Voda jako jeden z živlů

Sdílej
 
CELOROČNÍ SOUTĚŽ Ahoj holky a kluci,

Užovka podplamatá (Natrix tessellata)vítáme vás u předposledního dílu celoroční vodní soutěže. Pokud jste se svými pravidelnými odpověďmi došli až sem, pak vám gratulujeme. Na všechny vytrvalce, kteří s námi vydrželi celý rok, čeká minimálně odměna v podobě trička s logem vodního živlu. Tuto cenu si budete moci vyzvednout na benefičním koncertu dne 16. prosince v Praze (podrobnosti příště).
Vítězem srpnového zadání se stala Dáša Assingerová z Jihlavy.

Odpovědi z minulého zadání

1. Voda v přírodě. S nejvyššími průtoky se na našich vodních tocích setkáváme většinou na jaře. V nížinách, pahorkatinách a vrchovinách to bývá v březnu, ve vyšších polohách v dubnu. Příčinou je tání sněhové pokrývky a dešťové srážky. 2. Voda a rostliny. Xylémové buňky vytvářejí dřevní hmotu a v rostlinách slouží k vedení vody. Cévní svazky Cévní svazky1. Dřevostředný (r. Polyprodium) a - vnitřní kůra (endoderm) b - dřevní část (xylém) c - lýková část (floém) d - základní pletivo 2. Lýkostředný (r. Cordyline) a - základní pletivo b - dřevní část (xylém) c - lýková část (floém) 3. Voda a živočichové. Náš jediný had, který loví ryby, se jmenuje užovka podplamatá (Natrix tessellata) a dorůstá jen něco málo přes metr. Je vázaná na vodu, v níž výborně plave, a její hlavní potravou jsou drobné rybky. Svrchu je olivová až zelenavá s tmavými skvrnami po hřbetě. Břicho má žluté až do červena s černými skvrnami. 4. Voda a člověk. Kosmonauti na orbitální stanici spotřebují za jeden den 2 - 3 l pitné vody. Pitná i užitková voda je uložena ve speciálních zásobnících a po použití je recyklována. 5. Voda v domácnosti. Nejekolo-gičtějším prostředkem na praní je mýdlo nebo prášek na bázi mýdla, neboť se v odpadní vodě téměř úplně rozkládá. Jinak se vyhýbáme práškům s fosfáty a dáváme přednost těm, které neobsahují enzymy, optické zjasňovače a parfémy a práškům kompaktním (jsou to ty, které neobsahují pomocné látky - soli). 6. Znečištění vody. Jedná-li se o biologickou čistírnu, jde v ní nejčastěji o proces biologické aktivace. Jiným typem může být kořenová čistírna.

A teď již jsou na řadě nové otázky.

Voda v přírodě 1. Voda v přírodě
Napište, ze kterého světadílu odtéká největší množství vody. Nápo-věda: odtokem se rozumí množství vody, které odteče za určité období, např. jeden rok.
Voda a rostliny 2. Voda a rostliny
Suchozemské rostliny potřebují, aby jejich kořeny měly přístup ke vzduchu. Jak tento problém řeší rostliny s kořeny ponořenými pod vodou?
Voda a živočichové 3. Voda a živočichové
Který drobný savec žije přes léto ve vodě a přes zimu v zemi? Vyskytuje se někde ve vašem okolí?
Voda a člověk 4. Voda a člověk
Proč se člověk potí a kdy tento mechanismus selhává?
Voda v domácnosti 5. Voda v domácnosti
Kam odtéká dešťová voda z vaší střechy? Jaký způsob nakládání s dešťovou vodou je nejvhodnější?
Znečištění vody 6. Znečištění vody
a) Vyjmenuj naše velkoplošná chráněná území, ochraňující především údolí (nivy) velkých řek. b) Doplň jedno maloplošné chráněné území ze své blízkosti, chránící nějaký mokřadní nebo vodní ekosystém.

Ze zadaných témat si opět vyberte alespoň tři (můžete však odpovědět na všech šest) a odpovědi zašlete na adresu ABC nejpozději do 9. listopadu. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Voda". V Českém rozhlase 2 budou vítěz tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k celému vodnímu tématu uvedeny ve středu 29. listopadu v pořadu Rádio na polštář. Výsledky budou uvedeny již od poloviny listopadu na internetových stránkách vodní informační kampaně koniklec.cz/informacnikampan.