Šílený svět aut budoucnosti

Šílený svět aut budoucnosti
Sdílej
 
Velké, silné, rychlé... Ještě větší, ještě silnější, ještě rychlejší. Takhle vylepšujeme auta už od dob jejich vynálezu. Nejde to i jinak? Menší, slabší, ale pořád rychlá. Nebo trochu pomalejší?

Co se stane, když dáte designérům volné ruce a řeknete jim, ať vymyslí auto budoucnosti, s minimálními dopady na přírodu, bezpečné, pro čtyři pasažéry, ale hlavně vážící do 450 kilogramů (1000 liber)? Nebudete se stačit divit, na co přijdou. Pěstovat auta jako stromy, lisovat je z pavoučích sítí...

1000librové auto, to byla výzva poslední LA Design Challenge. Soutěže pořádané každoročně spolu s autosalonem v Los Angeles. Vždyť většina současných aut, i těch hodně malých, váží minimálně dvakrát tolik. Vozíme s sebou stovky kilogramů oceli a zbytečností. Jen snížení hmotnosti aut by ušetřilo miliony tun ropy. Bez palivových článků, baterek a elektromobilů. Stačily by menší motory, s menší spotřebou... a klidně na benzin. Bohužel, vývoj se ubírá opačným směrem, čím větší, tím lepší. A aby to vypadalo ekologicky, nacpeme do toho elektromotor. V Los Angeles se při dokazování, že to jde i jinak, nezastavili před ničím. Pojďte se podívat.

Celý článek najdete v Ábíčku 4/2011.

Klíčová slova:
auto