Živá planeta Země

Sdílej
 
ZNÁTE SVŮJ SVĚT? Vítáme vás u dalšího pokračování naší soutěže o Zemi, kterou pořádá Agentura Koniklec. Vítězi kola z čísla 17 se stali Alena Burgetová ze Zlína a Miroslav Kučera z Radiměře.

Správné odpovědi na otázky z minulého kola (ABC č. 19):

1. Vápence patří mezi usazené horniny a jsou tvořeny hlavně uhličitanem vápenatým, který jim dodává zásaditý charakter. Silikátové (křemičité) horniny jsou vyvřelé a jejich reakce je kyselá. 2. Z rostlin je to například válečka prapořitá (a), hvozdík sivý (b) nebo pěchava vápnomilná, z živočichů mimo jiné plži ovsenka skalní (c) a vřetenatka lesklá. 3. Kořenový systém půdu zpevňuje a zamezuje tak její erozi, provzdušňuje ji, působí na vodní režim a odebírá minerální živiny. a b c

Otázky dnešního soutěžního kola

1. Čím člověk v současnosti a v nedávné minulosti způsobil vyhynutí některých živočišných druhů? 2. Uveďte tři příklady horských živočichů. 3. "Významný krajinný prvek" je termín přesně definovaný zákonem o ochraně přírody a krajiny (114/1992). Znáte nějaké příklady toho, co může být za významný krajinný prvek prohlášeno?

Své odpovědi posílejte na adresu ABC nejpozději do 31. 10. 2001. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a heslo "Země". Vítězové tohoto soutěžního zadání a zajímavosti k tématu budou uvedeny 14. 11. 2001 v pořadu Českého rozhlasu 2 Rádio na polštář. Na internetových stránkách www.koniklec.cz najdete výsledky soutěže a řadu dalších zajímavostí již začátkem listopadu.

Autor

Foto a kresby archiv redakce