Mechová zahrádka

Sdílej
 
Máte pro sebe malý pokojík s oknem na sever a chcete jej oživit něčím zeleným? Máme pro vás námět k zamyšlení - v zastíněném zákoutí pokoje si založte mechovou zahrádku.

Máte pro sebe malý pokojík s oknem na sever a chcete jej oživit něčím zeleným? Máme pro vás námět k zamyšlení - v zastíněném zákoutí pokoje si založte mechovou zahrádku.

Foto
MÍSTO KVĚTINÁČE

Jako pěstební prostor lze použít například prázdné akvárium, elementku nebo skleněnou kouli. Mnohem jednodušší je však využití dřevěné bedničky s okraji vysokými 3 - 5 cm. Bedýnku podle návodného obrázku vyložte fólií, čímž vznikne izolovaný prostor - jakási improvizovaná vanička či bazének. Připravte si kousky různých druhů mechů, trochu zahradnického substrátu (obsahuje nejméně 50 % rašeliny) a podle možnosti i kameny k dekoraci (v mechové zahrádce na snímku byly použity dva kousky sopečného tufu). Pokud chcete v sestavě pěstovat i rašeliník, musíte ho umístit do samostatné misky, kterou zamaskujete substrátem a okolními druhy mechů. Rašeliník by měl svými příchytnými vlákny stát trvale ve vodě, zatímco ostatním druhům mechů stačí mírně vlhký substrát nebo jen zálivka pravidelným rosením měkkou vodou. Takto založenou mechovou zahrádku lze umístit kamkoliv, kde je sice světlo, ale kam po celý den nedosáhnou přímé sluneční paprsky. V teplém panelovém bytě je lepší umístit zahrádku těsně nad zem, kde se udržuje nižší teplota, protože všem našim druhům mechů vyhovuje teplota v rozmezí 12 až 15o C. Další péče spočívá především v zajištění stále vlhkého podkladu - nehnojíte, nepřesazujete, po čase pouze zmenšíte trsy jednotlivých druhů.

VÝBĚR DRUHŮ A ZAJIŠTĚNÍ SAZENIC

Kromě živého rašeliníku lze řadu běžných druhů mechů sehnat ive městech: v parcích nebo třeba jen podél obrubníků záhonů, kde je většinu dní v roce vlhko a stín. Můžete si samozřejmě přinést i oddělky z mechových trsů nasbírané při vycházce do nejbližšího lesa. Mezi nejdostupnější druhy patří například: Bělomech sivý ( Leucobryum glaucum) - tvoří nápadně vyklenuté pevné polštářky. Ploník obecný ( Polytrichum commune) - větší lodyžky (10 - 15 cm) v hustých trsech s ozdobnými červenavými štěty a tobolkami. Porostnice mnohotvárná ( Marchantia polymorpha) - plazivá stélka je sytě zelená a lesklá, roste u potůčků či lesních jezírek. Měřík příbuzný ( Mnium affine ) - tvoří plazivé, oválnými lístky hustě olistěné lodyžky (velmi ozdobný druh). Rohozub nachový ( Ceratodon purpureus ) - jen asi 1 cm vysoké rostlinky v hustých porostech, tvoří zelenohnědé polštářky téměř na jakémkoliv vlhkém podkladu v blízkosti lidských sídlišť.

Foto
POZOR!

K rosení či na zálivku nesmíte ani jednou použít tvrdou vodu z veřejné vodovodní sítě. Mechy ihned citlivě reagují na vápenaté soli v ní obsažené. Zahrádku zalévejte výhradně měkkou (buď dešťovou, nebo alespoň převařenou) vodou.