Ohnutý proud světla

Sdílej
 
ZÁBAVNÁ FYZIKA

Potřebujete

PotřebujetePrůhlednou láhev z měkkého plastu, měkkou průhlednou plastickou hadičku, misku, plastelínu, izolepu, pevnou černou látku, baterku, tmavý pokoj, vodu a nůžky.

Pokus

PokusNaplňte láhev vodou. Do víčka provrtejte nůžkami otvor, zaveďte jím dovnitř hadičku a utěsněte jej plastelínou. Na dno láhve upevněte izolepou kapesní svítilnu a rozsviťte ji. Zabalte láhev do látky, aby vykukovala jenom hadička. PokusKdyž pak v tmavé místnosti stlačíte láhev tak, aby voda vystříkla z láhve do misky, tryskající proud vody bude svítit.

Vysvětlení

Světlo v ohnuté hadičce sleduje proud vody. Uvnitř hadičky se však světelné paprsky neohýbají, ale odrážejí od stěn a pohybují se klikatě. Tento jev se nazývá totální vnitřní reflexe. Světlo se pohybuje dále v zahnuté hadičce tím, že rozdělí svoji cestu na mnoho malých přímočarých úseků.

Podobný princip - optická vlákna

Optická vlákna jsou velmi tenká průhledná vlákna, do kterých světlo na jednom konci vstupuje a na druhém konci z nich vystupuje. V důsledku totální vnitřní reflexe zůstává světlo uvnitř těchto vláken uvězněno, bez ohledu na to, jak moc se vlákno ohýbá. Optická vlákna se používají při výzkumu lidského těla. Díky jejich ohebnosti a malým rozměrům se mohou dostat téměř do každé části těla (např. žaludku či tepen), osvětlí ji a zprostředkují její obraz oku lékaře, který se dívá venku do okuláru. Optická vlákna se používají také v telekomunikaci a k přenosu dat mezi počítači.

Autor

Blanka Hornová Václav Vaněček Kresby Lukáš Fibrich