Pekelně horký počítač

Sdílej
 
Stalo se vám někdy, že vám počítač "zamrzl"? Mohlo to být chybou v aplikaci nebo něčím podobným, ale mohlo to klidně být i přehřátím některé součástky uvnitř - takže místo zamrznutí se váš stroj vlastně upekl.

ChladičDříve se v domácích počítačích chladily především (jenom) procesory, nejprve stačily pasivní chladiče (taková kovová věc se spoustou žeber, přes která předává procesor teplo okolnímu vzduchu). S nástupem výkonných 386 se ukázala nutnost účinnějšího ochlazování - nastoupily první aktivní chladiče (je to vlastně menší pasivní chladič s větráčkem) - tento základní způsob chlazení se používá do současnosti. V moderních strojích se ale objevily moderní a horké komponenty. Jedná se především o procesory 3D akcelerátorů, na něž jsou ve hrách s detailní 3D grafikou kladeny skutečně velké nároky. První výkonné akcelerátory neměly chladič žádný - až s postupem času výrobci uznali, že karty je nutné skutečně kvalitně chladit, a vybavili je většinou pasivními chladiči. Další skupinou součástek vyžadujících chlazení jsou moderní vysokootáčkové disky, i tady je potřeba odvádět přebytečné teplo od pohyblivých součástek. My se budeme v dnešním a příštím ABC věnovat chlazení obecně, protože přehřátí součástek je velice často opomíjeným důvodem padání programů.

Procesory

K chlazení procesorů se vyrábí mnoho různých chladičů - obecně je lepší chladič s kuličkovými ložisky (nevyčvachtá se a vydrží v podstatě věčně). V případě, že chcete svůj procesor přetaktovat (zvýšit frekvenci procesoru nad hodnotu udávanou výrobcem - samozřejmě že se to nemá, ale funguje to), musíte si pořídit nějaký výkonnější chladič s několika ventilátory, ale to vám, pokud se věnujete přetaktování, určitě nemusíme připomínat. Můžete si samozřejmě vyrobit chladiče rozličných sendvičových i jiných konstrukcí, možností je mnoho, ale nemáme dost prostoru na poctivé popsání výroby.

 

3D akcelerátory

Má váš akcelerátor dost místa? Někdy stačí k dostatečnému chlazení akcelerátoru nechat mu trochu víc životního prostoru. Může se vám stát, že při koupi další přídavné karty začne systém v 3D aplikacích najednou padat. Příčinou může být fakt, že jste umístili další kartu příliš blízko akcelerátoru většinou stačí uvolnit 3D kartě okolní prostor, aby mohl vzduch lépe proudit. Někdy také pomůže vyndat záslepku ve volné pozici pod akcelerátorem.

 

Speciální chladiče

Vrtulek a chladičů existuje nepřeberné množství.Přehřívá-li se vám 3D karta i s dostatečným prostorem, pomůže montáž chladiče na procesor karty. K dostání jsou různé chladiče určené pro chlazení procesorů přídavných karet. Zespodu bývají opatřeny tepelně vodivou lepicí páskou, takže je stačí jen nalepit.

 

Pro šikovné ruce

V případě, že jste manuálně zruční, můžete si na kartu připevnit chladič svépomocí. Přidělat ke kartě aktivní chladič s větráčkem není úplně nejlepší, protože vrtulka většinou vibruje a zbytečně procesor mechanicky namáhá chcete-li použít aktivní chladič, použijte kvalitní výrobek pokud možno s kuličkovými ložisky.

 

Připevnění chladiče

Montáž chladiče je jednoduchá - samozřejmě, že tímto postupem ztrácíte na kartu záruku, takže pozor. Sežeňte si vhodný chladič, který pasuje na procesor nebo procesory karty, tepelně vodivou pastu (mají ji v prodejně s elektronickými součástkami jako pastu na chladiče) a sekundové lepidlo. Naneste malé množství pasty na procesor(y), ale jen tolik, aby nevytekla po ohřátí ven a nezkratovala součástky (stačí opravdu trochu na překlenutí vzduchové mezery mezi čipem a chladičem), a potom sekundovým lepidlem v rozích opatrně chladič přilepte. Tím by měly být problémy s chlazením odstraněny. Bez lepidla Není ale nutné vždy na procesor něco lepit, k poměrně kvalitnímu chlazení stačí připevnit pasivní chladič soustavou gumiček bez tepelně vodivé pasty - předávání tepla není sice tak dokonalé, ale chladič můžete kdykoliv odstranit. Chladiče mimo kartu Chladit karty můžete i ofukováním ventilátorem připevněným mimo akcelerátor. Vrtulky připevněné na upravené záslepce a foukající z boku na kartu pomůžou. Můžete samozřejmě vymyslet i mnoho jiných možností vnějšího chlazení. Nechce-li se vám nic vyrábět, pořiďte si chladič montující se místo záslepky na zadní stěně počítače - přijdete sice o jednu volnou pozici na kartu, ale instalace je velice snadná a chlazení poměrně účinné. Při nákupu si ale dejte pozor, aby některá část chladiče nekolidovala se součástkami na kartě.

 

Harddisky

K chlazení pevných disků se vyrábějí speciální chladiče montované většinou místo předních záslepek ve skříni nebo krabičky, do kterých celý disk umístíte. K lepšímu chlazení pomůže i montáž disku do velké 5 a 1/4 palcové pozice pomocí přídavných kolejniček (takové kusy plechu). Už je vám z toho chlazení asi trochu horko. Zbytek si necháme na příště. Budeme se věnovat chlazení celé skříně - tedy jak udělat ve vašem počítači ten správný průvan.

 

MINUS ČTYŘICET STUPŇŮ

Extrémní chladič vyrábí firma Kryotech. Jejich mrazák v počítači chladí procesor na neuvěřitelných -40 stupňů. Zařízení je navrženo tak aby na chladící (mrazící) jednotce a procesoru nevznikala nebezpečná námraza a aby nedocházelo k podchlazení ostatních částí počítače a kondenzaci vodních par. Tento systém chlazení je snem všech fandů přetaktován, s jeho využitím se podařilo taktovat procesor K7 Athlon firmy AMD na 1000 Mhz (1 GHz).

 

Autor

Repro archiv redakce Dan Přibáň