Poušti se lze přizpůsobit

Sdílej
 
Teplotní rozdíly na poušti ve dne a v noci činí až několik desítek stupňů, přičemž údaje o denní teplotě ve stínu (i přes 50 °C) nejsou příliš směrodatné, neboť stín najdeme většinou jen sami za sebou.

Pár rad o teplotě

3. díl

Foto
Teplotní rozdíly na poušti ve dne a v noci činí až několik desítek stupňů, přičemž údaje o denní teplotě ve stínu (i přes 50 °C) nejsou příliš směrodatné, neboť stín najdeme většinou jen sami za sebou.
Člověk může na poušti ztratit až dvacet litrů potu denně, takže spotřeba pitné vody je skutečně vysoká. Kromě toho se doporučuje zkonzumovat alespoň jednu čajovou lžičku soli denně. Neučiníte-li tak, uškodíte krevnímu oběhu a nervovému systému, přivodíte si ledvinové kaménky a jiné zdravotní problémy. Pocením kromě vody totiž ztrácí lidské tělo i sůl. V létě se na poušti rozpálí i kamení a písek - čím tmavší, tím více. Kdo by chtěl noc strávit pod širákem, měl by se vyzbrojit teplým spacákem. Po denním úpalu se vám nočních 15 °C nad nulou bude zdát jako třeskutý mráz. V některých zemích lidé napodobují zvěř a před změnami teploty se izolují kožichem. Za horka jej nosí srstí ven, protože hladká kůže zevnitř chladí a za nočního chladu kožešinou dovnitř. Ve střední Asii se nosí i kožešinové turbany. V zimním období klesají teploty na poušti i v tropickém pásmu pod bod mrazu. Proto je nutné do chladičů aut nalít nemrznoucí kapalinu.

ZRÁDNÁ KLIMATIZACE

V budovách téměř každé oázy se najdou zařízení ochlazující a zvlhčující
Foto
vzduch. Pro člověka, který většinu času musí nebo chce pobývat venku, je to však zrádné. Přechody z místnosti vychlazené na 20 °C do denního suchého žáru jsou pro krevní oběh a dýchací cesty větší zátěží, než pozvolné si přivyknutí na pouštní klima. Zdravý člověk bez klimatizace si na ně za půl roku zvykne tak, že po návratu je mu u nás zima i v létě. Za teplot nad 45 °C jsou také v autě i bez klimatizace zavřená okna příjemnější a zdravější, než horký suchý průvan.

ZVLHČOVAČ VZDUCHU

Suchý vzduch uměli ve svých budovách obyvatelé pouští zvlhčovat a ochlazovat již odpradávna. Pověsili nádobu z porézní keramiky naplněnou vodou na slunce a prosakující voda se odpařovala, a tím se celá i s obsahem ochlazovala. Tento "vynález" využívali egyptští faraónové jako klimatizační zařízení.
Foto