Zrádné barvy a vůně

Sdílej
 
Ani rozkvetlá louka není tak pestrá jako regály obchodů. Na zákazníky se smějí jásavé barvy všech možných i nemožných odstínů. A těch vůní!

Ani rozkvetlá louka není tak pestrá jako regály obchodů. Na zákazníky se smějí jásavé barvy všech možných i nemožných odstínů. A těch vůní!

VÍME, CO JÍME?

Přečetli jste si někdy na obalu, z čeho je vyrobena vaše oblíbená zmrzlina nebo čokoládová tyčinka? Všimli jste si, kolik je v nich nejrůznějších barviv, umělých příchutí, konzervantů, emulgátorů a dalších látek? Většina z nich by sice neměla být zdraví škodlivá, nicméně o některých se stále bezpečně neví, zda nezpůsobují rakovinu. Další zatěžují játra, ovlivňují krevní tlak a podobně. Jejich výroba navíc často dává přírodě pořádně zabrat. Pokud si budete vybírat co nejméně "chemické" potraviny, neprohloupíte. Limonádu přece nevylepší, je-li o něco červenější než ostatní. Nebo jogurt: je plný živých mléčných bakterií, a není proto divu, že po pár dnech zkysne. Vydrží-li celé měsíce, je na místě ptát se, co do něj výrobce asi přidal a zda to bylo nutné.

ZDÁNLIVÁ ČISTOTA

Mýdla se původně vyráběla z látek v přírodě snadno rozložitelných. Dnes se vylepšují přísadami, které jim dodávají barvu, vůni a brání jejich popraskání. Čistírna odpadních vod si s nimi už poradit nedokáže. Používáme spoustu "zázračných" prostředků na nádobí, na podlahy, na WC... Mnohdy jsou zbytečně agresivní, zbytečně navoněné, plné pro přírodu nebezpečných chemikálií. Doma máme díky nim čisto, ale v přírodě nadělají pěknou paseku. I tady platí, že méně je někdy více - používat je s mírou znamená šetřit nejen svou kapsu, ale i životní prostředí.

Vůně do bytu: Z čeho vybírat a jak se v nich vyznat