Pro pocit vítězství

Sdílej
 
DESKOVÉ HRY Střezte se! To já budu největším šampionem. Já rozdrtím vaše vojska. Jsem nejsilnější, nejrychlejší, nejchytřejší. Můj bude první milion. Cože jsem? Nafoukaný? Ale vždyť jste také takoví. Každý má rád pocit vítězství. A každý si jej také může dopřát. Že nevíte jak? No přece prostřednictvím her!

Pro pocit vítězstvíDíky hrám se člověk na chvíli může stát slavným vojevůdcem, úspěšným obchodníkem či šampionem závodu. Věk, pohlaví ani fyzická kondice nerozhodují. Záleží jen na vašem důvtipu nebo na štěstí. Takové kouzelné převtělení a přenos do jiného světa vám umožní úplně každá hra - klasická i počítačová. My se ale zaměříme na hry deskové, ke kterým není třeba žádné virtuální reality.

Víc než zábava

I když se to na první pohled nemusí zdát, hry nejsou jen zdrojem zábavy. Kromě toho, že nás na určitý čas oprostí od reálného světa a dají nám okusit, jak chutná vítězství či porážka, nepřímo nás učí i tomu, jak se správně chovat ve společnosti. Každá hra má svá závazná pravidla, a když se jimi člověk neřídí, postrádá hra smysl. Proto je třeba na tato pravidla bezpodmínečně přistoupit. Děti se tak poprvé v praxi setkávají s pojmem čestné jednání. Vítězství vybojované čestně chutná přece jenom nejlíp. A to platí i v životě.

Dávná historie

Deskové hryNejstarší deskové hry byly nalezeny v Egyptě a na Blízkém východě a jsou staré zhruba šest tisíc let. Musely však existovat už mnohem dřív, protože nalezené hry byly velmi vypracované, se zdobenými figurkami a herním plánem. Každá velká civilizace měla svoji oblíbenou hru. Některé se během staletí rozšířily do celého světa, ale jen málokdy zůstala zachována původní pravidla. Jednotná pravidla jsou ale základním předpokladem pro pořádání mezinárodních soutěží, takže např. u šachů či dámy musela být v nedávné minulosti celosvětově sjednocena.

Hry nesmrtelné

Bezpochyby nejznámější deskovou hrou na světě jsou šachy, představují bitvu dvou armád na bitevním poli s šedesáti čtyřmi políčky. Vznikly v šestém století našeho letopočtu v Indii a do Evropy se dostaly přes perskou říši. Rádža - hlavní figura indických šachů - byl v Persii nahrazen šáhem a hra dostala název šachy. Nebyla to ovšem jediná změna proti původní hře - indické šachy měly místo střelce slona, místo věže loď a dnešní nejsilnější figura - dáma - se vyvinula z rádce. Deskové hryDáma sice nedosahuje věhlasu šachů, nicméně i tuto hru zná celý svět. Poprvé se objevila ve dvanáctém století ve Francii a dnes existuje v mnoha podobách. V různých státech se hraje na různě velkých šachovnicích. Mezinárodně platná dáma se ale hraje na šachovnici 10 x 10 polí a každý hráč má dvacet hracích kamenů.

Ze souborů her

Zatímco předchozí dvě hry patří mezi strategie a vítězem se stává ten, kdo lépe taktizuje, člověče, nezlob se patří k závodivým hrám, u nichž o vítězi rozhoduje náhoda. Historie člověče sahá až do starověku. Hra vznikla v Indii a dodnes je zde známá pod jménem pačísí. V Evropě se člověče hraje teprve od konce 19. století a snad v každé zemi se jmenuje jinak. V každém souboru her najdete také vrhcáby a mlýn. Tyto dvě hry zůstávají stát poněkud stranou zájmu českých hráčů, i když se u nás hrály už ve středověku. Vznikly pravděpodobně ve starém Římě a rychle se rozšířily do celého tehdy známého světa.

Z druhého konce světa

Moderátorská deska usnadní zadávání otázky. Na zadní straně najdete odpověď V Japonsku a v Číně je zcela jednoznačně nejpopulárnější deskovou hrou go. Hraje se na herním plánu o 361 polích a ke hře potřebujete i stejné množství hracích kamenů (180 bílých a 181 černých). Stejně jako šachy představuje go bitvu dvou armád. Hrací kameny jsou však jen jednoho typu a na plán se rozmisťují teprve během hry. Cílem hry je obklíčit a tím zajmout a vyřadit kameny soupeře a zabrat co největší plochu. U nás tuto hru zná jen málokdo, přesto její princip tak zcela neznámý není. Určitě jste někdy o přestávce s kamarády hráli kromě piškvorek i židy. Na čtverečkovaný papír střídavě kreslíte na průsečíky linek tečky a snažíte se uvěznit tečky soupeře. Tato hra je go velice podobná.

V americkém stylu

V současnosti se u nás stávají stále populárnějšími dvě americké deskové hry, které vznikly teprve ve třicátých letech dvacátého století. První jsou scrabble - hra se slovy. Na herní plán se skládají slova pomocí kostiček s písmeny, která mají různou hodnotu. K nám se scrabble dostaly až v roce 1993, ale už o rok později se hrál první republikový šampionát.

Monopoly

Vyzkoušet si moderovat milionáře může v nové hře úplně každýDruhou, neméně slavnou hrou jsou monopoly, jejímž cílem je stát se nejbohatším obchodníkem s realitami. Princip této hry je u nás známý už léta - je na něm založena oblíbená hra Sázky a dostihy. Protože však pravé monopoly byly lokalizovány do češtiny teprve nedávno a herní plán byl upraven tak, aby představoval pražské ulice a náměstí, řekneme si o nich víc. Ve hře nakupujete, prodáváte nebo pronajímáte pozemky. Jeden z hráčů se stává bankéřem a před vlastní hrou každému rozdá přesnou sumu peněz. Jednotlivá políčka hracího plánu představují pozemky, které si v případě, že na ně vstoupíte, můžete koupit. Pokud se stanete vlastníkem všech pozemků označených stejnou barvou, můžete na nich postavit domy. Když máte čtyři domy na jednom pozemku, můžete koupit hotel. Každý hráč, který vstoupí na vaše pozemky, je povinen vám zaplatit nájem. Domy výši tohoto nájmu úměrně zvyšují. Dráha je doplněna ještě o políčka šance a pokladna, kde si musíte líznout jednu z karet, které vám ukládají např. zaplatit mimořádnou daň, nebo vám naopak pomohou.

Milionář

Deskové hryA jak vznikají nové stolní hry dnes? Třeba na základě televizní soutěže. Miliony televizních diváků sledují každý týden pořad Chcete být milionářem? a právě podle něj byla vymyšlena stejnojmenná stolní hra. V české verzi této hry, která přichází jako novinka na letošní vánoční trh, najdete karty s otázkami, karty s možnostmi A, B, C, D a desetimilionovou bankovku jako hlavní výhru. Cílem hry je získat jako první 10 milionů nebo se stát nejbohatším hráčem ve hře. Každý hráč představuje v určitém počtu kol moderátora a pomocí karet pokládá otázky ostatním hráčům. Správná odpověď na každou z otázek je vytištěna na rubové straně příslušné karty. Ostatní hráči tajně vyberou odpověď - jednu z karet A, B, C, D. Jako v televizním pořadu mohou využít nápovědy - 50:50, pomoc diváků nebo přítel na telefonu. Když jsou definitivně rozhodnuti, moderátor přečte správnou odpověď. Hráči, kteří odpověděli správně, postupují do dalšího kola. Ostatní vypadávají. Hra pokračuje tak dlouho, dokud všichni hráči nevypadnou, nebo dokud jeden z nich nedosáhne vítězné částky 10 milionů. Jakmile vypadnou všichni hráči, stává se moderátorem další hráč a hra pokračuje znovu od začátku.

PRAVIDLA A ZAJÍMAVOSTI

V knihovně žádného milovníka deskových her by neměla chybět Velká kniha deskových her od Miloše Zapletala, kde jsou popsána pravidla a historie celé spousty známých i neznámých her. Pro více informací se můžete obrátit také na internet. Například na české adrese http://www.sweb.cz/lada.chytrackova/hry/czech.htm najdete pravidla mnoha her i odkazy na zajímavé stránky.

PRAVĚK HER

První herní plány lidé kreslili klackem do písku a jako figurky používali různobarevné oblázky (odtud název herní kameny). Pozvolna se vyvíjela i hrací kostka. Například v Asii se místo ní původně používaly mořské mušličky. Hodnota hodu se odečítala z toho, kolik mušlí dopadlo na zem otvorem vzhůru. Indiáni zase používali rozštípnuté klacíky a body se počítaly podobným způsobem.