Půvabná domácí šelma - siamská kočka

Sdílej
 
Historie chovu siamských koček sahá až do 14. století - první zmínky o tomto pozoruhodném plemeni pocházejí z dnešního Thajska, bývalého Siamu.

Historie chovu siamských koček sahá až do 14. století - první zmínky o tomto pozoruhodném plemeni pocházejí z dnešního Thajska, bývalého Siamu.

NEOBVYKLÝ VZHLED

Foto
Elegantní siamská kočka se od běžné domácí "micky" liší štíhlým, protáhlým a svalnatým tělem s jemnou stavbou kostí. Stejně jako divoké kočky má i siamka zadní končetiny delší než přední. Dalším typickým znakem plemene je klínovitě utvářená hlava, na které jsou šikmo nasazeny nápadně velké ušní boltce - obličej má mít zepředu tvar rovnoramenného trojúhelníku. Oči čistokrevných jedinců jsou vždy světle modré. Siamské kočky mají také velmi charakteristické zbarvení: obličejová maska, uši, ocas a nohy jsou tmavě hnědé, zatímco ostatní části těla mají kontrastní krémovou barvu. Takto se však kočka vybarví až ve stáří tří let. Výsledné zbarvení je závislé i na podnebí - například vlivem teplého prostředí nejsou barvy tak intenzivní.

SILNÁ OSOBNOST
Siamské kočky jsou považovány za velmi inteligentní, ale také značně tvrdohlavé. Ke svému chovateli si vytvářejí silnou vazbu - někdy se na něj upnou tak, že ho doslova pronásledují na každém kroku. A když se jim něco nelíbí, dávají to hlasitě najevo, takže je nelze jen tak přehlédnout. Siamské kočky se snadno spřátelí s ostatními kočkami, a dokonce i se psy. Pokud jsou chované v páru, jsou nesmírně hravé a vitální. Obecně lze říci, že jsou to kočky s výrazným sociálním cítěním.

JAK JE KRMÍME
Foto
Jako všechny kočky je můžeme krmit buď čerstvě připravovaným krmivem, nebo granulemi pro kočky. Základem čerstvého krmení mohou být např. vařené těstoviny či rýže s masem (vhodné je maso z konzerv pro kočky). Krmení granulemi je pohodlnější, granule navíc obsahují veškeré živiny a další látky potřebné pro uspokojení všech potřeb zvířete. Pro jednotlivé kategorie koček jsou vyvinuty odpovídající typy granulí: např. pro mláďata, dospělé jedince, seniory atd. Krmivo kočce předkládáme vždy do stejné čisté misky, na kterou je zvyklá. Do druhé misky musíme pravidelně doplňovat čistou vlažnou vodu.

KOČKA V DOMĚ
Chov koček v činžovním domě je poněkud odlišný od chovu v rodinném domku. Nejdůležitější potřebou kočky zavřené v bytě je bedýnka naplněná savým materiálem (v současné době je velmi oblíbený kočkolit, který výborně pohlcuje pachy), umístěná na stálém místě. Do ní bude kočka konat svou každodenní potřebu. Kočka je obecně velmi hravé stvoření, proto by měla dostat i nějaké hračky, např. míček, gumový kroužek ap.

POZOR!
Pro udržení dobré psychické i fyzické kondice vyžaduje siamská kočka určitou dávku trpělivosti a pozornosti a hodně lásky, jen tak bude žít plný, vyrovnaný život. Věnovaná péče a čas se však mnohonásobně zúročí, protože siamka díky svým povahovým vlastnostem umí nejen mnohé přijímat, ale i dávat!