Mnoho tváří zimy

Sdílej
 
Nebezpečí nečíhá jen daleko za polárním kruhem a na vrcholcích velehor. Dalšími oblastmi, kde turistům hrozí smrt z podchlazeni, jsou subpolární a jim podobná území: Skandinávie, ruská tundra, jihoamerická Patagonie i nižší polohy v běžně dostupných horách.

4. díl

Nebezpečí nečíhá jen daleko za polárním kruhem a na vrcholcích velehor. Dalšími oblastmi, kde turistům hrozí smrt z podchlazeni, jsou subpolární a jim podobná území: Skandinávie, ruská tundra, jihoamerická Patagonie i nižší polohy v běžně dostupných horách.
Jaké počasí tady můžeme očekávat? Proměnlivé, přičemž změny mohou probíhat velmi rychle. Největším nepřítelem tu není mráz, ale neustále hrozící déšť, často doprovázený silným větrem.

TEPELNÉ ZTRÁTY

Pokud nejste dostatečně chráněni proti dešti a promoknete až na kůži, okamžitě se začne projevovat chladící faktor větru (viz první díl seriálu) a teplota +2 °C může mít stejný účinek jako -10 °C v suchu a bezvětří. Voda

Foto
je totiž výborný vodič tepla - působí jako tepelný most mezi pokožkou a studeným prostředím a odvádí teplo do vzduchu. Proto většina mokrých materiálů ztrácí izolační schopnosti. Výjimkami jsou některé moderní materiály, např. dutá vlákna nebo Moira.

NOCLEH

Spacáky s náplní z dutých vláken si na rozdíl od péřových udržují izolační schopnosti i mokré. Navíc se lépe suší. Pokud vám nasákne péřový spacák, stane se z něj obrovská těžká koule, která vás v noci v žádném případě nezahřeje. Stan nikdy nestavte v dolíku nebo poblíž potoka. V dolíku na vás sice nebude foukat, ale přijde-li déšť, budete za chvíli ležet ve vodě. Je lepší postavit kolem stanu zástěnu z kamenů, která vás před větrem ochrání. Jednoznačně doporučuji používat stany dvouplášťové s tropikem, které dešti lépe odolávají.

BOJ S VLHKOSTÍ

Krizové situace většinou přicházejí postupně - přes všechnu snahu vám zvlhne oblečení, začnou se kazit mokré potraviny... Vždy se snažte udržet se v suchu, nepromokavou vrstvu mějte stále připravenou, abyste ji mohli rychle obléknout. Hrdinské řeči, že tenhle deštík vás nemůže rozházet, jsou největší hloupostí. Když si necháte suché věci zmoknout hned na začátku, budete později litovat. Využívejte každé příležitosti k sušení. Pěkné počasí nebo večerní táborák byste nikdy neměli opominout.

KOMÁŘI

Nepříjemností, se kterou se v těchto oblastech určitě setkáte, je neuvěřitelné množství komárů. Historky o tom, že se při řeči polykají po tuctech, nejsou v žádném případě výmyslem. Je proto nutné přibalit
Foto
dostatečné množství repelentů, trička nebo svetry s dlouhým rukávem, rukavice a čepici. Budete se divit, jak rádi si je za slunečného počasí obléknete, abyste komárům zabránili v přístupu ke kůži. Výborné jsou malé moskytiéry. Nasazují se přes hlavu nebo přes klobouk a celkem dokonale chrání obličej.

CO NA SEBE?

* Prádlo z materiálu Moira (nebo podobného), které má výborné izolační vlastnosti a přitom dobře odvádí pot.

* Mikiny, trička nebo košile z fleesového materiálu.

* Jednu vrstvu z materiálu Windstopper kvůli ochraně proti větru.

* Bezpodmínečně nutná je kvalitní pláštěnka nebo pončo, které zakryje i batoh na zádech. Měli byste mít i jedny nepromokavé kalhoty. Nepromokavou vrstvu lze nahradit oblečením z goretexu, které nabízí nepopiratelný komfort, ale je několikanásobně dražší.

* Vyšší trekingové boty s pevnou podrážkou (celokožené nebo s goretexovou tkaninou). Ale počítejte s tím, že budete-li se pohybovat několik dní ve vytrvalém dešti, nohy prostě mít mokré budete. Je důležité zahřát je v noci ve spacáku, přes den se však s vlhkostí musíte smířit.

Vybavení do deště: pevné nepromokavé trekingové boty, pončo nebo pláštěnka, pod kterou ukryjeme i batoh a dvouplášťový stan s tropikem pevné nepromokavé trekingové boty, pončo nebo pláštěnka, pod kterou ukryjeme i batoh a dvouplášťový stan s tropikem