Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Chtěla bych si pořídit menšího (do 150 cm) hada, nenáročného na vybavení terária i krmení. Mohli byste mi nějakého doporučit? Irena H., Vrchotovy Janovice

Chtěla bych si pořídit menšího (do 150 cm) hada, nenáročného na vybavení terária i krmení. Mohli byste mi nějakého doporučit? Irena H., Vrchotovy Janovice

Foto
Takových hadů existuje velký výběr, záleží vlastně jen na tom, kolik do něj můžeš investovat peněz. Pokud jsi začátečnice, doporučovala bych ti spíš nějaký běžný levný druh, jakým je např. užovka červená ( Elaphe guttata ), která se už po dlouhé generace množí v zajetí a patří mezi nejvděčnější chovance terárií vůbec. Užovky tohoto rodu (mám na mysli druhy dostupné na trhu, některé vzácné druhy jsou naopak obtížně chovatelné) jsou všeobecně velmi nenáročné - daří se jim i v teráriu o rozměrech 100 x 50 x 60 cm (to jsou minimální rozměry, ve větším teráriu jim bude lépe) s jednoduchým vybavením, jehož základem je vrchní či spodní vyhřívání, větší miska na vodu, kus kůry či plochý kámen, pod kterým se had může ukrývat, a členitá větev na šplhání.
Na krmení je had nejnáročnější v mládí - pořídíš-li si mládě, budeš mu muset pravidelně, alespoň jednou týdně, shánět myšátka. Dospělý had žere tak jednou za čtrnáct dní až tři týdny jednu až tři velké myši a je také mnohem odolnější. Je však také daleko dražší, mládě pořídíš za pár stokorun, dospělého hada spíš za pár tisícikorun.
Dnes se na burzách či v obchodech se zvířaty objevují i užovky jiných rodů, většinou jde o podobně nenáročné druhy. Pokud ti jde o délku hada a ne jeho celkovou velikost, tak se do tvého limitu vejdou i někteří hroznýši či hroznýšci - často působí mohutným dojmem, ve skutečnosti nejsou o mnoho delší než zmíněné užovky, mají však robustnější tělo. Jejich cena je ovšem výrazně vyšší. V žádném případě si nepořizuj jedovatý druh, nedoporučuji ani údajně neškodné hady se zadními jedovými zuby!