Teče voda, teče

Sdílej
 

O plýtvání vodou jsme už psali v souvislosti s čištěním zubů (ABC č. 3) a mytím nádobí (č. 16). Nejvíce vody (téměř dvě třetiny) se ale v domácnosti spotřebuje při splachování WC a při koupání.

VANA, NEBO SPRCHA?
Naložit se večer do vany je sice příjemné, ale do odpadu kvůli tomu odteče více než 100 litrů vody. Na sprchování padne obvykle 30 - 50 litrů (podle toho, jak dlouho se člověk cachtá). Dalších až 30 % vody umí ušetřit úsporná sprchová hlavice, aniž byste na síle proudu poznali, že vás "šidí". Pokud ji nemáte, navrhněte rodičům, aby ji pořídili. Díky ušetřené vodě se náklady na její koupi brzy vrátí.

ÚSPORNÉ WC
Ve většině domácností se stále používá starý typ WC, z něhož po spláchnutí vyteče všechna voda - asi 10 litrů. Většinou je takové množství zbytečné. Do nádržky lze namontovat zařízení, které vodu šetří - zastaví její odtok, jakmile pustíte splachovadlo. Stojí několik desítek korun a stejně jako úsporná sprchová hlavice šetří kromě životního prostředí i peněženku. Spořič můžete provizorně nahradit PET lahví plnou vody, kterou umístíte tak, aby nepřekážela splachovacímu mechanismu. Do nádržky se pak vejde méně vody, a méně jí tedy při spláchnutí odteče. Raději se ale nejprve poraďte s rodiči, abyste v bytě nešťastnou náhodou nezpůsobili povodeň.