periferií, druhým ne vždy perfektně fungující ovladače a funkce Plug&Play, ale doufejme, že i tyto problémy budou postupně odstraňovány.

USB A MACINTOSH

S totálním využitím USB přišla firma Macintosh - iMac i PowerMacintosh G3 nemají ani disketovou mechaniku (jen CD) - všechno včetně klávesnice, myši, skeneru, disketové mechaniky nebo jiné periferie se zapojuje přes USB konektory.

USB MYŠI

Největší bijci akčních 3D řežeb dávají jednoznačně přednost USB myškám. Ovládání je jemnější a citlivější to je to, co pro přežití v krutém boji potřebujete. USB myš ocení i majitelé notebooků, kteří nechtějí pořád využívat integrované ukazovací zařízení. Myš jde snadno zapojit i vypojit bez nutnosti restartu systému.