Pokémoni na stříbrném plátně

Sdílej
 
FILMOVÁ PREMIÉRA Pokémoni se drží na špičce mezi gameboyovými hrami, sběratelskými kartami i animovanými televizními seriály. Není tedy divu, že vznikly také filmy. Ten první má v našich kinech premiéru 1. 3. 2001. A tak se na dobývaní velkého plátna kapesními příšerkami trochu podíváme.

Pokémoni na stříbrném plátně Pokémoni na stříbrném plátně O zrodu legendárního světa pokémonů se jistě není třeba příliš rozepisovat. Pro ty, kteří o něm ještě nic neslyšeli, shrňme v krátkosti jeho historii. V roce 1995 vznikla poměrně jednoduchá hra pro Gameboye, v níž lovíte příšerky - pokémony. Ulovené potvůrky pak cvičíte a následně bojujete s dalšími pokémony (i samotný lov probíhá jako boj mezi vašimi svěřenci a divokými pokémony). Jedná se vlastně o klasické RPG (hru na hrdiny), schopnosti si ale nevylepšuje hlavní postava (trenér), nýbrž jeho svěřenci - pokémoni. Vtip je také v tom, že v každé verzi hry (red, blue atd.) se vyskytují jiné druhy pokémonů. Pokud je chcete pochytat všechny, nezbude vám než propojit po kabelu dva Gameboye s různými verzemi hry a získat od jiných hráčů potvůrky, které ve vaší verzi nejsou. Hra, ve kterou nikdo nevěřil, se stala neuvěřitelně úspěšnou a uchvátila miliony dětí. Trénink potvůrek se rozeběhl. Nejprve v Japonsku, pak v Americe a nakonec i v Evropě. Svět pokémonů se začal rychle rozrůstat. Objevil se televizní seriál, po jejich invazi do USA vznikly sběratelské karty nabízející podobně propracovaný herní systém jako Gameboy (jak s nimi hrát najdete v našem seriálu na straně 33). S narůstajícími úspěchy se přirozeně také rozjela výroba stále většího množství dalších pokémoních věcí. Netrvalo dlouho a byly natočeny i filmy.

První film

Mew - legendární 151. pokémon - tvor, okolo nějž se točí děj prvního pokémoního filmuPrvní z nich, který zanedlouho poběží i v našich kinech, vznikl v roce 1999 přepracováním původní japonské verze (animace je provedena stejným stylem jako u televizního seriálu). Pro americká (a později evropská) kina byl změněn způsob vyprávění příběhu a nahrána nová hudba (samozřejmostí je dabing do jednotlivých jazyků). Vzniklo tak unikátní spojení japonské a americké kultury, které při svém uvedení ve Spojených státech lámalo kasovní rekordy (zisky se ještě zvýšily relativně nízkými výrobními náklady původní verze). Děj filmu (jeho název je jednoduchý: Pokémon - První film) se točí okolo Mewa, legendárního 151. pokémona. V Gameboyových hrách jej dokázalo polapit jen několik špičkových hráčů a majitel kartičky s Mewem může být právem hrdý na tento poklad (v Česku ji vlastní jen velmi málo trenérů). A právě proto, že je Mew tak vzácný, pokoušejí se jej vědci v pokémoních laboratořích vyklonovat ze zkamenělých nálezů jeho chlupů (podobným způsobem se již takto podařilo vytvořit například Aerodaktyla - pokémon č. 142). Ovšem Mew je příliš tvrdý oříšek. V laboratořích dojde k explozi a zrodí se Mewtwo - strašlivý a nesmírně rozlícený pokémon (i když je Mewtwo mladší než Mew, má číslo 150, tedy o jedno nižší). Krátce na to získá Ash Ketchum (hlavní lidský hrdina světa pokémonů) holografickou pozvánku na párty pořádanou největším mistrem pokémonů a protože Jassie a James (známá dvojka bídných Rakeťáků) slídí všude, vyslechnou i tuto informaci. Ash neváhá a vypraví se na ostrov, kde se má tato sešlost konat. Rakeťáci tam samozřejmě míří také. Cestou se strhne bouře a vypadá to, že dostat se na místo určení je zhola nemožné. Ash a jeho přátelé se ale díky pokémonům probijí vlnami až k pobřeží. Zde je čeká překvapení - vše se schyluje k souboji tajemného Mewa s pekelným Mewtwoem.

Pokémon 2000

Ashe a jeho přátelé zastihne na moři bouře, díky svým pokémonům se však dostanou do bezpečíProtože první film slavil v japonských a amerických kinech velké úspěchy, vznikl další díl, který byl nazván Pokémon 2000. Druhý díl byl již natáčen s větším rozpočtem než jeho předchůdce a obsahuje více propracovaných animací. Je to ale pořád stejný styl jako u seriálu a prvního filmu. Tentokrát je hlavním padouchem zuřivý lovec pokémonů, který se pokouší polapit záhadného strážce moře Lugia (pokémon č. 249). Aby jej mohl přivolat, musí chytit tři jiné pokémony: pána ohně Moltrese (pokémon č. 146), vládce blesku Zapdose (pokémon č. 145) a Articuna (pokémon č. 144) ovládajícího led. Odchytáváním těchto důležitých tvorů ale dochází k porušení přírodní rovnováhy a na svět se valí jedna přírodní katastrofa za druhou. Ash si začíná uvědomovat souvislost se starodávným proroctvím a stává se jediným trenérem, který je schopen čelit nebezpečí. Opět mu pomohou jeho přátelé a dokonce i Rakeťáci. Tento film přijde do našich kin několik měsíců po prvním dílu - premiéra je plánována na 2. srpna 2001.

Potvůrky potřetí a počtvrté

Ovšem ani Pokémon 2000 není posledním setkáním kapesních příšerek se stříbrným plátnem - třetí film (Pokémon 3) je již hotov a uvidíme jej zřejmě do Vánoc. Postavou, která tentokrát (nechtěně) způsobí problémy, je dívka Mi. Její otec, jehož prací je studium tajemného pokémona Annona (v databázi pokédexu není), se ztratí při výzkumu. Mi přiveze pomocník jejího táty jen krabici podivných destiček, kterou našel na místě jeho zmizení. Dívka si přeje, aby se táta vrátil a náhle se objeví její vysněný pokémon Entei (pokémon č. 244) a celý dům se začne pokrývat krystaly rostoucími do obrovské věže. Jejím dalším přáním je návrat maminky a Entei jí přivede Ashovu mámu. Ten samozřejmě neváhá a vydává se ji se svými přáteli a pokémony zachránit. Jelikož je úspěch třetího dílu více než jistý, pracují filmaři na čtvrtém pokračování - pokémoni se tedy stali plnohodnotnými filmovými hvězdami.

251 příšerek

Ďábelský Mewtwo je nepříliš podařeným Mewovým klonemPozornější čtenáři si možná všimli čísla 249 u Lugia nebo 244 u Enteie - tato hodnota značně vybočuje z běžně uváděných 150 nebo 151 pokémonů. Je to proto, že barevných příšerek je v současnosti již 251 (zkušené trenéry jsme touto informací asi nepřekvapili), první skupina se objevila v Gameboyových hrách Pokémon Red, Blue a Yelow a další stovka přibyla s verzí Gold a Silver (připravuje se také verze Crystal). Dostupnost pokémonů od 151 výše je u nás zatím problematická, v USA vyšla první sada karet v listopadu a v Česku by měla být k mání během dubna. Podobné je to i s Gameboyovými verzemi hry Gold a Silver, které by se v naší republice měly objevit ve stejné době.

Je to hlavně hra

I když to tak možná nevypadá, svět pokémonů stojí především na dobře zpracovaných RPG hrách pro Gameboye (některé hry jsou i na konzoli N64) a sběratelských herních kartách. Televizní seriál i filmy jsou jen doplňkem k těmto nosným pilířům. Pokud se vám seriál (film asi vidělo jen málo českých diváků) nelíbí (což je vzhledem ke způsobu animace i příběhu dost dobře možné), zkuste si nejprve některou z těchto her - možná se vám budou zamlouvat více než čekáte. A pokud ne, nic se neděje - nechte pokémony pokémony.

POKÉMON NEBO POKEMON

Název pokémon vznikl spojením anglického pocket monster - kapesní příšerka. Původní jméno je pokemon s krátkým e, čárku tam přidali až Američané, kteří pokemon četli jako "poukmon" - takže správná výslovnost je "krátká": pokemon.

KAPESNÍ PŘÍŠERKY V SÍTI

Oficiální stránky prvního pokémoního filmu http://pokemonthemovie.warnerbros.com Oficiální stránky filmu Pokémon 2000 http://p2kmovie.warnerbros.com Perfektní česká stránka o pokémonech s pokédexem v češtině http://pokeweb.hyperlink.cz Pokédex se všemi 251 pokémony http://www.pokemasters.com/pokedex Oficiální stránka pokémonů (kupodivu) http://www.pokemon.com

POZOR NA FALEŠNÉ KARTY!

Varujeme vás před falešnými kartami sběratelské karetní hry Pokémon. Jsou to kopie velmi podobné originálům, dokonce jsou baleny jako originály. Falešné karty nemají žádnou sběratelskou hodnotu a nedá se s nimi hrát. Na všech Pokémoních turnajích i v Pokémoní lize jsou zakázány. Poznáte je podle dvou hlavních znaků - neúměrně nízké ceny a průsvitnosti proti světlu. Před koupí se podívejte na kartu proti světlu a pokud na ní prosvítá text z druhé strany, je falešná.

Autor

Dan Přibáň Repro WARNER BROS.