Giganti mezi modely

Sdílej
 
Na přelomu ledna a února se v německém Norimberku koná každoročně jeden z největších mezinárodních veletrhů hraček na světě. Na stránkách ABC vám již tradičně přinášíme z této události reportáž zaměřenou na novinky v plastikovém modelářství, z nichž se velká část záhy objeví i na našem trhu. Letošním kitařským trendem jsou obří modely

Na přelomu ledna a února se v německém Norimberku koná každoročně jeden z největších mezinárodních veletrhů hraček na světě. Na stránkách ABC vám již tradičně přinášíme z této události reportáž zaměřenou na novinky v plastikovém modelářství, z nichž se velká část záhy objeví i na našem trhu. Letošním kitařským trendem jsou obří modely

Foto
S tejně jako v minulých letech bylo na veletrhu novinek požehnaně. Většinou to však byly novinky "dekálové", což znamená, že se jednalo o plastikové modely vyráběné ze starších lisovacích forem v novém přebalu a s novými obtisky. Příkladem může být japonská firma Hasegawa, která se v německém časopisu Modell Fan chlubí bezmála stovkou novinek, přičemž skutečných novinek je pouze pět. Ty ovšem stojí zato.

Z DALEKÉHO JAPONSKA
V roce 2003 bude plastikovému modelářství vévodit šestnáctkrát zmenšený dvouplošník bratří Wrightů - Wright Flyer I. Mám však pochybnosti, zda tohoto obra mezi plastikové modely vůbec zařadit. Jedná se totiž o takzvaný muzejní model, jehož stavebním materiálem je převážně dřevo, plátno a kov. Polystyrenu v něm najdete poskrovnu. Však se také jeho cena rovná ceně dobrého horského kola. Zato o ostatních novinkách firmy Hasegawa nelze pochybovat. Dvaatřicetkrát zmenšené Messerschmitty Bf 109E-4 Trop a Bf 109G-14 (navazuje na loňský Bf 109G-6) spolu s další "dvaatřicetinou" Focke-Wulf Fw 109D-9 jsou kity "jako poleno". Model posledně jmenované stíhačky představuje fockewulf s takzvaným dlouhým čumákem, tedy s řadovým motorem Jumo. Poslední novinkou Hasegawy je model amerického dvoumotorového bombardéru B-25J Mitchell. Kdo zná kvalitu výrobků japonské firmy, může se na mitchella jen těšit.

M ETROVÁ PO N O R KA

U stánku Revella na první pohled zaujala především z loňska sklouzlá novinka - model šestimotorového hydroplánu Blom Voss BV 222 v měřítku 1:72 (rozpětí 639 mm) - a další dvaasedmdesátina čtyřmotorového Junkersu Ju 290 A-5 o rozpětí 584 mm. To ovšem není nic proti bezmála metrovému modelu, který potěší především fanoušky námořnictva. Koncem letošního roku by měla spatřit světlo světa stavebnice německé ponorky z druhé světové války s označením Submarine Typ VIIC. Je vyrobena v měřítku 1:72, má 115 dílů a model má délku 930 mm. Dvaasedmdesátkrát zmenšená ponorka, sestavená ze zkušebních výlisků, již byla na veletrhu představena, takže mohu odpovědně prohlásit, že to bude vůbec nejlepší model ponorky na kitařském trhu.

Foto
EFČTRNÁCTKA S VÝBAV O U

Po loňském zeru se zabudovanou elektronikou (model stíhačky v měřítku 1:32) jsem čekal další japonskou šílenost. A nezklamal jsem se. Tentokrát leteckému oddělení stánku Tamiya vévodil dvaatřicetkrát zmenšený model amerického palubního stíhacího bombardéru Grumman F-14, vyvedený do nejmenších detailů. Stavebnice obsahuje díly ke stavbě vlastního modelu, části paluby letadlové lodi, figurky tří letců a dvou námořníků. Nejedná se však o absolutní novinku, ale o několik let starší "dvaatřicetinu" F-14 se zmíněnými doplňky, díky kterým lze postavit velmi pěkné dioráma.

D O "ČTVRTIC E" VŠE DOBRÉ

O čínské firmě Trumpeter neměl ještě před třemi roky nikdo ani tušení. Dnes se nejen zdárně usadila na světovém trhu, ale její vývojové oddělení pracuje nebývalým tempem. V letošním roce dává na trh hned sedm modelů stíhaček v měřítku 1:24, čtrnáct v měřítku 1:32, tři modely vrtulníků v měřítku 1:35 a tři čtvrtky (1:48). Pro naše modeláře, nebo alespoň pro ty z nás, kteří se zaměřují na československé letectvo, jistě budou přitažlivé "čtyřiadvacetiny" Spitfire Mk.Vb a Messerschmitt Bf 109G, také třiadvacetkrát zmenšený MiG-15F, ale hlavně "čtvrtka" (1:48) bombardéru z druhé světové války Vickers Wellington. Aby byl výčet úplný, můžete se těšit i na modely vrtulníků Mi-4 a Mi-24 v měřítku 1:35. Mi-4 má dokonce na přebalu nakreslený vrtulník československého vojenského letectva.

Foto
ČEŠTÍ OBŘI

Obří modely, co se týče velikosti, naši výrobci nevystavovali. Jejich modely se ale kvalitou vyrovnaly ostatním. Ve stánku našeho nejstaršího výrobce plastikových modelů Kopro (bývalé Kovozávody Prostějov) návštěvníci obdivovali kolekci osmačtyřicetkrát zmenšených bombardérů Suchoj Su-7BKL, hlavně ale přebal nejnovější "dvaasedmdesátiny" stíhacího bombardéru MiG-23 BN. Stavebnice se vyrábí na nejmodernějších lisovacích formách a její díly mají být lepší kvality, než v jaké je vyroben zatím nejdokonalejší plastikový model Kopra - vrtulník Mi-4 v měřítku 1:72. Také stánek obrnického Eduardu návštěvníci veletrhu nemíjeli bez povšimnutí. K vidění zde byla kolekce modelů třímotorového Junkersu Ju 52 (1:144), zatím nejdokonalejší model československého bitevníku Aero L-39 Albatros, ale hlavně prototyp modelu japonského dolnoplošníku druhé světové války, Ki-115 Tsurugi. Na první pohled na něm není nic zajímavého, opomeneme-li jeho dokonalý povrch. Jedná se však o první českou stavebnici, která byla celá zkonstruovaná na počítači. Potřebné údaje byly převedeny do počítače obráběcích strojů a ty zhotovily makety dílů potřebné k výrobě lisovacích forem bez zásahu lidské ruky.

FLYER I
Jasným favoritem letošních stavebnic je muzejní model dvouplošníku bratří Wrightů - Flyer I v měřítku 1:16. Letos 17. prosince to bude sto let od jejich památného prvního letu v historii. Odehrál se nedaleko amerického městečka Kitty Hawk v roce 1903.