Sloní škola

Sdílej
 
Picasso s chobotem OCHRANA ZVÍŘAT Od roku 1992 slouží v Thajsku domácím i divokým slonům Thajské centrum pro ochranu slonů. Sídlí na severu země a patronát nad ním má samotná královská rodina - zejména král Ráma IX., královna Sirikit a princezna Sirindhorn. Přijíždějí tam návštěvníci z celého světa, neboť mohou zblízka sledovat práci mahutů, koupání a cvičení slonů, na slonu se dokonce mohou i projet.

Slon Ét vytváří jedno ze svých uměleckých dělAutobus zastavuje na okraji dálnice v kopcích, asi 30 km od města Lampang v severním Thajsku. Do sloního centra mi zbývá ujít ještě asi 3 km. Mám však štěstí, neujdu ani deset metrů, když mi zastavuje auto jednoho z pracovníků centra. První informace se tak dozvídám již cestou. V centru je dnes asi 50 zvířat, od "batolat" po více než sedmdesátileté kmety. Nechybí v něm sloní nemocnice ani rozsáhlý park a svůj domov zde mají i slavní královští "bílí" sloni. Celý areál leží uprostřed kopců pokrytých tropickou vegetací, což je v Asii stále větší vzácnost, neboť místní lidé chtějí být také tak bohatí jako my, chtějí mít auta a vše, co jim vnucuje televize, reklamy a filmy. Bohužel, nejrychlejší způsob, jak peníze získat, je vykácet a vypálit lesy.

Nemocnice pro obry

Koupání patří k nejoblíbenějším činnostem slonůCentrum pro ochranu slonů se nezabývá jen chovem v něm umístěných zvířat. Jeho důležitou součástí je také sloní nemocnice a ošetřovna. A za nemocnými slony, které nelze do centra dopravit, veterináři vyjíždějí do celé země. Thajsko je totiž země slonů - těch zdomácnělých tu žije asi dva a půl tisíce a zbytky přírody či rezervace obývá přibližně stejný počet slonů divokých. Zoologové zaměstnaní v centru se navíc snaží počty divokých slonů v přírodě zvyšovat - některé z odchycených a "zdomácnělých" slonů vracejí zpět do přírody. Důležitým úkolem centra je samozřejmě i osvěta - právě proto je tato stanice přístupná veřejnosti, informace o slonech však centrum šíří i mimo stanici. Ochrana slonů v Thajsku je tedy na vzestupu. Nechce se ani věřit, že jen o pár desítek kilometrů dál je všechno jinak: ve stejné chvíli v nedalekém Vietnamu a okolí střílejí poslední divoké slony kvůli penězům za maso a kly.

Svět bez plotů

Mladý začínající mahut dostane na starost slůněJsme na místě. Krásné údolí s jezerem a bambusovým mostem, informační centrum, prodejna publikací a suvenýrů a velmi příjemná restaurace s vynikající thajskou kuchyní a výhledem na slony. Rozhodnete-li se pro projížďku na slonu, posadí vás do sedla, které se na příkré lesní stezce houpe jako loď na vlnách. Překvapuje mě, že v celém areálu nejsou žádné ohrady a ploty. Sloni tu pod nenápadným dohledem mahutů rozvážně kráčejí sem a tam, malá slůňata pobíhají, hrají si a zvědavě strkají chobot, kam se dá - například do mé fotobrašny.

Chobot na práci i umění

V 9.45 se poblíž menšího jezírka shromáždili návštěvníci z Thajska a ze všech končin světa. Začíná být horko, a tak sloni s velkým potěšením vstupují do vody, kde začíná velký obřad koupání a drbání kůže kartáči. Pro slůňata je to ovšem hlavně obrovská zábava. Po koupeli se asi dvacet slonů se svými mahuty řadí podle velikosti a průvod se i s turisty přesouvá k velké scéně s hledištěm. V následujícím programu pak mahuti předvádějí ukázky z výcviku. Ovládají slona slovem i dotykem rukou nebo nohou: sloni si na jejich povel sedají a lehají, pomáhají mahutovi při nasedání. Zvedají a podávají různé předměty ze země, táhnou nebo přenášejí a rovnají klády jako při práci v lese. Dokáží však také otevřít kohoutek s vodou a po napití jej opět zavřít nebo vypít vodu z láhve a způsobně ji odložit do koše na odpadky. Vyvrcholením celého přestavení pak byl malý tříletý slon Ét, který před zraky diváků obratně namaloval abstraktní obraz, který by neudělal ostudu v žádné moderní galerii. Sloni, kteří se takto naučili malovat, si pohodlně vydělají na svou stravu - každý z jejich obrazů má cenu až 15 marek a návštěvníci je nadšeně kupují... Abstraktní obrazy namalované slony lidé nadšeně kupují Abstraktní obrazy namalované slony lidé nadšeně kupují Abstraktní obrazy namalované slony lidé nadšeně kupují

MAHUTEM NA VĚČNÉ ČASY

Máte-li čas a peníze, může z vás být mahut (thajsky: kván, anglicky: mahout). Škola je "internátní", s ubytováním zajištěným přímo v areálu centra. Celé školení má několik kvalifikačních stupňů, můžete si vybrat od základního patnáctidenního kurzu až po kurz, který vás připraví pro profesionální práci se slony. Být však mahutem tady v Asii, to není jen být "řidičem" slona, spíš než povolání je to závazek na celý život. Mladý mahut tu obvykle dostane na starost slůně, se kterým se sžívá, učí je, pečuje o ně, oba přitom společně stárnou a skutečně spolu prožijí celý život. Žádné jiné zvíře v Thajsku není tak oblíbené jako slon a práce mahutů s nimi vychází ze vzájemné úcty a přátelství. (Mimochodem - slon se thajsky řekne čáng.)

ADOPTUJTE SLONA

Každý, kdo je ochoten přispívat měsíčně částkou 500 Kč na stravu, léky atd., může "adoptovat" slona. Zájem je samozřejmě především o slůňata, je s nimi největší zábava. Ale můžete také přispět na nemocné a zraněné slony nebo slony bez práce, kterých je v současné době v Thajsku až 2000 a jejichž mahuti jen těžko shánějí peníze na krmení pro své svěřence.