Spitfiry z Tmavomodrého světa

Sdílej
 
LIGA KITŮ Supermarine Spitfire Mk.V Měřítko: 1:72 Počet dílů: 39 Rozpětí: 155 mm Výrobce: Revell Obtížnost stavby: l l l l l l Supermarine Spitfire Mk.VIII Měřítko: 1:72 Počet dílů: 43 Rozpětí: 156 mm Výrobce: Hasegawa Obtížnost stavby: l l l l l l

Ve filmu Tmavomodrý svět František Sláma odstartuje s "emká pětkou" a vzápětí na nepřítele zaútočí s "emká osmičkou". Jak mi později pan Svěrák řekl, způsobilo to pět polystyrenových či laminátových maket, zhotovených ve velikosti 1:1, kterým se díky trikovým záběrům také podařilo dostat do vzduchu. Člověk se totiž na film nesmí dívat jako na historický dokument, ale jako na lidský příběh zasazený do válečného dění. Já se však nedal a nakonec se mi podařilo identifikovat dva skutečné letouny, které ve filmu patřily Františku Slámovi a Karlu Vojtíškovi.

Spitfire Františka Slámy

Takto vypadá modelový Spitfire Mk.VIII postavený ze stavebnice HasegawaTeoreticky se jedná o Spitfire Mk.II s výzbrojí osmi kulometů ráže 7,7 mm uložených v křídle, s motorem Rolls - Royce Merlin pohánějícím třílistou stavitelnou vrtuli. Letoun má útvarové označení AI H a seriálové číslo N3317. Tento stroj ve filmu představuje Spitfire Mk.V. Má odmontované kanony (takže se výzbroj teoreticky zmenší na čtyři kulomety ráže 7,7 mm), kryty bubnových zásobníků na vrchní a spodní ploše křídla zůstávají. Pro stavbu modelu je možné použít stavebnici Revell (Mk.V), což má tu výhodu, že ji není potřeba dále upravovat. Postačí, když modelář nepřilepí kanony (díly č. 18) a model vybarví jako "spita" ve filmu. Ten má klasickou denní britskou kamufláž z roku 1940. Horní a boční plochy sestávají z nepravidelných polí tmavě zelené a hnědé barvy, spodní plochy jsou v barvě kachních vajec. Britské výsostné znaky jsou umístěny na horní a spodní ploše křídla, na boku trupu a na kýlovce. Pod kabinou se nachází československý výsostný znak.

Spitfire Karla Vojtíška

Lze o něm napsat totéž co o předcházejícím stroji, jen ke stavbě jeho modelu použijete jinou stavebnici. Jako nejlepší se jeví modelový Spitfire Mk.VIII, výrobek firmy Hasegawa. Tentokrát však bude přestavba modelu pracnější. Spitfire od Hasegawy má totiž hlavně kanonů vylisovány spolu s horními díly křídla (č. B3 a B6). Při stavbě modelu je tedy potřeba kanony opatrně odříznout, zbytek sjednotit s tvarem náběžné hrany křídla a dokonale začistit. Jinak lze použít ostatní díly stavebnice, včetně špičatější směrovky (charakteristický znak verzí Mk.VIII a Mk.IX), výfuků motoru, čtyřlisté vrtule i zatahovacího záďového podvozku. Barevné provedení je totožné s předcházejícím letounem. Jiné je jen útvarové označení, AI A, seriálové číslo N3310. Před kabinou ale ještě přibude obrys bílého srdce (viz fotografie).