Kurs pěstování tilandsií - 1

Sdílej
 

Krásně kvetoucí Tillandsia strictaV posledních letech se mezi milovníky tropických rostlin stává velmi populárním a módním pěstování tilandsií. Tyto zajímavé rostliny dnes za poměrně příznivé ceny nabízejí nejen různí pěstitelé na výstavách a burzách, ale i více či méně specializované obchody s květinami. Po zvládnutí několika základních pravidel není jejich pěstování obtížné.

Pár rad pro začátek

- Před založením sbírky zvažte, kolik prostoru můžete tilandsiím věnovat. - Podle toho vybírejte velikostně odpovídající druhy a zvažte i jejich množství. - Pokud jste úplní začátečníci, pro své první pokusy pečlivě vybírejte co nejodolnější druhy, které přežijí vaše případné přehmaty či základní chyby. - Začátečníkum doporučujeme např. druh Tilandsia ionantha, T. juncea, z cibulovitých T. caput-medusae a T. bulbosa.

Co jsou tilandsie?

Tři druhy vhodné pro začátečníky: Tillandsia streptophylla, T. cacticola a T. bulbosaRod Tillandsia patří do čeledi bromeliovitých (Bromeliaceae). Z celkového počtu 500 druhů tohoto rodu žije asi 400 epifytickým způsobem života. Tilandsie jsou většinou tzv. aerofyty, což znamená, že veškerou vodu a živiny potřebné pro život přijímají přímo ze vzduchu bez pomoci kořenů. Pouze menší procento tilandsií roste terestricky (na zemi) v humózním substrátu (např. T. cyanea) nebo dokonce v čistém písku (peruánské pouštní druhy T. hildae, T. paleacea, T. purpurea a jiné). Tvar těl tilandsií je většinou růžicovitý - některé růžicovité tilandsie nazýváme cibulkovité nebo pacibulkovité, neboť jejich silně ztlustlé báze listů tvoří útvar připomínající cibuli. Kromě nich existuje mnoho druhů s prodlouženým stonkem. Stonek těchto druhů nepřetržitě narůstá do délky, přičemž zadní část postupem času odumírá. Stonky se často spontánně větví a tak vytvářejí velké trsy.

DĚLENÍ TILANDSIÍ

Z pěstitelského hlediska lze tilandsie rozdělit zhruba do sedmi skupin: 1. Růžicovité cisternové tilandsie, které snášejí stín a potřebují více vláhy (T. cyanea, T. brachycaulos) 2. Růžicovité trávolisté tilandsie, které lze přistínit; pocházejí ze sušších oblastí (T. juncea, T. festucoides apod.) 3. Pacibulkovité tilandsie (T. caput-medusae, T. pruinosa aj.) 4. Růžicovité šupinkaté tilandsie, které potřebují hodně slunce a vzduchu (T. macdougallii, T. gurdnerii aj.) 5. Cibulkovité tilandsie zahrnující řadu miniaturních druhů; rostliny potřebují hodně světla a vzduchu (T. argentea, T. plumosa aj.) 6. Tilandsie s prodlouženým stonkem, velmi odolná skupina, druhy rostou i terestricky v písku (T. bergerii, T. albida) 7. Tilandsie dvouřadé; jsou nenáročné, potřebují hodně světla a snadno se množí (T. crocata, T. capillaris). Sem patří i T. usneoides, druh tvořící celé "závěsy" jednotlivých drobných rostlinek bez kořenů