Konzole, které nejsou na záclony

Sdílej
 
Majitelé počítačů se mohou vymlouvat na to, že na PC nejen hrají hry, ale využívají ho i k práci. To vlastníci herních konzolí se nemohou vymlouvat na nic, pokud snad nepracují jako recenzenti herního magazínu. Konzole jsou na hraní a hotovo. O tom, jak to vypadá v praxi, si ukažme na herních platformách, které dnes nejvíc "táhnou".

Majitelé počítačů se mohou vymlouvat na to, že na PC nejen hrají hry, ale využívají ho i k práci. To vlastníci herních konzolí se nemohou vymlouvat na nic, pokud snad nepracují jako recenzenti herního magazínu. Konzole jsou na hraní a hotovo. O tom, jak to vypadá v praxi, si ukažme na herních platformách, které dnes nejvíc "táhnou".

Foto
Celosvětově nejúspěšnější konzole od firmy Sony zodpovídá otázku "Co chtít od konzole víc než hry" velmi přesvědčivě. Díky CD a DVD mechanice funguje Playstation 2 nejen jako brána do světa herních maratonů, ale také jako přehrávač filmových DVD a hudebních CD (tedy i jako brána do světa filmových a hudebních maratonů).

PLAYSTATION 2

Procesor o necelých 300 MHz a 32 MB RAM paměti zní dnes u PS2 na první poslech průměrně, ovšem kapacita DVD, po okraj naplněného herními daty, je ohromující a jde jen o to, jak ji využít - stejně jako grafiku, z níž se dá dostat až rozlišení 1280 x 1024. Každá začínající konzole (nezaměňujte s podpěrou záclonových tyčí) to má těžké, vývojáři her ji ještě nemají "ošahanou" a první herní pokusy nebývají nic moc. PS2 už je na trhu však dostatečně dlouho, aby byly po počátečním váhání zcela využity její možnosti (ze stejného důvodu naleznete na PS2 nejvíce her - a nejvíce kvalitních her - na jakoukoliv moderní konzoli vůbec). Tyto možnosti spočívají v akčních a závodních hrách spíše než v adventurách nebo strategiích, které zůstávají doménou osobních počítačů. Playstation 2 je tak synonymem pro drcení ovladače při rychlých akčních hrách, z nichž pro příklad uveďme plošinovky Maximo: Ghosts to Glory či Ratchet and Clank, patrně nejlepší automobilovou závodní hru vůbec Gran Turismo 3, trojrozměrnou střílečku pro více hráčů Timesplitters 2 nebo kriminálnické GTA: Vice City. Jak se na masivní černé mašině hraje? Skvěle, a to i díky
Foto
analogovému ovladači s vibrační funkcí DualShock 2. Na rozdíl od jemnějšího ovladače pro GameCube, o kterém ještě bude řeč, je DualShock 2 tak bytelný, že ho můžete v záchvatu herní zuřivosti klidně mrsknout proti zdi (což je obzvláště efektní u papírových obydlí v Japonsku) a bezkonkurenční je také umístěním tlačítek, pomocí kterých můžete vymačkávat úžasné kombinace. Proto mohou na této konzoli fungovat herní série s tak složitým ovládáním, jaké má sportovní Tony Hawk s Pro Skater nebo bojovka Tekken. O hře na několika zesíťovaných konzolích řekněme jen to, že je bez chyby.
Kompatibilita je skvělá věc. Pokud máte totiž PS2, nemusíte si už dokupovat její starší sestřičku Playstation (jinak také PSone), jelikož na PS2 můžete hrát ihry určené na původní PSone, a to ještě v hladší grafice. A některé za to určitě stojí - vždyť Playstation je stále živá herní legenda a hry jako Crash Bandicoot nebo Apocalypse (s Brucem Willisem v hlavní roli) přece nehodíme do smetí.

GAMEBOY ADVANCE

Domácí herní konzole je sice pěkná věc, ale venku je nevyužijete. Proto jsou tu příruční konzole, které strčíte do kapsy a vytáhnete při jakékoliv příležitosti, ať už v autobuse, nebo ve frontě. Nejvypilovanější z nich je Game Boy Advance, lehká, skladná a lehce ovladatelná hračička. Game Boy Advance je už podle názvu pokročilejší Game Boy - ruční konzole, na kterou má Nintendo v podstatě monopol. Prcka s 32-bitovým procesorem, ze kterého se dá vydobýt velmi slušná grafika v rozlišení 260 x 160 a neméně uspokojující zvuk, si nelze nezamilovat. Za nedostatek této konzole je považován poměrně temný displej bez podsvícení, který pro hraní vyžaduje dostatečné okolní osvětlení. Výrobce však nelenil a vypustil do světa nový typ konzole zvaný GBA SP, který se mimo jiná vylepšení pyšní i podsvíceným displejem. GBA se po velmi krátkém úvodním tápání rozběhl na závodiště 3D her a pamětníky starých dobrých čtyři-osm-šestek uhranul svými verzemi her Doom, a hlavně Duke Nukem.
Foto
GBA však nezůstává úzkoprofilovou záležitostí a hrne na svou malou obrazovku veškeré herní žánry včetně sportovních eskapád typu Tony Hawk´s Pro Skater 3, ježdění s povedenou předělávkou Driver 2 a erpégéček, z nichž jednoznačně nejlepší je Golden Sun - něco jako Final Fantasy (a taky trochu jako Pokémon), rozsáhlé, hratelné a skvěle designované RPG. GBA je svým způsobem společenská záležitost. Jednak máte možnost propojit konzůlky navzájem a hrát proti sobě, nebo propojit GBA s větší mašinou od Nintenda s názvem GameCube, u které můžete využít GBA také jako pouhý ovladač. Možnost propojení těchto dvou platforem máte kupříkladu u her Metroid Prime (na GameCube) a Metroid Fusion (na GBA). Pokud dokončíte Metroida na GBA a vítěznou pozici nahrajete do paměti GameCube, otevře se vám speciální nabídka a u toho propojení obou mašinek ještě nekončí. Kompatibilita je prostě skvělá věc.

GAMECUBE

Samotná konzole od firmy Nintendo při svém uvedení nevzbudila takovou mánii jako její Game Boy Advance nebo Playstation 2 od Sony, svoji pozici si však upevňuje. Už na první pohled je tato konzole malinká a na první potěžkání pozoruhodně lehká, nepřehlédnutelný je i její herní potenciál s procesorem 485 MHz a 48 MB paměti. Takovou konfigurací tedy předbíhá Playstation 2, nicméně logicky zaostává za novějším X-Boxem. Hry na GameCube nejsou na klasických DVD ani CD. DVD pro Gamecube je přesně v duchu konzole malinkaté - v průměru má 8 cm - a vejde se na ně 1,5 GB dat. To se sice dévédéčkům pro PS2 a X-Box nevyrovná, GameCube ale ví, kde jsou jeho přednosti, a využívá svou kapacitu, ať už ve hře jednoho nebo více hráčů. Z jeho předností uveďme třeba už jen svižnou rychlost nahrávání nebo hladkou grafiku. Názvy aktuálně populárních her na tuto konzoli hovoří za vše: Metroid Prime je moderní pokračování klasiky Super Metroid, Mario Party 4 a Super Mario Sunshine jsou zase triumfem instalatéra Maria (který se navíc nedávno stal nejoblíbenějším virtuálním paňácou všech dob). Všechny zmíněné tituly pocházejí od Nintenda, stejně jako tato konzole. Hráči na konzolích od Nintenda jsou podle všeho tedy konzervativní. Jen Resident Evil Zero je velkou novinkou - hororová série plná oživlých mrtvol byla zatím spjata s konzolí Playstation jako Bob s Bobkem, nicméně obchod je obchod a Resident Evil se přesouvá na dosud spíše nekrvavý GameCube. Tak se může tato konzole zbavit zatím převažujícího ladění pro mladší hráče. Z dospěláčtějších her na GameCube nutno doporučit fantastickou Eternal Darkness, těžící z nelinearity a bohatého příběhu. Zatímco Playstation 2 má svůj vibrační DualShock 2, ovladač pro GameCube navrhl Shigeru Miyamoto, tvůrce herních fenomenů Mario a Zelda. Ani na tomto "kvedladle" samozřejmě nechybějí analogové páčky a hraje se s ním zkrátka tak, že o ovladači vlastně vůbec nevíte. Na tom nese nemalou zásluhu intuitivní ovládání her typu Doshin the Giant. Ve srovnání s ovladačem pro X-Box nebo PS2 se ovládátko pro GameCube vejde do rukou i menšímu děcku a možná by se vešlo do pacek i vaší kočce, pokud už jste ji naučili hrát hry (nebylo by divu, například pro našeho kocoura Mourissona to vůbec není problém).

X-BOX

Představili jsme si konzole od firem Sony a Nintendo, nesmíme proto opomenout ani společnost Microsoft. Impérium Billa Gatese, zodpovědné za fenomén Windows, na trh vtrhlo s herní konzolí s názvem X-Box. Největším tahounem X-Boxu byla s jeho nástupem ohromující hra Halo, first-person střílečka, která dala jasně najevo, že X-Box je po technické stránce opravdu našlapaný - fenomenální grafika od firmy nVidia s maximálním rozlišením 1920 x 1080, poháněná procesorem Intel 733 MHz, a ovládání, které se může zdát na první pohled složité, na pohled druhý ale vynikající (kupříkladu vozidlo v Halo ovládáte zadáním směru a pak volně pohybujete kamerou - a to jsou jízdní mise jen částí mnohem komplexnější hry). Pozadu nezůstává ani hra po síti a bezkonkurenční umělá inteligence nepřátel. Ani další herní počiny nezklamaly očekávání, ať už šlo o závodní Project Gotham Racing nebo graficky neskutečně vypiplanou F1 2001, pokračování bojové série Dead or Alive 3 či další díl exodu mimozemské rasy z otroctví Oddworld: Munch´s Oddysee, které podle jeho tvůrců (na rozdíl od předchozích dílů) na jiném herním formátu vzniknout ani nemohlo. X-Box je sice novinkou a můžeme hovořit o tom, že je pořád ještě v zahřívací fázi, zázemí Microsoftu je nicméně dost mohutné na to, aby měli vývojáři her čas i prostor na dostatečné seznámení se s touto konzolí s mocným potenciálem. O tom, jak jej využijí, se přesvědčíme v brzké době, už nyní ale můžeme prohlásit, že X-Box, stejně jako každá z herních konzolí (ať už ji v tomto přehledu uvádíme, nebo ne) má své specifické přednosti a stojí za to. Čekáte tedy závěr typu "kterou konzoli si koupit"? Je to jednoduché, stejně jako s Pokémony - kupte si je všechny!

KONZOLOVÉ FILMY
Filmová DVD lze přehrávat na PS2 i na X-Boxu. Na GameCube to sice možné není, DVD mechanika je ale přítomna v jeho mladším bratříčkovi s názvem Panasonic SL-GC10, přezdívaném Q. Jeho první verze je neevropská, a tak zdejší DVD nepřečte, což se ale patrně změní s jeho uvedením na evropský trh. Coby DVD nicméně nenabídne ten nejostřejší obraz, jelikož nemá k dispozici RGB kabel. PS2 takový kabel sice má, může ho ale využívat pouze u her, a tak ani tento způsob přehráváni DVD není nejdokonalejší. X-Box potřebuje na přehrávání DVD filmů zase externí ovladač. Přesto přese všechno se ale na DVD filmy na konzolích dívá moc pěkně - i když zásadním polem herních platforem zůstává přece jen hraní her.

KONEC ZÁVODU
Podle šéfa společnosti Nintendo Satorua Iwaty už nemá smysl pokračovat v závodu o lepší a lepší konzole se stále větším výkonem. Iwata se jako výrobce konzolí označil za kuchaře, vařícího pro již přejedeného krále. Proto bude GameCube patrně poslední konzolí společnosti Nintendo, která se v budoucnu soustředí jen na vývoj her - a to pro všechny platformy.

KONZOLOVÁ HRA ROKU
Filmy mají své Oscary, hry mají zase ceny veletrhu E3. Názvy nominovaných do klání o nejlepší konzolovou hru byly minulý rok následující: Blinx: The Time Sweeper (X-Box), Metroid Prime (GameCube), Super Mario Sunshine (GameCube), The Gateway (Playstation 2), The Legend of Zelda (GameCube). Vítězem se stala The Legend of Zelda na GameCube. V dalších kategoriích stojí za zmínku Tekken 4 (Playstation 2), který zvítězil v kategorii nejlepší bojovky, Auto Modellista (Playstation 2) coby nejlepší závodní hra a Psychonauts (X-Box) jako nejlepší původní hra.

MINI TV
Game Boy Advance má v rukávu eso - miniaturní televizi. Už jsme si zvykli, že na tuto konzůlku je k dispozici komponent, který z ní udělá rádio, nyní ale přichází udělátko, s nímž se GBA promění v maličkou televizi. A co víc, přes tuto technologii bude údajně GBA propojitelný s konzolemi Playstation 2, GameCube a X-Box.