Vodní hladina jako zrcadlo

Sdílej
 
ZÁBAVNÁ FYZIKA

Pokus

pokusNaplňte nádobu vodou a přidejte do ní trochu mléka (světelné paprsky tak lze lépe pozorovat). Přilepte černý papír izolepou na kapesní svítilnu a uprostřed udělejte malý otvor. Zhasněte a kapesní svítilnu držte tak, aby její světlo mířilo na vodní hladinu zezdola. Není-li to vzhledem k nízké hladině možné, podložte nádobu knížkami. Když světlo dopadne na vodní hladinu, odrazí se a vystoupí na protilehlé straně z nádoby ven.

Potřebujete

Průhlednou nádobu s rovnými stěnami, vodu, trochu mléka, kapesní svítilnu, pevný černý papír, nůžky, izolepu, knihu a tmavý pokoj.

Vysvětlení

Světlo se šíří přímočaře. Vodní hladina působí jako zrcadlo a mění při odrazu směr světla, které se nyní šíří přímočaře jiným směrem. Změna směru se řídí zákonem odrazu. Úhel dopadu a odrazu (měřeno od kolmice k hladině) je stejný.

Podobný princip - laserové paprsky

ZÁBAVNÁ FYZIKALaserový paprsek je velmi intenzivní a tenký paprsek světla, který přenáší velké množství energie. V zařízení na výrobu laserových paprsků se vyrábí speciálním postupem světlo, které dopadá na řadu zrcadel, a tak se zvyšuje jeho intenzita. Jestliže má paprsek požadovanou intenzitu, je vyslán otvorem ven. Protože je laserový paprsek silný, přesný a lze jeho účinky přesně určit, používá se k mnoha účelům: na stříhání materiálů (od plechu přes tkaniny až ke sklu), ke svařování kovů, při chirurgických operacích, na zvláštní světelné efekty při zábavě venku, k výrobě a přehrávání CD, při čtení čárových kódů a na mnoho dalších účelů.

Autor

Blanka Hornová Václav Vaněček Kresby Lukáš Fibrich