I loskuták se naučí mluvit!

Sdílej
 
Napodobovat lidskou řeč se naučí celá řada ptáků, nejen papoušci. Jedním z nejlepších imitátorů lidského hlasu je i příbuzný našeho špačka, loskuták posvátný ( Gracula religiosa ).

Napodobovat lidskou řeč se naučí celá řada ptáků, nejen papoušci. Jedním z nejlepších imitátorů lidského hlasu je i příbuzný našeho špačka, loskuták posvátný ( Gracula religiosa ).

Foto
Chovatelé většinou rozlišují tři poddruhy loskutáků, velký ( G. r. religiosa , chová se v domácnostech nejčastěji a dosahuje délky až 31 cm), střední ( G. r. intermedia , 26 - 28 cm) a malý ( G. r. indica , 23 - 25 cm). Poddruh loskuták posvátný velký pochází z Barmy, Malajsie, Sumatry, Jávy, Bali a Bornea. Většinu času zde tráví v korunách stromů, které jsou jeho přirozeným domovem.

JAK HO POZNÁME

Loskuták má černé peří s nafialovělým leskem. Hlavu má ozdobenou kožovitými lemy zářivě žluté barvy a zobák je sytě oranžový. Na křídlech má bílé skvrny, tzv. zrcátka. S černým tělem kontrastují i jasně žluté nohy. Samec i samice mají shodný vzhled, není mezi nimi patrný žádný rozdíl, neboť u nich neexistuje pohlavní dimorfismus.

CHOV LOSKUTÁKA

Loskutáci jsou sice společenští, ale ve svém teritoriu jsou vůči jedincům stejného druhu poněkud agresivní, tomu musíte přizpůsobit i jejich chov. Vůbec nejlepší proto je chovat jen jednoho ptáka, zejména v případě, že z něj chcete mít ochočeného mluvícího kamaráda a netoužíte loskutáky rozmnožovat.
Ideální je chov loskutáků ve voliéře, pokud však budete chovat jen jednoho, postačí vám větší klec přibližně 80 cm dlouhá a stejně tak vysoká. V těchto podmínkách bude loskuták spokojený a snadno si jej ochočíte. Klec se vám bude lépe udržovat v čistotě, vyložíte-li její dno rašelinou či jiným savým materiálem, neboť loskutáci vylučují tekuté výkaly.
Tito ptáci se velmi rádi koupou, samozřejmou součástí výbavy klece by proto mělo být kromě několika bidýlek či větví na sezení i koupátko. V přírodě je loskuták zvyklý spát "v úkrytu" pod listem, ten můžete v domácích podmínkách nahradit například listem papíru, abyste tak svému ptáčkovi poskytli optimální životní podmínky, které alespoň do určité míry připomínají podmínky přírodní.

ROZMNOŽOVÁNÍ

Pokud toužíte po nových přírůstcích, musíte do klece nainstalovat hnízdní budku a poskytnout ptákům (loskutáci normálně žijí v párech a v přírodě uzavírají trvalé svazky) vhodný materiál (slámu, noviny), kterým si budou moci vystlat hnízdo. Samice loskutáka obvykle snáší 2 - 3 vejce, na kterých pak střídavě sedí oba rodiče asi 14 dní. Mláďata se líhnou holá a oba rodiče je pak i krmí.

OPTIMÁLNÍ VÝŽIVA

Loskuták je všežravec, jeho potrava proto musí obsahovat jak rostlinnou, tak živočišnou složku. Strava by měla být co nejpestřejší, základem mohou být: těstoviny, rýže, brambory, zrní, maso, směs pro hmyzožravce, živý hmyz, dále ovoce (jablko, banán, hruška, broskev, meloun, hrozny), zelenina, různé nejedovaté bobule a zelené krmení (větvičky s pupeny, listy ap.). Občas mu můžete podávat i některé z mléčných výrobků, např. sýry. S tímto krmením to ale nepřehánějte a dbejte na dobrou kondici ptáka, v kleci má totiž sklony k tloustnutí, což s sebou nese různé zdravotní potíže. Máte-li možnost, dopřejte loskutákovi dostatek pohybu.

POZOR!

Všichni ptáci trousí, ale tekutý trus loskutáka rozhodně byt a okolí klece nezdobí. Loskuták ho navíc dokáže vystřikovat i na značné vzdálenosti. Chcete-li zabránit znečišťování okolí klece, opatřete zadní stěnu, případně i stěny boční plnou zasouvací přepážkou. Dnes už se takto vybavené klece určené pro loskutáky prodávají i hotové. Trus je navíc agresivní, potřísní-li pták např. nábytek, hned ho otřete, aby na něm nezůstaly skvrny.