Mýdlové kopule

Sdílej
 
ZÁBAVNÁ FYZIKA

Vysvětlení

Uvnitř mýdlové bubliny je vzduch. Když v kopuli vznikne přifouknutím další mýdlová bublina, vzduch v kopuli se musí buď stlačit nebo zvětší svůj objem - kopule se zvětšuje díky elasticitě mýdlového roztoku. Mýdlový roztok je roztažitelný.

Recepty na mýdlové bubliny

ZÁBAVNÁ FYZIKAPokud chcete udělat trvanlivé mýdlové bubliny, můžete vyzkoušet tyto naše recepty: 1. 600 ml vody + 200 g tekutého mycího prostředku na nádobí + 100 g glycerinu 2. 600 ml teplé destilované vody + 300 g glycerinu + 50 g prášku na praní + 20 kapek amoniaku. Tekutina musí několik dní odpočívat, pak se musí přefiltrovat a před použitím uchovat na 12 hodin v ledničce. 3. 300 ml vody + 300 g tekutého mycího prostředku na nádobí + dvě kávové lžičky cukru. 4. čtyři polévkové lžíce tuhého mýdla rozpusťte ve 400 ml teplé vody (nejlépe na plotýnce ve vodní lázni). Nechte tekutinu týden odpočinout a přidejte do ní dvě lžičky cukru.

Potřebujete

PotřebujeteTekutinu na mýdlové bubliny (nejlépe několik hodin chlazenou v ledničce), brčko, hladkou podložku (sklo, plast).

Pokus

pokusNavlhčete podložku. Ponořte brčko do mýdlového roztoku, vytvořte mýdlovou bublinu a položte ji na podložku. Bublina zůstane na podložce jako kopule. Ponořte brčko opět do mýdlového roztoku tak, aby bylo i zvenku mokré, zaveďte ho velmi opatrně do první kopule a foukněte, abyste vytvořili druhou bublinu - kopuli. Postupujte stejným způsobem, abyste získali třetí kopuli. Buďte však opatrní, aby se kopule vzájemně nedotýkaly. Každá další kopule zůstane přesně ve středu kopule předchozí, která ji obklopuje a která se tím zvětší.