Skřítek plný energie

Sdílej
 
Drobní načepýření ptáčci obsadili zasněženou korunu stromu a teď v ní za neustálého štěbetání dovádějí. Chvilku klidně neposedí. Působí zcela bezstarostným dojmem, jsou ve své hravosti neodolatelně roztomilí. Ve skutečnosti však svádějí každodenní zápas o život.

Skřítek plný energieMlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus) patří mezi naše nejmenší pěvce. Váží pouhých 5 - 6 gramů a měří s bídou 15 centimetrů, z čehož více než polovina připadá na stupňovitý ocásek. Živí se výlučně hmyzem, který hledá na stromech a keřích v parcích, zahradách a světlých listnatých a smíšených lesích, kde také hnízdí.

Rodina drží při sobě

Z mechů, lišejníků a ukradených pavučin tvořené hnízdo je společným dílem obou rodičů. Výsledkem často až měsíčního budování je obdivuhodná stavba, která je kromě malého bočního vletového otvoru zcela uzavřena a chráněna před nepřízní počasí i pohledy, zuby a drápy nevítaných vetřelců. Samička klade až deset miniaturních vajíček. Pokud to počasí dovolí, zvládnou mlynaříci vypiplat i dvě snůšky ročně. Na péči o mláďata často nejsou rodiče sami. Pomáhají jim příbuzní, kteří z nějakého důvodu v daném roce sami nehnízdí - buď se jim nepodařilo nalézt vhodného partnera, nebo mláďata zahynula. Takoví pomocníci jsou běžní u řady ptačích druhů, většinou se jedná o odrostlejší ptáčata z předchozího hnízdění. U mlynaříků se zdá, že pomoc přichází běžně i od samečkových bratrů. Je to pro ně výhodnější než se jen tak bezúčelně poflakovat, protože s vykrmovanými mláďaty sdílejí část genetické výbavy a zprostředkovaně tak napomáhají toku vlastních genů do dalších generací, přestože nezanechají vlastní potomky.

Když udeří mrazy

Hnízdo je malou pevností, chránící mláďata před nebezpečímJe pozoruhodné, že jen malá část našich mlynaříků se stěhuje na jih - většina ptáčků zde zůstává. Není to pro ně jednoduché - už samotný fakt, že se živí hmyzem, představuje v zimě nemalý problém. Musí neustále shánět něco na zub, aby kamínka, která v nich pracují, nevyhasla. Lenošením by se odsoudili k rychlé smrti. Mlynařík je navíc maličký, takže plocha těla, která je vystavena mrazu, je v poměru k vnitřnímu objemu relativně velká. Hrozí mu proto nebezpečí velkých tepelných ztrát. Nejvýhodnější poměr plochy a objemu má z tohoto pohledu koule. To je důvod, proč se mlynaříkovo tělo podobá tenisáku, ze kterého vyčnívá pouze dlouhý ocásek. Kulatý vzhled je ještě posílen tím, že v zimě umí načechrat a načepýřit peří, čímž ve svém tělním pokryvu vytvoří nespočetné vzduchové komůrky fungující jako vynikající tepelná izolace. Dalším přizpůsobením k přežití zimy je sdružování do hejn až třiceti většinou vzájemně příbuzných jedinců. Na noc se k sobě přitisknou a vytvoří jeden velký chumel, v němž se vzájemně zahřívají. Zimu jich tak přečká mnohem víc, než kdyby se každý protloukal na vlastní pěst.

NEJSEM ŽÁDNÁ SÝKORKA

Mlynařík připomíná svým vzhledem i způsobem života sýkory, mezi něž proto dlouho patřil. Blízce příbuzný však s nimi není, liší se i způsobem hnízdění. Od ornitologů proto dostal spolu s několika dalšími druhy, které u nás nežijí, jako dárek samostatnou čeleď mlynaříkovití (Aegithalidae). O tom, jak moc lidem připomíná sýkory, svědčí jeho jména v různých jazycích: v angličtině Long-tailed tit (dlouhoocasá sýkora), v němčině die Schwanzmeise (ocasatá sýkora) a ve francouzštině mésange a` longue queue (sýkora s dlouhým ocáskem).

BAREVNÉ VARIACE

BAREVNÉ VARIACEMlynaříci z různých částí Evropy podléhají odlišným módním trendům. Zatímco na severu mají čistě bílou hlavičku, v západní a jižní Evropě si potrpí na černý proužek přes oko. U nás se obě populace mísí, takže můžete spatřit obě varianty, a dokonce i různé křížence s proužkem pouze naznačeným nebo neúplným.