Polynéský drak

Sdílej
 
Předlohou našeho draka je původní drak domorodců z polynéských ostrovů, který má rozpětí křídla až 3,3 metru a je postavený z bambusu a banánových listů. Ten náš je mnohem menší, přesto je skvělý letec.

Předlohou našeho draka je původní drak domorodců z polynéských ostrovů, který má rozpětí křídla až 3,3 metru a je postavený z bambusu a banánových listů. Ten náš je mnohem menší, přesto je skvělý letec.

Foto
POTŘEBUJETE

Dvě smrkové lišty o průřezu 2 x 5 mm, jednu smrkovou lištu o průřezu 3 x 3 mm, arch potahovacího papíru střední tloušťky, balzová prkénka tloušťky 2 mm a 3 mm, lepidlo Kanagom, metr tenkého provázku o průměru asi 1 mm, bambusovou tyč a vlasec. Většinu potřeb koupíte v modelářské prodejně.

POSTUP VÝROBY

Při stavbě postupujte podle výkresu na straně 26. Lištu o průřezu 2 x 5 mm vyberte pro nosník křídla 1 . Lištu nastavte na obou koncích v bodech A bambusovou štěpinou o průřezu 2 x 5 mm. Odštípněte ji ostrým nožem z bambusového tyče a smirkovým papírem ji opracujte na předepsaný rozměr. Koncové oblouky křídla z bambusu ohněte nad plamenem svíčky - bambusovou štěpinu ponořte na několik minut do vody, ohněte ji do oblouku a opatrně ji přibližujte k plamenu. V okamžiku, kdy přestává štěpina klást odpor a začne se tvarovat, vzdalte ji od plamene, aby se nespálila. Takto vytvarujte oba oblouky křídla do tvaru shodného s výkresem. Uprostřed lišty 1 přilepte a tenkou nití přivažte (bod B ) nosník trupu 2 z lišty o průřezu 2 x 5 mm. Z kousku balzového prkénka či překližky tloušťky 3 mm vyřízněte dva shodné díly 3 a opracujte je do přesného tvaru. Svázaný kříž lišt 1 a 2 položte na rovnou desku (lišta 1 je nahoře nad lištou 2 ) a k liště 2 přilepte z obou stran podle výkresu díly 3 . Na jejich vnější okraje pak přilepte lišty ocasu 4 o průřezu 3 x 3 mm. Nezapomeňte na konce nosníku křídla 1 úkosem přilepit bambusové oblouky a převázat je tenkou nití.

VYZTUŽENÍ DRAKA

Kostru draka dokončete napnutím výztužného provázku 5 o průměru asi 1 mm, který je zaklesnutý a zalepený do zářezu na předním konci nosníku trupu 2 , dále je přilepený a přivázaný tenkou nití shora k nosníku křídla 1 a nakonec se spojuje shora na nosníku 2 před výztužnými díly 3. Přechod lišt 1 a 2 doplňte přilepením dílů 6 z balzy či překližky tloušťky 2 mm. Kostru potáhněte papírem střední tloušťky. Křídlo je potaženo shora jedním pruhem papíru, který má v přední části přídavek 5 mm (na výkresu šrafováno). Papír je přilepen shora k liště 1 a bambusovým obloukům, přídavek nastříhejte po 10 mm (v obloucích po 5 mm) a přilepte jej zpředu na lištu a oblouky. Potah v zadní části křídla je volný (neztužený). Hlavu draka potáhněte též shora s přídavky papíru 10 mm, které ohnete kolem provázků 5 dolů a přilepíte je zpět k potahu. Zadní část draka od dílů 3 až po konce lišt 4 je potažena zespodu jedním pruhem papíru. Papír přilepte k dílům 3 a k lištám 4 a přebytečné zbytky odřízněte žiletkou. Papír je v zadní části volný, shora a zespodu na něj přilepte podle výkresu papírové pruhy ocasu 7 celkem čtyři kusy.

KÝL DRAKA

Zbývá ještě zhotovit kýl draka, jehož výztuhy vystřihněte z tvrdého papíru či překližky tloušťky 1 mm. Výztuha kýlu je z obou stran potažena papírem s přídavky 5 mm v horní volné části pro přilepení k nosníku trupu 2. Výztuha kýlu dosedá na nosník 2 (není k němu přilepena), přídavky papíru přilepené z obou stran k nosníku přidržují kýl - může se tak naklápět na obě strany. Otvory pro zavěšení háčku poutacího lanka vyvrtejte v kýlu ještě před jeho přilepením k draku. Nezapomeňte zkontrolovat polohu těžiště (na výkresu šipka I), draka otočte kýlem nahoru a podepřete jej na prstech v místě těžiště. V případě potřeby jej vpředu dovažte - polohu těžiště je nutné dodržet!

LÉTÁNÍ

Před létáním si připravte vlečnou šňůru, nejvhodnější je silonový vlasec na ryby o tloušťce 0,3 - 0,4 mm a délce 100 metrů, na jehož konec přivážete několika uzly háček pro zavěšení do otvorů v kýlu. Ten ohněte ze silnější kancelářské sponky. Pokud jste dodrželi návod, létání s polynéským drakem bude velmi jednoduché. Háček s vlascem zavěste do předního otvoru kýlu, draka nastavte proti větru a uvolněním kýlu z ruky si jej sami bez problémů vypustíte. Drak se udrží ve vzduchu i v mírném větru, nejlepší lety s ním jsou večer před setměním, kdy vítr u země téměř nefouká. Dostanete-li draka alespoň do výše 50 m, stačí mu k letu nepatrné proudění vzduchu, což jistě vyvolá obdiv u přihlížejících. Chcete-li si draka uchovat, nelétejte s ním v silném větru či za deštivého počasí - potah draka není totiž impregnován. Nelétejte u silnic a v blízkosti elektrického vedení.