Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Jedna americká firma, zabývající se čerpadly na vodu, přišla s jednoduchým nápadem, jak stádu dobytka na pastvě zdarma čerpat vodu. Stačí kravám do cesty postavit pumpu a ony už si samy načerpají. Vstupem na plošinu pumpy dobytek vlastní vahou vytlačí vodu z u zavřené podzemní nádrže do napajedla. Když kráva pumpu opustí, silné pružiny plošinu opět zvednou a do nádrže se nasaje voda ze studní.

PUMPOVALY DVĚ KRAVIČKY


Foto
Jedna americká firma, zabývající se čerpadly na vodu, přišla s jednoduchým nápadem, jak stádu dobytka na pastvě zdarma čerpat vodu. Stačí kravám do cesty postavit pumpu a ony už si samy načerpají. Vstupem na plošinu pumpy dobytek vlastní vahou vytlačí vodu z u zavřené podzemní nádrže do napajedla. Když kráva pumpu opustí, silné pružiny plošinu opět zvednou a do nádrže se nasaje voda ze studní.

-JJ

TURBOMYŠ

Kensington Turbo Mouse Pro se jmenuje tato pomůcka k počítači, v mnoha směrech přesahující možnosti klasické myši. Trackballová koule s velkou přesností, deset programovatelných tlačítek nahrazujících obvyklé klávesové zkratky a nezbytné kolečko, umožňují ovládání počítače s úžasnou lehkostí. K PC nebo Macu se připojuje pomocí USB.

-JJ

CESTÁŘKA

Himálajské silnice jsou vždy po letních monzunových deštích značně poškozené a proto vyžadují pravidelnou údržbu. Roztloukání kamenů, kterými se vyspravují místa poškozená vodou, je nesmírně namáhavá a úmorná práce, přesto se jí věnují téměř výlučně ženy a děti. Žena na obrázku spravuje cestu v severoindickém Sikkimu.

-lk-

KOČIČÍ JEZEVČÍK

Někteří chovatelé koček se nespokojují se starými osvědčenými plemeny a stále se snaží vyšlechtit zvířata s novými vlastnostmi. Posledním módním výstřelkem je "přízemní" kočka, která spatřila světlo světa v Americe. Možná se časem dostane i k nám. Pokud si ji budete chtít pořídit, nedoufejte, že vás zbaví myší. Určitě jí snadno utečou.

-eva-

PĚT FILMŮ V MOBILU

LP desky byly moc velké, laserdisky také. S cédéčky už je to lepší, ale stále jsou větší než minidisky. Během dvou let ovšem přijde disk s ohromující kapacitou, který bude ještě menší než minidisk. Na třícentimetrový optický disk, který bude možné zasunout třeba do supermoderního mobilu, se vejde až 1 Gb dat, to znamená pět celovečerních filmů, 25 000 digitálních fotografií nebo 48 hodin hudby ve formátu MP3. Novinku tajně vyvíjela firma Philips a nyní, když ji pod provizorním názvem SFFO (Small Form Factor Optical) představila světu, má už před konkurencí asi nedostižný náskok.

-daš

ATOMOVÝ ASTEROID

Katastrofu celosvětového významu by mohl způsobit asteroid, i když by při dopadu na Zemi sám o sobě nenapáchal žádné větší škody. Některá ze zemí, které ještě nedisponují nejkvalitnější monitorovací technikou, by si mohla dopad asteroidu splést s dopadem atomové bomby a domnívat se, že na ni někdo zaútočil, a možná by útok opětovala. K takové situaci mohlo nastat nedávno, když byl zaznamenán podezřelý výbuch v atmosféře nad Středomořím. Přestože do atmosféry narazil pouhý asteroid, který ani nedopadl na zem, uvolnila se při výbuchu energie srovnatelná s explozí atomové bomby v Hirošimě. Pokud by taková událost proběhla třeba nad Pákistánem, který by si výbuch třeba skutečně vyložil jako útok, mohlo by dojít k osudové mýlce.

-daš-

ZNEUŽITÝ SYMBOL

Záhon ve tvaru hákového kříže neboli svastiky se nachází v Buddhově rodišti Lumbini v Nepálu. Svastika původně neměla s nacismem nic společného. Objevuje se už na pravěkých malbách a jako tradiční symbol s mnoha významy se běžně užívá ve východních náboženstvích. (Hitler jako povrchní ctitel východní mystiky si ji pouze vypůjčil.) Čtyři ramena představují omezenost lidského poznání a současně koloběh umírání a zrození a jsou znakem boha slunce. Má přinášet štěstí. V Číně a na Tchaj-wanu často označuje vegetariánské restaurace.

-lk

KROKODÝLOVEC NENÍ KROKODÝL

Jen na několika místech v Číně žije v mělkých, mírně tekoucích nebo stojatých vodách podivný, až 40 cm dlouhý ještěr s mohutnými kuželovitými zuby a ocasem vybaveným kýlnatými šupinami, stejnými, jaké mají krokodýli. Však se také zvíře výstižně jmenuje krokodýlovec čínský ( Shinisaurus crocodilurus ). Stejně jako krokodýli se pohybuje ve vodě či v její blízkosti, patří však mezi skutečné ještěry, a to do čeledi krokodýlovcovitých ( Xenosauridae - další příslušníci této čeledi rodu Xenosaurus žijí ve Střední a Jižní Americe). Popsán byl v roce 1928, a přestože je považován za velmi vzácného (zoologové odhadli, že ve volné přírodě žije pouhých 500 zvířat), dostává se často do zajetí. Podle toho lze soudit, že je populace krokodýlovců početnější, než se předpokládalo. Číňané však naneštěstí tyto ještěry loví pro maso, takže kritický stav, kdy bude ještěrům skutečně hrozit vyhubení, může nastat velmi brzy.

-zde

DALŠÍ OHROŽENÉ DRUHY

Na světě je zbrusu nový seznam ohrožených druhů a není to žádné veselé čtení. Hrozí akutní nebezpečí, že ze světa zmizí po jednom druhu antilop i velbloudů, a tím špatné zprávy ještě nekončí - podle nejnovějšího seznamu nyní bojuje o holé přežití plných 11 167 druhů zvířat a rostlin. To není žádné malování čerta na zeď, vždyť jen za posledních pět set let zmizelo z volné přírody 811 druhů a člověk má za toto číslo nemalou zodpovědnost. Organizace International Union for Conservation of Nature, která seznam připravuje, se přesto snaží vyhnout pesimismu - seznam podle nich neznamená, že všechno je ztraceno. Spíše se snaží upozornit na to, jak se věci mají.

-daš