Nafoukaný hasič

Sdílej
 
Bojovníkům s ničivými lesními požáry by se hodil někdo jako obchodník s deštěm - člověk, který bubnuje pod širým nebem tak dlouho, dokud se nad ním nesrotí bouřkové mraky. V blízké budoucnosti možná přijde efektivnější řešení: mrak plný vody a s vlastním pilotem.

Bojovníkům s ničivými lesními požáry by se hodil někdo jako obchodník s deštěm - člověk, který bubnuje pod širým nebem tak dlouho, dokud se nad ním nesrotí bouřkové mraky. V blízké budoucnosti možná přijde efektivnější řešení: mrak plný vody a s vlastním pilotem.
Tři sta metrů dlouhá vzducholoď, kterou nadnáší milion metrů krychlových helia, nese nad zuřící lesní požár milion litrů vody. Pro srovnání - i ta nejvýkonnější hasicí letadla pojmou maximálně třináct tisíc litrů, zatímco tato vzducholoď pokropí hořící les dvěma sty tisíci litry za hodinu.

SILNÉ STRÁNKY NOVÉHO STROJE

Foto
K projektu hasičské vzducholodi vedlo několik nevýhod a nevyhnutelných rizik, se kterými se dnes "létající hasiči" setkávají. Ať už se jedná o letadlo s nákladem vody nebo vrtulník potírající požár pískem, ani jeden z těchto strojů neunese tolik hasicího materiálu jako obrovská vzducholoď. Za druhé, vzducholoď se z místa vysoko nad plameny nemusí vůbec hnout a požár může ničit neustávajícím přívalem vody - obsah jejích nádrží bude doplňován letadly, která do nich budou svrchu vodu dolévat. A za třetí, co se rizik týče, ve výšce nad velkým lesním požárem dochází k nepředvídatelným atmosférickým jevům, které mohou vést až ke katastrofě - není to tak dávno, co při hašení požárů v Kalifornii na palubě jednoho hasičského stroje přestala fungovat technika a tři lidé kvůli tomu nalezli smrt v plamenech. To zamýšlená hasičská vzducholoď by se měla vznést až do výšky půl druhého kilometru nad plameny, čímž by se nebezpečným změnám v atmosféře vyhnula.

JAK SE TO UDRŽÍ VE VZDUCHU?

Představíte-li si, že se nad vámi vznáší balon s pár set tisíci litry vody a letadla do něj pumpují další a další zásoby, možná stáhnete hlavu mezi ramena. Podle projektu by ale vzducholoď nejen neměla spadnout, ale měla by ustát i průtrž mračen. Co se týče nosnosti, rozhoduje fakt, že vzducholoď je naplněna heliem. Metr krychlový helia unese kilogram hmoty, takže k vynesení kýženého milionu litrů vody je potřeba vzducholoď o obsahu milionu metrů krychlových helia. A pokud vás mrazí při představě vzducholodi, do jejíhož vrchního bazénu se právě opřel silný déšť, uklidní vás informace, že tento bazén bude tvořen nárazuvzdornou sítí dutin z umělé hmoty. Ať už do vzducholodě udeří nápor vody ze zásobovacího letounu nebo z bouřkového mračna, nárazovou energii rozloží dutiny do nejširší možné plochy. Voda se pak trychtýřem dostane do zásobníku ve spodní části vzducholodi, odkud bude rozsáhlým potrubním systémem distribuována do nejpotřebnějších míst - její proud při hašení přitom bude redukován záklopkami na hasicích dělech. A nezapomínejme ani na silné vodní dělo, které je coby nejúčinnější zbraň proti ohnisku požáru zásobováno přímo ze spodní části zásobníku s největším tlakem vody. S nástupem vzducholodě budoucnosti by jednou mohly být devastující požáry minulostí.

PROJEKT NA INTERNETU
Společnost Wetzone: www.wetzonetech.com
Videozáznam letu: www.airship.com/assets_video/ skycat_flight.mov