Můj WEB 19

Sdílej
 
TELEFONOVÁNÍ PŘES INTERNET

TELEFONOVÁNÍ PŘES INTERNETNa internetu se většinou díváte na různé stránky a čerpáte informace. Pokud si chcete s někým vyměnit zprávu, používáte e-mail. Internet však také umožňuje si povídat - jednak prostřednictvím chatu (psaného rozhovoru) a jednak přímým telefonováním po internetu. K telefonování po internetu potřebujeme sluchátka s mikrofonem, počítač připojený k internetu a nainstalovaný program, který umí zavolat jiný počítač. Představíme vám tři programy, které lze k telefonování po internetu použít.

NetMeeting

Ukázka programu NetMeetingJedním z nich je hojně využívaný NetMeeting, který je součástí instalace operačního systému Win2000 nebo si jej lze stáhnout na adrese www.microsoft.com/windows/netmeeting. Je to jednoduchý komunikační software, který podporuje také připojení datové kamery a přenos obrazu. Chcete-li se s někým spojit, potřebujete znát IP adresu jeho počítače. Máte-li na obou stranách spuštěný program NetMeeting, můžete zadat číselnou adresu do dialogového okna, které se otevře při volbě Zavolat. V okně v dolní části programu se objeví všichni přihlášení uživatelé. Pokud je připojen mikrofon, můžete začít mluvit. Pokud ne, lze využít tlačítka pro rozhovor k chatu. Tento přímý způsob propojení počítačů můžete využít jak na místní síti, tak na internetu. Kromě toho si lze nastavit i tzv. adresářový server (u nás je asi největší ils.atlas.cz). Překážkou hladké komunikace mohou být pouze různé druhy zabezpečení sítí.

Roger Wilco

Pohled na stránky programu Roger Wilco s nastavením pro hru Counter Strike Ještě jednodušším programem na telefonování po internetu je program Roger Wilco. Tento malý prográmek je možné získat na internetové adrese www.rogerwilco.com a hodí se především jako doplňková komunikace při síťových hrách. Rozumí si s většinou 3D akčních her, ať již budete hrát na místní síti, nebo po internetu. Roger Wilco je pouze v anglické verzi, ale má velmi jednoduché ovládání. Je určen pro hovory ve skupině. Vždy jeden z účastníků založí pomocí volby Create kanál a ostatní se k němu poté připojují tlačítkem Join. Při zakládání kanálu program automaticky vloží IP adresu vašeho počítače. Kanál je možné i chránit heslem. Z vybraného kanálu můžete kdykoliv odejít přerušením hovoru - Leave.

ICQ

ICQ phone Třetím programem je velmi známé ICQ. Instalační program můžete stáhnout na adrese www.icq.com. Nejčastěji je ICQ používáno pro chat. Každý zaregistrovaný uživatel má své číslo a podle e-mailové adresy jej lze najít v centrální databázi ostatních uživatelů. Do tzv. listu kontaktů si přidáte čísla svých přátel a můžete si posílat jednoduché zprávy s těmi, kteří jsou právě připojeni - e-maily nebo SMS. Ve verzi roku 2000 je již také služba, pomocí níž si můžete navzájem telefonovat, tedy nahradit psané zprávy mluvením. Kromě toho je součástí ICQ programu ještě doplňkový klient určený speciálně pro telefonování přes internet, nazvaný ICQ phone. Podobně jako na telefonním přístroji napíšete telefonní číslo kamkoliv na světě a program vás spojí. Tato služba však vyžaduje registraci a platbu paušálního poplatku v dolarech (pouze několik počátečních minut je zdarma). Můžete si zde také uložit často používaná telefonní čísla nebo nahrát hlasové zprávy. A jeden tip nakonec: potřebujete-li zjistit svou IP adresu, připojte se k internetu a do příkazového řádku napište příkaz ipconfig.