Black&White

Sdílej
 
CO SE HRAJE Myslíte, že to má bůh lehké? Vězte, že ani ne. Nevěříte? Tak si to zkuste. Božská strategie Black&White vám to umožní. Stanete se bytostí schopnou vytrhávat stromy, házet celé skály či vytvářet mocná kouzla. Ovšem než z vás bude skutečně mocný bůh, bude to chvíli trvat. Na začátku jste spíše bůžkem, který je rád, že jej uctívají v jedné vesnici pod horami. Vaše síla pramení z vám oddaných věřících. Právě ty nicotné človíčky musíte přesvědčit, že jste ten správný bůh, v něhož je potřeba věřit. Nezáleží na tom, jak to uděláte.

Já jsem ten správný bůh

Black&WhiteBlack&White je vlastně budovatelská strategie - staráte se o zdroje jídla, dřeva, a především vám oddaných lidiček. Musíte je přesvědčit o své moci. Prostředků k tomu máte dost, stačí si vybrat, zda budou mírumilovné, nebo destruktivní. K získávání nových věřících je třeba "zabírat" vesnice. Musíte na lidi v nich žijící udělat takový dojem, aby se k vám přiklonil potřebný počet človíčků a vesnice se dostala pod vaši kontrolu. Vesničané své prosby k bohům dávají najevo vlajkami. Splníte jejich přání - máte další stoupence. Získat nové věřící však jde i pomocí blesků, bouří či ohnivých koulí, kterými obec devastujete. Je-li vesnice vaše, tančí její obyvatelé na obřadišti u chrámu (jeho vzhled a velikost se mění podle vaší moci a způsobu "přesvědčování") a dodávají energii pro kouzla.

Skvělá kouzla a pomalé zásobování

Black&WhiteTo, jak moc ve vás lidé věří, se projevuje velikostí území, které máte pod kontrolou. Na jeho okrajích se mihotá jemná aura, za níž se vaše moc vytrácí. Samotné kouzlení je vyřešeno skvěle. Myší namalujete do prostoru obrazec a kouzlo se začne nabíjet - rychlost závisí na tom, kolik lidí tančí na obřadišti (jejich počet lze měnit pomocí totemu ve vesnici). Chcete-li mít velkou moc, potřebujete hodně věřících a ti musejí někde bydlet. Proto v dílně vznikají kostky, které lze podle potřeby spojovat do větších celků. Kostky umístíte a lidé je pak obestavějí domem. Podivná je ale ohromná spotřeba dřeva nutného ke stavbě - i když začínáte v zalesněné oblasti, po chvíli hraní vytrháte všechny dostupné stromy. Z človíčků, kteří ve vás věří, můžete jednoduchým přesunutím ke stavbě (lesu, vodě, poli apod.) udělat stavitele (dřevorubce, rybáře, farmáře apod.). Nemůžete ale zbudovat žádné skladiště surovin a zásobování je velice zdlouhavé. Ve hře také neexistují žádní vojáci - útočné prostředky ovládáte jen vy a vaše příšerka.

Příšerná příšerka

Black&WhiteTa je nejneuvěřitelnější věcí celé hry. Každý bůh má svou. Můžete ji vychovávat a ona je pak vaším nástrojem. To, jak se bude chovat, záleží na tom, co od vás odkouká. Umí se naučit kouzla i další věci (tancovat, zásobovat vesnice apod.). K jejímu ovládání slouží tři vodítka - vodítko učení, vodítko agrese a vodítko slitování. Podle toho, jaké vodítko příšerce nasadíte, přizpůsobí se tomu její chování. Má-li se naučit kouzlo, dáte jí vodítko učení, chcete-li, aby se starala o vesničany, použijete vodítko slitování. Má-li se utkat s jinou příšerou, připnete jí vodítko agrese. Příšerku na tomto vodítku můžete použít i ke strašení vesničanů - vychováte-li si z ní bestii, můžete s tím mít v budoucnu problémy. Kromě neuvěřitelných nápadů disponuje Black&White i skvělou grafikou, není to však hra pro každého - nenajdete v ní nekonečnou akci a vše se ubírá ve velice pomalém tempu. Nedejte se tím ale odradit - stojí to za to.