Trápení

Sdílej
 
V dospívání se před ní neschová snad nikdo. Akné si totiž na rozdíl od jiných chorob příliš nevybírá. Nejeden z vás tak určitě zažil okamžik, kdy stál před zrcadlem a přemýšlel, jak se těch několika ošklivých "pupínků" zbavit.

V dospívání se před ní neschová snad nikdo. Akné si totiž na rozdíl od jiných chorob příliš nevybírá. Nejeden z vás tak určitě zažil okamžik, kdy stál před zrcadlem a přemýšlel, jak se těch několika ošklivých "pupínků" zbavit.

Foto
Acne vulgaris je nejlehčí forma tohoto typu kožního onemocnění. Projevuje se na obličeji a na zádech, a to především u dospívajících ve věku mezi jedenáctým a devatenáctým rokem. V té době dochází ke změnám hormonálních hladin, zejména androgenů - mužských pohlavních hormonů. Právě z tohoto důvodu se akné vyskytuje v silnější formě u chlapců. Důležitou roli hrají také vrozené předpoklady po rodičích. Na jejím vzniku se však podílí mnoho dalších příčin. Nějak takto by popsali původ a projevy akné odborníci. Pro nás laiky jsou to jednoduše "uhříky", z nichž nikdo nemá radost.

PRAVIDELNÁ PÉČE O PLEŤ

K ošetření pleti by měli pacienti s akné používat přípravky, které neobsahují mýdlo. Kožní povrch i jeho ochranný plášť je slabě kyselý, a právě díky tomu je kůže odolná vůči vnějšímu prostředí, tedy i mikroorganismům. "Používá-li člověk často mýdlo, poškozuje si kožní ochranný plášť a snáze dochází ke zranění pokožky a k pomnožení mikroorganismů," vysvětluje kožní lékařka Jiřina Cabalová. Oblíbené jsou proto pěnivé gely bez mýdla, jež odstraňují přebytečný maz, nedráždí kůži a mají dezinfekční a zklidňující účinky. K dočištění pleti jsou tu pleťové vody například s heřmánkem nebo s vilínem. Ale pozor! O používání jakéhokoliv kosmetického přípravku se vždy poraďte s odborníkem. Nejrůznější "mastičky a vodičky" volně nabízené v obchodech totiž mohou často spíš uškodit než pomoci. Kromě toho, že člověk mnohdy nezná svůj typ pleti a nedokáže se v problematice dostatečně orientovat, zaberou tyto přípravky jen na chvíli, a navíc mohou působit velmi agresivně. "Většina pacientů se domnívá, že čím víc postižená místa potře, tím bude účinek lepší. Omyl! V ten moment začne docházet k nadměrnému odtučnění pokožky a ke zvýšení tvorby kožního mazu," říká doktorka Jiřina Cabalová. Seškrabávat nebo vymačkávat jednotlivé pustulky - puchýřky naplněné hnisem - se nedoporučuje. Při každém takovém zásahu dochází k drobným poraněním kůže a zanesení infekce. Ta způsobí zánět a vznikají jizvičky. Proto by k podobným zásahům mělo docházet jen tehdy, jsou-li opravdu nezbytné.

CO JÍST A CO NE

Určitý podíl na výskytu a rozsahu akné má také strava. Přestože dietě se už nepřikládá takový význam jako před několika lety a ani čokoláda už není na seznamu zakázaných pochutin, jsou to jiné "dobroty", kterých je třeba se vyvarovat. V období, kdy nás akné trápí, bychom si neměli vybírat jídla s velkým obsahem tuku, jídla kořeněná a ostrá, dobré je také zapomenout na kečup a hořčici. Přednost bychom naopak měli dát lehčím pokrmům, čerstvému ovoci, zelenině, salátům, tmavému pečivu. Důležité je i dodržování pitného režimu. Člověk by měl vypít denně přibližně dva a půl litru tekutiny - samozřejmě v menších dávkách. Vhodné jsou minerální vody, ovocné nebo bylinkové čaje a stoprocentní džusy

POHYB A SPÁNEK

K vylepšení pokožky napomáhá i čisté prostředí a pohyb na čerstvém vzduchu. Je jasné, že bydlíte-li ve velkém městě, kde ovzduší je znečištěné mnohem více než na venkově, nebudete se kvůli nebezpečí akné stěhovat. Právě proto byste se však měli vyhýbat zakouřenému prostředí a věnovat se pravidelně některému sportu. "Během pohybu dochází ke zlepšení prokrvení pokožky, ke správnému proudění tkáňové tekutiny - lymfy, odstraňující z kůže a podkoží přebytečné a škodlivé látky, které se jinak ukládají a mohou způsobit i vznik celulitidy," upřesňuje dermatoložka Jiřina Cabalová.

* * * * * **

VZNIK CELULITIDY

Tělo ukládá všechny odpadní látky, které nedokáže zpracovat, do podkoží. Tam vznikají makroskopicky viditelné změny, jež jsou potom charakterizovány jako pomerančová kůže neboli celulitida. Pokud ovšem dochází k dobrému prokrvení podkožní tkáně a k dobrému proudění lymfy, je kůže čistá.

AKNÉ A KOUŘENÍ?

Po vykouření každé cigarety dochází ke stažení malých cévek v kůži asi na dobu dvaceti minut. Kůže není zásobena krví, nejsou odváděny odpadní látky a její celkový stav se horší.

SLUNÍČKO JAKO DEZINFEKCE

Ultrafialové sluneční paprsky potlačují množení bakterií a to vede k přechodnému zlepšení pleti. Rozhodně však není vhodné slunit se mezi desátou hodinou dopolední a druhou odpolední. Solárium má rovněž dezinfekční účinek, ale k léčbě akné se nedoporučuje!

SLOVNÍČEK POJM Ů

papulky - malé kulovité zánětlivé útvary červené barvy
pustulky - malé kulovité útvary červené barvy naplněné hnisem
lymfa - tkáňová tekutina, jež vzniká ve většině orgánů a je z nich odváděna lymfatickými cévami zpět do krve

dermatolog - kožní lékař
kapilára - nejmenší cévka, tvořící v tkáních těla rozsáhlou síť o povrchu mnoha set metrů čtverečních, která umožňuje látkovou výměnu

toxiny - jedovaté produkty, jež vyvolávají nemoc, infekci, a to buď celkovou, nebo místní mazové žlázy - žlázy, v nichž se tvoří maz a které se vyvíjejí zejména v předpubertálním a pubertálním věku. Vývod žlázy se ucpe, vytvoří se zátka a vznikne uhřík či vřídek. Kolem něj je spousta mikrobů, jež způsobí jeho zanícení

maz - normální kožní produkt
hormony - látky vyměšované žlázami s vnitřní sekrecí a důležité životní pochody mikroorganismy - viry, bacily
androgeny - hormony podněcující růst mazových žláz