Desperados

Sdílej
 
CO SE HRAJE El Paso - hranice Spojených států a Mexika. Rok 1881. Na krvelačné bandity, postrach zdejší železniční společnosti, je vypsána odměna 15 000 dolarů. Tam, kde zůstává ruka zákona příliš krátká, přicházejí ke slovu lovci lidí.

DesperadosJedním takovým lovcem lidí je John Cooper, hlavní hrdina hry Desperados. Je to elegantní pistolník, jehož střelecké schopnosti není radno pokoušet. U pasu se mu pohupuje nebezpečně rychlý revolver a stejně dobře vládne i nožem a pěstí. Je ovšem natolik chytrý, aby mu bylo jasné, že na zakázku z El Pasa sám nestačí. Proto musí sehnat pár pomocníků.

Pro kámoše

Prvním vaším úkolem je tedy vyzvednout starého parťáka Sama, který se vám coby specialista na výbušniny bude velmi hodit. Sam je černoch a otročí na jedné jižanské farmě. A protože se otrokáři svých levných pracovních sil neradi vzdávají, musíte si cestu z farmy kousek po kousku prostřílet. Sam je zdatný střelec, umí svazovat nepohodlné lidičky do kozelce a v plátěném pytlíku nosí chřestýše, který je dobrý třeba k vyplašení koní.

Drsňák Doc

Dalším mužem do party je charizmatický Doc McCoy. Toho zachráníte tak říkajíc hrobníkovi z lopaty, když jej v poslední chvíli sundáte ze šibenice, kde stojí už s oprátkou na krku. Nejdřív je třeba omráčit faráře, který chvátá k exekuci s posledním pomazáním. Tím získáte čas k záškodnické operaci proti přesile (v této hře tomu ani jinak není). Doc umí vyléčit jakékoli zranění a střílet na ohromné vzdálenosti.

Zbytek party

DesperadosV přístavním městečku vyzvednete Kate, krásnou dívku, která v boji proti nepřátelům využívá své ženské vnady a karban, jenž je její vášní. Později se k vám přidá Mexikánec Sanchéz. Ten je sice trošku přitroublý, ale brzy poznáte, že se bez něj neobejdete. Sanchéz je šťastným majitelem výkonné brokovnice a kromě toho umí metat kameny jako nikdo jiný. U sebe má neustále flašku s tequilou, s níž se rád přátelí i nejeden nepřítel. Poslední členkou skupiny je Číňanka Mia, která umí střílet otrávené šipky, házet třaskavé bombičky a hrát na píšťalu. Její nejlepší zbraní je ale útočná opička.

Inteligentní nepřátelé

DesperadosStejně jako jsou různí členové vaší party, jsou odlišní i nepřátelé a civilisté. Někteří jsou chytří, jiní hloupí, zbabělí či stateční. Jeden má rád holky, jiný zase karty nebo pálenku. Proto nikdy nemůžete vědět, jak se který bandita zachová, když na něj například pošlete Kate, aby mu ukázala podvazek. Na některého to zabere, jde se podívat zblízka a vy jej můžete ze zálohy zneškodnit, jiný je proti ženským vnadům imunní a milou Kate zastřelí. Smrt kteréhokoli člena vaší družiny znamená konec hry. Proto je třeba hru po každém úspěchu ukládat a zkoušet nové a nové postupy.

Cesta k vítězství

DesperadosBohatý příběh se proplétá celou hrou. Do jednotlivých levelů vás vždy uvede krátký film a rozhovor vašich hrdinů. Ve hře vidíte vždy celou herní plochu se všemi nepřáteli i civilisty, pouze do uzavřených místností lze nahlédnout jen klíčovou dírkou, to však samozřejmě musíte stát v bezprostřední blízkosti dveří. Podle rozmístění nepřátel volíte bojovou strategii. Existuje vždy několik cest, jak dojít k cíli. To ovšem neznamená, že je to lehké, spíš naopak, hra je to velice obtížná.

Těžké úkoly

DesperadosPodle úkolu, který v tom kterém levelu musíte splnit, je třeba se chovat. Někde není možné vystřelit, jinde zabít nepřítele, jen omráčit, jinak je mise ztracena. Bandité mají důmyslný systém hlídek - jeden kontroluje druhého, zda je na svém stanovišti v pořádku. V případě, že svého přítele postrádá či najde s kudlou v zádech, vyhlásí poplach a vám začnou perné chvíle. Proto je třeba si každý tah dobře rozmyslet. Někdy potřebujete udělat několik úkonů najednou, např. - Jonh vrhne nůž po jednom banditovi, McCoy v té samé chvíli uspí plynem další dva bandity a Kate mezi tím oslepí zrcátkem čtvrtého. K tomu je ve hře šikovná pomůcka - hodinky v levém dolním rohu obrazovky. Pomocí nich si všechny úkony nejprve precizně nastavíte a poté najednou spustíte.

Výtečná

Desperados je originální hra s atraktivním příběhem v atraktivním prostředí. Grafika je hardwarově nenáročná, a přesto naprosto špičková. Pochválit musím i perfektní hudbu a vtipné hlášky některých postaviček, které hře dávají zcela jedinečnou atmosféru. Kdybych měl Desperados něco vytknout, pak snad jen velkou obtížnost, ale to asi není nedostatek. Aspoň u hry déle vydržíte.

Cheaty

Zmáčkněte levý Shift a F11 a napište cheat. Neviditelnost - hollow man Vyhraje rozehraný level - clint Nová zbraň - powerman Stiskem klávesy Alt zabije nepřítele - zeus