Opět v nebezpečí

Sdílej
 
Tajga , podmáčené lesy a zarostlé mokřady jsou domovem největšího jelenovitého kopytníka Evropy, losa evropského ( Alces alces ). Snad proto, že u nás je podobných biotopů málo, nepatřili losi mezi početné zástupce naší fauny nikdy.

Tajga , podmáčené lesy a zarostlé mokřady jsou domovem největšího jelenovitého kopytníka Evropy, losa evropského ( Alces alces ). Snad proto, že u nás je podobných biotopů málo, nepatřili losi mezi početné zástupce naší fauny nikdy.

Foto
Již ve středověku byli losi prakticky na celém našem území vyhubeni. Jenže populace tak velkých zvířat nemohla být nikdy a nikde příliš hustá, krajina by je neuživila. Mladá zvířata se proto vydávala na dlouhé cesty za novými potravními zdroji. Jedna z takových pradávných migračních cest vedla i přes naše území do Německa a Rakouska.

PO STEZKÁCH PŘEDKŮ

Když se ve druhé polovině minulého století ustálily, a dokonce vzrostly populace losů v sousedním Polsku, "vzpomněla" si zvířata na staré stezky a mladí jedinci se vydali na jih. Od roku 1957 se začali objevovat i u nás. Zpočátku jen procházeli, ale později se zdržovali déle a v roce 1974 se na našem území narodilo první mládě. Od toho okamžiku považují zoologové losa opět za náš druh. Mláďat přibývalo a brzy žilo v jižních Čechách (na Jindřichohradecku) stádečko téměř třiceti losů. Druhá, menší skupina, se usídlila u Lipna.

ZA HRANICE PRO SMRT

K návratu losů po téměř půl tisíciletí paradoxně napomohlo nenáviděné zařízení minulého režimu - ostnaté dráty lemující naše jižní hranice. Losi prostě nemohli pokračovat v cestě na jih či jihozápad, a protože lesnatá rybničnatá oblast jižních Čech jim připomínala jejich rodnou tajgu a severský les, zůstali. Po pádu "železné opony" padly i dráty na hranicích a zvířata mohla opět začít volně přecházet přes hranice. A to se jim stalo osudným - naši jižní sousedé bohužel tato krásná zvířata nijak nechrání, právě naopak, považují je za vítaný úlovek. Losi si tak za hranice chodí pro smrt. V posledních letech se proto obě populace na našem území opět zmenšují. Losům u nás hrozí vyhubení podruhé...


________________________

MIGRACE POKRAČUJE

V loni v červnu se objevil los téměř uprostřed Čech - potuloval se v okolí dálnice u Havlíčkova Brodu. Zvíře na cestě k jihu došlo k dálnici, ale nebylo schopno ji překročit. Zoologové proto losa uspali a přepravili přes tuto bariéru. Los nezklamal jejich očekávání, pokračoval v násilně přerušeném putování a došel až tam, kam všichni před ním - do jižních Čech na Třeboňsko. To i skutečnost, že se opět narodila nová mláďata, dává jihočeským losům přece jen určitou šanci.