Sumó - zápas obrů

Sdílej
 
Ve zvláštním ringu stojí proti sobě dva ohromní muži. Předkloněni, lehce se opírají pěstmi o zem a upírají na sebe oči. V daný okamžik vyrazí kupředu - boj začíná.

Možná jste už někdy něco takového viděli v televizi. Tento podivuhodný zápas se nazývá sumó a jeho protagonisté, v japonštině se nazývají rikiši, jsou považováni za potomky samurajů. Sumó je v Japonsku národním sportem a o osudu této země se prý rozhodlo právě při zápasu sumó. Zvítězil v něm bojovník Takemikazuči a jeho následníci vládnou v Japonsku dodnes.

Život v sumó

I když to tak nevypadá, jsou zápasníci sumó neuvěřitelně mrštníPojďme si nejprve vysvětlit, jak sumó vlastně vypadá a funguje. Jako u téměř každého sportu existuje sumó profesionální a amatérské. Profesionální sumó dominuje v Japonsku, kde jsou všechny turnaje této kategorie vždy beznadějně vyprodané. Amatérské sumó se provozuje po celém světě a s velkými úspěchy i v České republice. Stát se profesionálním zápasníkem sumó není nic snadného. Zápasníci, tedy rikiši, žijí v takzvaných stájích, kde jsou od mládí vychováváni a trénováni. Podle svých úspěchů postupují nejen na žebříčku hodností, ale také v životě ve stáji. Funguje to tak, že méně úspěšní rikiši slouží těm lepším, myjí je, ob-sluhují, dojídají po nich jídla. Tyto téměř kruté podmínky je ženou k tomu být nejlepší.

Velké turnaje

I když to tak nevypadá, jsou zápasníci sumó neuvěřitelně mrštníNejúspěšnější zápasníci se účastní velkých turnajů konajících se v Japonsku šestkrát do roka. Turnaj trvá patnáct dní, během kterých se utká každý s každým. Podívejme se alespoň zhruba na nejzákladnější pravidla zápasů. Souboj probíhá ve speciálním kruhovém ringu postaveném z posvátné hlíny - říká se mu dohjó. Každý zápas je zahajován rituálem, při němž nejprve rozkročený rikiši zvedá nohy, aby zahnal zlé duchy. Pak následuje rozpažení rukou a tlesknutí, které přivolá pozornost bohů. Další rozpažení znamená, že bude bojovat beze zbraní a čestně. Nakonec rikiši rozhodí po dohjó sůl, která je očistným prvkem a dohjó posvětí.

Zápas

Zápasníci nastupují do dohjó oblečeni jen do speciálního bederního pásu (nazývá se mawaši), který je vyroben z podobného materiálu jako hasičské hadice. Soupeři se těsně před zahájením boje navzájem zastrašují a deptají. Říká se, že tento psychický souboj je jednou z nejdůležitějších částí celého zápolení. Cílem samotného zápasu je donutit soupeře, aby se dotkl jakoukoliv částí těla (kromě chodidel) země, nebo přešlápl přes okraje dohjó. Zakázáno je bití pěstmi, tahání za vlasy, kopání do prsou a žaludku a ohrožování očí. V sumó nejsou žádné váhové limity. Klidně se tedy může některému zápasníkovi stát, že bude bojovat se soupeřem dvakrát těžším, než je on sám.

Vysněné tituly

Ózeky Konišiki - jeden z nejslavnějších zápasníků sumóJednou z největších odměn za úspěchy v zápasech je pro každého rikiši titul označující jeho hodnost na žebříčku zápasníků. Nejvyšším titulem je jokozuna. Stát se jokozunou ale není vůbec jednoduché. Může jím být jen rikiši, který zápasí v nejvyšší divizi, vyhraje nejméně dva hlavní turnaje po sobě a má již titul ózeki (druhý nejvyšší titul). Pouhá vítězství ale nestačí. Kandidaturu na jokozunu musí schválit zvláštní komise, která posoudí rikišiho vystupování i ostatní důležité ctnosti. Jokozuna musí reprezentovat sumó nejen zápasením, ale i svým chováním.

Zajímavé ceny

Hodnosti v sumoVítězem turnaje se stává ten rikiši, který dosáhl největšího počtu vítězství a utrpěl nejméně porážek. Pro všechny zápasníky je v celkovém bodování důležité, aby získali pozitivní bilanci zápasů, takzvané kačikoši. Znamená to vyhrát alespoň osm zápasů z patnácti. Opačný výsledek, tedy méně než osm vítězství, se nazývá makekoši a může znamenat sestup v žebříčku hodností. Trofejí pro šampiona je putovní císařský pohár. Mimo to po každém souboji dostanou zápasníci přímo v dohjó od rozhodčího obálku s určitou sumou peněz. Částka se liší podle toho, jak bohatého sponzora každý rikiši má. Sponzor věnuje vítězi i další zajímavé ceny, jsou to třeba náklaďáky salámů, tuny hub, rýže, masa a spousty piva (oblíbené je hlavně to české). S těmito potravinami pak hospodaří celá stáj.

Kde hledat

Dohjó - zápasnický ring sumóO tomto exotickém sportu by se toho dalo napsat ještě hodně - to by se ale nevešlo ani do celého ábíčka. Doufáme však, že až příště někde uvidíte zápasníky sumó, vzpomenete si, že to nejsou žádní legrační tlusťoši, ale bojovníci těla i ducha. Těm z vás, které tento impozantní sport zaujal, doporučujeme televizní stanici Eurosport vysílající záznamy turnajů, na kabelových televizích dokonce doplněné českým komentářem přímo od Jaroslava Poříze - nejúspěšnějšího českého zápasníka sumó.

SUMÓ NA SÍTI

Na internetu existuje spousta stránek, kde se o sumó můžete dozvědět téměř všechno. Uvádíme zde adresu Českého svazu sumó, kde najdete odkazy na ty nejlepší zahraniční stránky: http://www.sumo.cz

NEJ, NEJ ...

Nejtěžším zápasníkem sumó je 354 kg vážící Emanuel Yarbrough (měří 205 cm). Nejtěžším profesionálem ve známé historii sumó je Konišiki - váží 285 kg. Nejtěžším aktivním profesionálem je Akebono, který váží 230 kg. Akebono je také současným nejvyšším profe-sionálem - měří 205 cm.