Rytíř jménem Tomcat

Sdílej
 
Těžko by se u nás našel příznivec sci-fi, který by neznal americký film Tajemná záře nad Pacifikem. V něm se soudobá letadlová loď U.S.S. Nimitz dostává časovou smyčkou do minulosti a má tak možnost zabránit japonskému operačnímu svazu v napadení amerického loďstva v Tichomoří.

Těžko by se u nás našel příznivec sci-fi, který by neznal americký film Tajemná záře nad Pacifikem. V něm se soudobá letadlová loď U.S.S. Nimitz dostává časovou smyčkou do minulosti a má tak možnost zabránit japonskému operačnímu svazu v napadení amerického loďstva v Tichomoří.
Předmětem dnešní Ligy kitů však není zmíněný film, dokonce ani letadlová loď U.S.S. Nimitz. Zabývat se budeme jejími palubní letouny, respektive modely středoplošníků F-14 Tomcat. Na český trh se totiž dostaly jejich "čtvrtky" (modely v měřítku 1:48), a to ne "čtvrtky" ledajaké. Jedná se o novou podobu "kitů", u kterých jsou vedle klasických polystyrenových výlisků používány i tenkostěnné odlitky ze zinkové slitiny.

MODELY

Stavebnici osmačtyřicetkrát zmenšeného tomcatu musíme posuzovat ze dvou hledisek. Prvním jsou polystyrenové díly, které s ohledem na poslední generaci stavebnic klasických plastikových modelů nejsou nic moc. Ne, že by byly špatné, ale provedením odpovídají stavebnicím vyráběným před dvaceti roky - asi na úrovni dnes již historických matchboxů (rozumějí se plastikové modely letadel firmy Matchbox). Protože se ale v případě tomcatu jedná "jen" o podvěšenou výzbroj s díly interiéru, kvalita plastikových dílů nezhoršuje celkový dojem modelu, který je víc než dobrý. Stejně jako díly odlité ze zinkové slitiny - což je ono druhé hledisko. Povrch kovových dílů je na úrovni doby, a navíc jsou všechny díly nastříkány světle šedou barvou.
Jak jsem již předeslal, po sestavení (kovové díly jsou k sobě sešroubovány, plastikové slepeny) vznikne tomcat jedna radost. Navíc, když je stavebnice doplněna obtiskovým archem nejvyšší kvality. Podle něj je možné zvolit jeden ze dvou tomcatů, buď F-14A - palubní stroj ze zmíněné letadlové lodi U.S.S. Nimitz, nebo F-14A - palubní stroj další "letadlovky", tentokrát U.S.S. Abraham Lincoln.
V případě obtisků však máme jedno doporučení. Nejlepší je obtisky nanést na díly ještě před jejich sešroubováním. Sestavený tomcat je poměrně těžký. V rozloženém stavu se s obtisky lépe pracuje. To ale není v případě modelu F-14A Tomcat všechno. Firma MACKIT k modelům nabízí atraktivní doplněk, kterým jsou makety pilotních přileb.

PILOTNÍ PŘILBA

Stejně jako model tomcatu i maketa letecké přilby je zinkový odlitek doplněný plastikovými díly - sdruženým dýchacím přístrojem s hadicí, elektrickým kabelem a štítkem proti oslnění. Na rozdíl od stavebnice se však jedná o takzvaný sběratelský model, takže je komplet sestavený a nabarvený.
Modelář má možnost volit mezi třiceti dvěma různými přilbami. Já jsem samozřejmě zvolil tu "tomcatovskou", jmenovitě pro model Tomcatu F-14A z letadlové lodi U.S.S. Abraham Lincoln. Závěrem lze konstatovat, že kovové nebo kombinované stavebnice modelů letadel jsou vítaným obohacením českého kitařského trhu. Jsou kvalitní a jednoduše sestavitelné. Bohužel však mají jednu vadu na kráse, jsou drahé. Ovšem co je dnes v modelářství levné, že?

GRUMMAN F-14 TOMCAT

Měřítko: 1:48
Počet dílů: 57 plastových 9 kovových
Rozpětí: 235 mm (složené křídlo)
Výrobce: Mackit
Obtížnost stavby: * * * - - -