Domácí kino v domácím počítači

Sdílej
 
1. vybavení HARDWARE

DVDDomácí kino v domácím počítačiDůvodů pro pořízení si DVD mechaniky zatím není mnoho - vždyť většina programů se vejde na CD. Ovšem proč, když už ceny těchto zařízení klesly na přijatelnou úroveň, nevyužít počítač jako přehrávač DVD filmů. V tomto a následujících dvou číslech se podíváme na to, jaké možnosti máte při využívání počítače jako domácího kina. Nejprve si ale trochu přiblížíme způsob záznamu filmů na DVD. Tato zkratka původně znamenala Digital Video Disc, když se ale projevily obrovské možnosti tohoto média, byl její význam změněn na Digital Versatile Disc - univerzální digitální disk (filmová dévédéčka jsou nazývána Video DVD). Na DVD lze data zapisovat ve dvou vrstvách z každé strany disku, díky čemuž se na něj vejde až 17 GB informací.

Film namačkaný na blýskavém kolečku

Nejdůležitější věcí na každém filmu je bezesporu obraz. Obrazová data jsou u DVD digitalizována, a protože by při pouhém převedení z filmového pásu do digitální podoby zabírala spoustu místa, i zmenšována. K tomu slouží technologie MPEG-2. Tento způsob zmenšování množství informací (nejedná se jen o kompresi, ale i o redukci dat) využívá několik systémů, z nichž nejzajímavější je ten, při němž jsou nepohyblivé části obrazu filmové scény nahrazeny statickým záběrem (například při záběru čistě modré oblohy, na níž letí letadlo, se mění jen obraz letadla). Při převádění obrazu do televize (monitoru) pak záleží na dekodéru, jak dokáže tento švindl zamaskovat (obraz je však vždy lepší než u videokazety VHS). Nedílnou součástí filmů je také zvuk - vždyť kvalita kina se určuje především podle zvukového systému v sále. Na DVD lze uložit zvukové stopy v několika jazykových verzích a pro některé další národy, které na DVD nenajdou svou zvukovou stopu, jsou zde titulky. Zbylé místo se pak využívá pro různé doplňky k filmu (vystřižené scény, záběry z natáčení apod.).
Celý svět je rozdělen na šest pásem, z nichž každé používá jiné kódování dat na video DVD. Chcete-li být na tomto systému nezávislí, musíte mít tzv. "region free" DVD mechaniku

Co potřebujeme

Co tedy potřebujeme k přehrávání DVD filmů na počítači? Základem je DVD mechanika. Teoreticky stačí jednorychlostní, ale protože má sloužit i pro čtení datových CD i DVD, držte se pravidla čím rychlejší, tím lepší. Důležitější je, jestli zvládá přehrávat DVD ze všech regionů (není to ovšem podmínkou). DVD se totiž z důvodů protipirátské ochrany vyrábějí v šesti verzích určených pro různé části světa (takže by vám třeba film z Ameriky nešel přehrát). Druhou věcí je samotný dekodér (přehrávač) DVD filmů, který signál z dévédéčka rozkóduje a převede na obraz se zvukem do signálu pro televizi (monitor). Přehrávač může být buď čistě softwarový, nebo hardwarový s ovládacím softwarem. Zatímco hardwarový dekodér si budete muset určitě koupit (jedná se o přídavnou kartu), softwarový přehrávač může být součástí programů přiložených k mechanice - musí se však jednat o retail balení (v krabici určené pro koncového zákazníka). Můžete jej ale také koupit samostatně a někdy bývá (ve velice jednoduchém provedení) "přibalen" i na DVD s filmem.

Playback
Time
vrstva = 0,6 mm Jednostranný,
jednovrstvý disk
4,7 GB
133
minut
vrstva = 0,6 mm Jednostranný,
dvouvrstvý disk
8,5 GB
241
minut
vrstva = 0,6 mm Dvoustranný,
jednovrstvý disk
9,4 GB
266
minut
vrstva = 0,6 mm Dvoustranný,
dvouvrstvý disk
17 GB
482
minut

Příště se podíváme na jednu z nejdůležitějších vlastností Video DVD - špičkový zvuk.

Autor

Foto autor