Bezpečné jízdní kolo

Sdílej
 
Nově na silnicích Každý řidič musí mít bezpodmínečně v pořádku své vozidlo. Totéž platí samozřejmě i pro cyklistu. Návrh nové vyhlášky o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích stanoví podmínky pro užívání jízdního kola zcela jasně. Takže, čím musí být každé jízdní kolo v provozu vybaveno?

Bezpečné jízdní koloV první řadě jsou to dvě na sobě nezávislé účinné brzdy s odstupňovatelným ovládáním brzdného účinku. Kola pro děti předškolního věku, pokud mají zadní protišlapací brzdu, nemusí mít brzdu přední. Dále je důležitý zvonek nebo obdobné zařízení. Zvonek nemusí mít pouze kolo, které se v provozu účastní sportovní akce.

Světla

Za snížené viditelnosti musí mít jízdní kolo rozsvícený světlomet svítící dopředu bílým světlem a svítilnu svítící dozadu stálým nebo přerušovaným červeným světlem. Dále je třeba bílá přední a červená zadní odrazka a oranžové odrazky na pedálech a ve výpletu kol. Ty však mohou být nahrazeny odrazovými materiály podobných vlastností a mohou být umístěny na oděvu či obuvi cyklisty.

Co je snížená viditelnost

Sníženou viditelností se rozumí situace, kdy účastníci provozu dostatečně zřetelně nerozeznávají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na silnici. Je to například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu.

Autor

Připravil BESIP ve spolupráci s Delta racing teamem a ÚAMK