Domov pro všechny

Sdílej
 
Štěně by u vás doma mělo být v bezpečí, ale také váš domov by měl být bezpečný před štěnětem. V dosahu štěněte nesmí zůstávat nic, co by na ně mohlo spadnout nebo mu ublížit, když to bude kousat, žvýkat či jen očichávat. Je proto nutné před ním zabezpečit veškeré čisticí prostředky a další chemikálie a elektrické kabely. Bude-li štěně trávit čas na zahradě, překontrolujte předem pevnost a celistvost plotu.

ČTYŘNOHÝ KAMARÁD - 4

Štěně by u vás doma mělo být v bezpečí, ale také váš domov by měl být bezpečný před štěnětem. V dosahu štěněte nesmí zůstávat nic, co by na ně mohlo spadnout nebo mu ublížit, když to bude kousat, žvýkat či jen očichávat. Je proto nutné před ním zabezpečit veškeré čisticí prostředky a další chemikálie a elektrické kabely. Bude-li štěně trávit čas na zahradě, překontrolujte předem pevnost a celistvost plotu. Štěňatům velmi chutnají boty, kapesníky, knihy a vůbec všechno, co najdou na podlaze a ve výši své hlavy. Žvýkání je navíc pro štěně fyzická nutnost, je proto lepší předcházet poškození věcí a všechno důsledně z jeho dosahu uklízet.

PRVNÍ VÝCHOVA
Psi jsou zvířata zvyku, od počátku je proto nutné dodržovat určitý denní režim. Štěně se musí naučit, že ráno rodina odejde za svými povinnostmi a ono zůstane samo, že se bude muset v určitou dobu vyvenčit a v pevně stanovené hodině dostane i nažrat. Je lepší být se štěnětem doma jen dva tři dny a pak je hned přivykat na běžný chod domácnosti.
Při troše péče se štěně naučí velmi rychle (během tří čtyř týdnů) udržovat čistotu, do té doby po něm musíte uklízet. Štěňata se vyprazdňují vždy, když se probudí a když se nažerou. Začnou-li kolem sebe usilovně čichat, hledají místo na vyprázdnění. Pokud štěně vezmete v těchto případech ven, rychle se naučí, že hromádky a loužičky má dělat jen venku. Buďte trpěliví a nikdy je nebijte za to, že se vyprázdnilo doma, a hlavně mu v žádném případě v moči nebo stolici nemáčejte čenich. Neudělalo nic špatného, jen je musíte naučit, kde se má správně vyprazdňovat.

DRAHÝ KAMARÁD
Vlastnictví psa není levnou záležitostí! Kromě pořizovací ceny štěněte a věcí, které pro ně potřebujete, musíte počítat také s cenou za krmení, což u větších psů nemusí být málo, s poplatky do obecní pokladny (daně) a s poplatky za veterináře. Budete muset hradit povinné očkování a prohlídky i v případě, že bude pejsek zdravý. Suma naroste, když náhodou onemocní nebo se poraní. Za peníze, které majitel za svého psa (za celý jeho život) utratí, by si mohl koupit malé auto.

POZOR!
První noc v novém domově bez matky a sourozenců se štěně bude cítit osamělé a nešťastné a zřejmě bude výt a kňučet. Nedá se nic dělat, musíte vydržet a nevzít je do postele, netrávit s ním hodiny hraním a mazlením, jinak to bude vyžadovat stále.