Bílou stopou nahoru a dolů

Sdílej
 
Lyžování provází lidstvo už odpradávna. Lyže se objevovaly všude tam, kde bylo potřeba překonávat sněhová pole, do kterých by jinak člověk zapadal. Vedle Seveřanů, kteří lyže používali při lovu zvěře, je znali i v Rusku nebo třeba v alpských oblastech Evropy. Samozřejmě zdomácněly také v českých horách, kde je jako první používali lesníci v harrachovském polesí.

Jízda na lyžích si postupně získala mnoho příznivců, ale lyžařští průkopníci to neměli lehké - lidé pohlíželi na tuto novinku skrz prsty, sedláci vyháněli lyžaře ze svých luk, hostinští je nechtěli nechat přenocovat, studenti museli svou zálibu v lyžování tajit... Skialpinistické vázání dovoluje zvedat patu při chůzi a naopak zafixovat ji před sjezdemNové sportovní odvětví bylo populární zejména v severských oblastech. Ale ani v Čechách nezůstávali lyžaři příliš pozadu a již v roce 1887 inicioval Josef Rössler-Ořovský založení prvního českého Ski klubu, což byl první lyžařský kroužek ve střední Evropě. V roce 1903 byl založen první národní spolek lyžařů na světě, Svaz lyžařů v Království českém. Dnes je lyžování celosvětově populárním sportem, je na pořadu zimních olympijských her, každé dva roky se koná mistrovství světa, rok co rok probíhá Světový pohár, společně hodnocená a organizovaná série závodů putující po několika kontinentech. Postupně se rozdělilo do několika kategorií a podkategorií. Dvěma základními kategoriemi jsou lyžování alpské - tedy zejména sjezdy, které mají původ v příkrých Alpách - a lyžování klasické - to jsou skoky a běh na lyžích, jež se vyvinuly v severských zemích.

Extrémní carving

Naše největší současná naděje alpského lyžování - Lucie HrstkováCarving je styl jízdy, který přišel na svět zhruba před třemi lety a znamená jednoduše řezání čili jízdu po hraně. Extrémní carving je jízda v nedlouhých, zato však širokých obloucích, kdy se jezdec dostává do mimořádných náklonů. Může se dotýkat sjezdovky pod sebou nejen dlaní, ale i loktem. Proto s sebou většinou nevozí hůlky. Váha lyžařova těla již není na vnitřní hraně vnější lyže, ale z velké části se přenese na vnější hranu lyže vnitřní. Jízda je pak podobná slalomovému způsobu jízdy na snowboardu, kde se slovo carving také užívá. Jezdí se na krátkých lyžích (asi 130 až 170 cm) s výrazným bočním vykrojením (rádius do 16 metrů), nutné jsou minimálně dva centimetry vysoké podložky pod vázání.

Skialpinismus

Je to něco mezi horolezením, vysokohorskou turistikou a lyžováním. Láká zejména dobrodruhy, kteří vyslechli volání divočiny a omrzelo je sjíždět v davu na upravené sjezdovce. Pro skialpinismus se používají speciální lyže, jsou výjimečně lehké a často mívají ve špičce dírku. Ta slouží k uchycení stoupacích pásů. Stoupací pás je opatřen jednosměrně učesanou "srstí". Pás se přilepí ke skluznici a srst potom zajišťuje skluz jen v jednom směru (podobně jako třeba psa lze hladit jedním směrem, jinak se chlupy ježí), skialpinista se tak může dopředu klouzat, ale při odrazu nepodkluzuje. Dříve se pásy vyráběly z tulení kůže, dnes jsou všechny syntetické (z mohéru nebo nylonu). Skialpinistické vázání je konstruováno tak, aby umožnilo jak pevné, tak volné uchycení paty. Při chůzi se dá pata boty zvedat jako na běžkách, při sjezdu se ale zajistí jako na sjezdovkách. Extrémní carving působí velmi efektně, jízda v takto velkých náklonech je ale výsadou jen velmi zkušených jezdcůSkialpinistické boty jsou velmi podobné sjezdovým přezkáčům, jsou ale znatelně lehčí, přizpůsobeny i pro chůzi a mají gumovou podrážku. Botička je snadno vyjímatelná a samostatně se zavazuje na tkaničku. Skialpinista si při bivakování sundává pouze vrchní skelet boty a s vnitřní botičkou na noze vklouzne do spacáku. Ke skialpinismu ale patří i mnoho dalších, zejména horolezeckých doplňků: stoupací železa neboli mačky, teleskopické hole, cepín, úvazky, lopatka, karabiny a skoby, pips (přístroj, který při zasypání lavinou vydává signály, podle nichž by vás měli najít).

NEJSTARŠÍ ZMÍNKA O LYŽOVÁNÍ

Skalní obrázek zvaný "mužík z Rödöy" či "lyžařský zajíček" byl objeven na Rudém ostrově (Rödöy) nedaleko polárního kruhu a jeho stáří se odhaduje na čtyři a půl tisíce let. Z té doby pochází i nejstarší nalezená lyže. Byla nalezena v Hotingu ve Švédsku a je 110 cm dlouhá a 16 cm široká, s otvory pro řemínkové vázání.

5x NEJ Z EVROPY

Největší lyžařská oblast: Portes du Soleil (Francie, Švýcarsko) má 660 km propojených sjezdovek, Le Trois Valeé (Francie) má 600 km propojených sjezdovek Nejdelší sjezdovka: Serrene (Francie - Alpe d’ Huez) měří 17 km Sjezdovka s největším převýšením: ve středisku Les Arcs z vrcholu Aiguille Rouge (3226 m) do Villaroger, převýšení 2000 m Nejvýše položené středisko: Val Thorens - 2300 m n. m. Nejvyšší stanice lanovky: Aiguille du Midi (Chamonix) - 3842 m n. m.

SLOVNÍČEK POJMŮ

Ski - znamená lyže, pochází z islandského scidh - kus dřeva. Slovo lyže je slovanský výraz známý už v 8. století v Rusku. Torzní tuhost - schopnost lyže čelit příčným deformacím a zkrutu. Otevřená trať - trať, kde branky nenutí lyžaře k ostrým zatáčkám. Uzavřená trať - branky mají veliký přesah a nutí lyžaře hodně zatáčet. Difúzní světlo - částečky sněhu či vodní páry (oblačnost, mlha) rozptylující světelné paprsky a významně snižující viditelnost. Carving - nový lyžařský styl sestávající z jízdy čistě po hraně lyže v tzv. řezaných obloucích.