Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Proč listy na podzim mění barvu? Šárka, Vsetín Listy jsou po větší část roku zelené, protože obsahují zelené barvivo chlorofyl, které hraje klíčovou roli ve fotosyntéze - zachycuje energii slunečního záření a umožňuje její využití pro výrobu organických látek.

Proč listy na podzim mění barvu?
Šárka, Vsetín

Foto
Listy jsou po větší část roku zelené, protože obsahují zelené barvivo chlorofyl, které hraje klíčovou roli ve fotosyntéze - zachycuje energii slunečního záření a umožňuje její využití pro výrobu organických látek.
Listnaté stromy však před zimou fotosyntézu zastavují a přestávají chlorofyl v buňkách svých listů vyrábět. Starý chlorofyl se rozpadá a listy se zbarvují do žluta, oranžova nebo červena. Za tyto nové barvy jsou zodpovědná další barviva (např. beta-karoten nebo xantofyl), která jsou sice v listech přítomna celý rok, ale přes chlorofyl se neprosazují. Podílejí se na fotosyntéze a chrání rostlinné buňky před UV zářením.
Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz .